FARLIGE: Tablettkopiene som etterligner Xanax er i omløp på gaten i Trondheim. De inneholder potensielt livsfarlige virkestoffer. Foto: Politiet

Overdoseteamet i Trondheim advarer om farlige tablettkopier

Potensielt livsfarlige tabletter selges på gata i Trondheim. Overdoseteamet i kommunen frykter at rusmiddelet sprer seg.

innenriks.vaktsjef@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Tablettene utgir seg for å være Xanax, et angstdempende preparat med virkestoffet alprazolam. Men tester ved St. Olavs hospital viser at preparatet inneholder opiatet fentanyl – et virkestoff som har ført til flere overdosedødsfall, skriver NRK.

– For høyt inntak av fentanyl fører til at folk slutter å puste. Det er svært potent og hurtigvirkende. Kroppen kan være bevisst noen minutter etter pustestans. Dette er virkelig en grusom måte å dø på, sier sykepleier Vibeke Kleveland i helse- og overdoseteamet i Trondheim.

les også

Veterinær tiltalt for å ha brukt valper for å smugle heroin til USA

Teamet regner med tablettene er laget i Øst-Europa og har funnet veien til Norge via det mørke nettet. De fikk først kjennskap til tablettene tidligere i år. Nå er de i omløp igjen. Lav pris gjør at de frykter tablettene vil spre seg rundt om i landet.

– Når vi først har funnet ut at Xanax-kopier selges i Trondheim, er det nærliggende å tro at de også fås kjøpt andre steder i Norge. Den lave prisen bidrar til å øke salget – én tablett selges for rundt 50 kroner, sier Kleveland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder