Dataangrep etterforskes som etterretningsvirksomhet

PST mistenker at en fremmed makt sto bak dataangrepet mot Helse Sør-Øst.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Klokken 16.00 ble det holdt pressekonferanse fra PST i Nydalen om nettverksangrepene. Saken etterforskes nå som et mulig brudd på straffeloven § 121: Etterrettningsvirksomhet mot statshemmeligheter.


​Mandag 8. januar ble Sykehuspartner, som er en del av Helse sørøst, varslet om at det pågikk unormal aktivitet i datasystemene i regionen.Regionen omfatter ti fylker og betjener 2,9 millioner av landets innbyggere.


– Etterforskningen skal søke å avklare om noen «til fordel for en fremmed stat samler inn opplysninger som, hvis de blir kjent for en slik stat eller for øvrig avsløres, kan skade grunnleggende nasjonale interesser som gjelder samfunnets infrastruktur, så som opplysninger om helseberedskap.», sier Line Nyvoll Nygaard fra politiet sikkerhetstjeneste (PST)


– Vi vet ikke hvem som står bak angrepene. Det er for tidlig å gi informasjon om dette på nåværende tidspunkt, sier Nygaard.


Etterforskningen tar sikte på å avsløre hvem som står bak angrepet, men ønsker ikke å peke ut hvilke, hvis noen, fremmede makter de mistenker. Formålet bak dataangrepet er heller ikke avklart.


– Å gi noen nærmere informasjon om hva vi står overfor er alt for tidlig å si, sier PSTs Line Nyvoll Nygaard.


Etterforskningen er i en innledende fase, og den beskrives som høyt prioritert. Det er innledet et tett samarbeid med aktuelle offentlige myndigheter, som arbeider med sikte på skadereduserende tiltak og gjenopprettelse av normaltilstand i systemene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder