KJENT SAK: En rekke personer, som har hatt lederstillinger i Finnmark fylkeskommune, sier «det har vært en kjent sak» at den aktuelle personen i offisielle delegasjoner fra Nordvest-Russland har hatt en oppgave for det russiske sikkerhetspolitiet, i tillegg til rollen for å utvikle samarbeid over grensen. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

NRK: Russisk spion på møter med norske myndigheter

Det russiske sikkerhetspolitiet FSB har hatt en mann i russiske delegasjoner på møter med norske nasjonale og regionale myndigheter i en årrekke, ifølge NRK.

  • dag.kjorholt@ntb.no

Rikskringkasteren får bekreftet fra kilder tilknyttet Utenriksdepartementet og Finnmark fylkeskommune at norske myndigheter lenge har hatt kjennskap til russerens oppgave for russisk etterretning.

Mannen har vært en del av den russiske delegasjonen ved en rekke møter og konferanser i Barents- og næringslivssamarbeid mellom Norge og Russland, blant annet Kirkeneskonferansen.

les også

Julia Skripal snakker ut etter giftangrepet: – Vi er heldige som overlevde

Han deltok også i tosidige møter mellom Norge og Russland da Ap-leder Jonas Gahr Støre var utenriksminister. Mannen er fortsatt sentral i norsk-russisk samarbeid.

En rekke personer, som har hatt lederstillinger i Finnmark fylkeskommune, sier «det har vært en kjent sak» at den aktuelle personen i offisielle delegasjoner fra Nordvest-Russland har hatt en oppgave for det russiske sikkerhetspolitiet, i tillegg til rollen for å utvikle samarbeid over grensen.

les også

Slik var Frode Bergs liv i Armenia

Finnmark fylkeskommune har derfor ønsket at representanter fra enten Utenriksdepartementet eller det norske generalkonsulatet i Murmansk skulle være til stede på slike møter.

Fylkesrådmann Øystein Ruud i Finnmark sier han ikke har hatt kjennskap til russerens tilknytning til FSB, men opplyser at fylket nå har innledet et samarbeid med Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

– Vi har gått praktisk til verks, og sett på beskyttelse av våre interne dokumenter knyttet opp mot trådløse tilkoblinger, og også bruk av mobil. Jeg vet at i alle fall én av våre ansatte nå bruker andre SIM-kort ved besøk i Russland.

les også

Russlands etterretning: Spionerer på sine egne landsmenn

Pluss content

Seniorrådgiver Annett Aamodt i PST bekrefter at etterretningsvirksomheten mot Norge er stor.

– PST ser en vedvarende høy etterretningsaktivitet mot Norge, blant annet fra russiske etterretningstjenester. Fremmede etterretningstjenesters bruk av menneskelige kilder, kartlegging av virksomheter og kritisk infrastruktur, samt bruk av nettverksoperasjoner er en sentral del av dette, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder