MÅKER: Man rekker knapt å måke bort snøen før det legger seg ny. Foto: Privat

Lei av snø? Nå varsles ordentlig snøstorm i sør

Onsdag blåser det opp i fjellet i Sør-Norge, og det er bare forsmaken på det som kommer, sier meteorologen. Det er mer snø i vente.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Selv om hytter er gravd ut, oppkjørsler er åpnet og kraftledninger ordnet etter de siste dagers snøvær, er snøkaoset på ingen måte over.

– Vinden er i ferd med å øke i fjellet i Sør-Norge, og det er bare en forsmak på det som kommer, sier meteorolog Rafael Escobar Løvdahl ved Meteorologisk institutt til VG.

Kan skape problemer

– Onsdag kveld og utover vil det blåse storm i fjellet i Sør-Norge. Det blir en ordentlig snøstorm torsdag, slår han fast.

Den nye tunge og våte snøen som kommer på Sørlandet kan føre til nye strømnettproblemer og vanskelige kjøreforhold.

– Det blir snø og snøfokk på Sørlandet. Fjellovergangene kan fort bli stengt eller kolonnekjørt. Utpå torsdagen, når mesteparten av snøen er kommet, kan det bli trøbbel med strømnettet, sier meteorologen.

I lavlandet, der det har vært store snømengder den siste tiden, blir det enda mer slaps og snø.

les også

Snøkaos i Norge: – Så mye snø har det ikke vært siden 1994

MÅTTE SKRAPE: Bilen til Arild Løvli måtte graves ut av den to meter høye brøytekanten i Hedmark før han kunne kjøre på butikken. Foto: Arild Løvli

Mange steder på Sør- og Østlandet, der det nå ventes ytterligere nedbør, har det ifølge senorge.no falt to til tre ganger så mye snø som vanlig.

I Nordmarka har det ikke vært så mye snø siden 1988. Mens man nærmere Oslo sentrum bare må se tilbake til vinteren 2006 for lignende mengder.

Men også flere steder i innlandet, som er vant med snørike vintre, har fått uvanlig store mengder i år.

STORE SNØMENGDER: På store deler av Sør- og Østlandet er det kommet tre ganger så mye snø som normalt. Foto: NVE og Meteorologisk institutt

Innestengt av snøen

I Tønsberg har de måtte gå løs med både hakker og slegger i kampen mot de enorme snømengdene som kom i helgen.

– Vi har gått løs med hakker og slegger for å få løsnet snø- og isblokker fra oppkjørselen. Vi har slitt vettet av oss, sier Sissel Amundsen.

Det var etter at brøytebilen hadde måkt gjennom nabolaget i Tønsberg at ekteparet måtte trå til.

NYBRØYTET: Snø og is sperrer oppkjørselen til Sissel Amundsens hus i Tønsberg. Foto: Sissel Amundsen

– Det er snø i alle oppkjørslene. Naboene som hadde vært borte et par dager, hadde ikke sjanse til å komme inn i sitt eget hus. De ble bare nødt til å dra igjen, sier Amundsen.

Mange boliger i nabolaget har hatt problemer etter at brøytebilen tok unna snøen natt til tirsdag, ifølge Amundsen.

– En gammel dame nede i veien kom hverken ut eller inn. Hjemmehjelpen kom heller ikke inn.

På Ramnes i Re kommune i Vestfold er det 70 centimeter snø. I løpet av de siste tre dagene er det kommet nesten 30 centimeter, ifølge Yr. Tønsberg har også fått over tre ganger mer snø i år enn normalen. Den regnes ut av medianen mellom 1981 og 2010.

DÅRLIG UTSIKT: Stuevinduet til Hendrik Jen Ten Bolscher er nesten helt tildekket av snø. Foto: Hendrik Jen Ten Bolscher

– Aldri opplevd så mye snø

– Jeg har bodd i Norge i 20 år og har aldri opplevd så mye snø, sier Hendrik Jen Ten Bolscher, som opprinnelig er fra Nederland.

Han bor på Biri, der det er målt 132 centimeter snødybde.

Ut av stuevinduet hans kan man så vidt skimte dagslyset gjennom snøen, som nå ligger lagt oppover husveggen. Av sikkerhetshensyn har familien måttet måke ekstra rundt utkjørselen fra eiendommen – for å kunne se biler og fotgjengere som kommer på veien.

– Vi er ikke isolert, så ellers er livet bra, sier Bolscher.

– Barna er glade. De kjører snowboard fra taket, forteller han.

NEDSNØDD: Hytta i Valdres måtte graves fram i helgen. Foto: Arvid Nordmarken

Måtte grave ut hytta

De store snømengdene som har lavet ned over store deler av Sør-Norge de siste døgnene har skapt store problemer flere steder.

– Det er jo snø alle steder. Jeg får nok, det kom jo 40 centimeter på fredag. Det er ikke en lek lenger, som da man var liten, sier Arvid Nordmarken, som har brukt helgen på å grave ut hytta.

– Hytta ligger i et veldig snørikt område. Hadde jeg visst det da jeg bygget den i 2010, hadde jeg aldri bygget hytte der, sier Nordmarken. Han har stort sett måttet grave for å komme fram til hytta siden oktober.

MÅTTE LETE: Bileieren måtte lete litt før han fant stedet der bilen sto parkert på Geilo stasjon. Foto: Privat

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder