- Langt igjen til likelønn

INNENRIKS

I 1960 trodde man at spørsmålet om likelønn ville være løst innen 1967. 40 år senere mener mange at vi fortsatt har langt igjen.

Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:23

- Ikke fornøyd

Ingunn Yssen, direktør for Likestillingssenteret, sa tirsdag at kampen for likelønn har gått i glemmeboka. Rådgiver Edle Bugge Tenden sier at Likestillingssenteret på langt nær er fornøyd før man har oppnådd 100 prosent likhet.

- Mange tror vi har likelønn, og dermed slakkes tempoet i kampen ned, kommenterer Bugge Tenden til VG Nett.

Hun får støtte fra lederen i Norsk Kvinnesaksforening (NKF), Siri Hangeland. Hangeland mener at den største fienden er «forestillingen om at vi har nådd målet når det gjelder likelønn».

- Menns ansvar

Hangeland sier til VG Nett at det er menn som må gjøre noe med problemet, fordi det i dominerende grad er dem som sitter i stillinger der lønninger avgjøres.

- Det er menn som er leder og som definerer lønnsnivået. Det er åpenbart at menn ser kjønn når de setter lønn, hevder Hangeland.

Lederen for NKF tror at kvinner privatiserer problemet, og at de bebreider seg selv for at de ikke har kjempet nok for likelønn. Hun mener også at samfunnet synes mer synd på en fattig mann enn en fattig kvinne.

- Ingen enkel løsning

Hos LO står kampen for likelønn helt øverst på prioriteringslisten, sier Mie Opjordsmoen, nestleder i LOs likestillingsavdeling.

Ifølge Opjordsmopen er dette et sammensatt problem som tar tid og som ikke har noen enkel løsning.

- Jeg reiser mye rundt til bedrifter og forsøker å få rettet fokus mot dette spørsmålet, sier nestlederen til VG Nett.

- Interessen for likestilling innad i LO har hatt en enorm økning. Det er også en positiv utvikling å se at mange mannlige tillitsvalgte tar tak i dette, sier Opjordsmoen.

Positiv utvikling, mener NHO

Ifølge Olav Magnussen hos NHO viser Beregningsutvalgets tall klart at det har vært en utvikling mot likelønn gjennom hele 90-tallet. Han synes det er rart at Likestillingssenteret mener arbeidet for likelønn har slakket av i tempo.

Magnussen, som leder NHOs økonomi- og arbeidsmarkedsavdeling, synes det er mer interessant at kvinner og menn er så segregerte i arbeidslivet:

- 40 prosent av menn jobber i yrker med mindre enn 10 prosent kvinnelige arbeidstakere, og det er det samme den andre veien, sier Magnussen til VG Nett.