TANK TIL BESVÆR: Anita Loe er veldig glad for å få fjernet oljetanken som har ligget under bakken siden 1948. Her sammen med svigersønnen, Vidar Jensen (t.v.) og klima- og miljøminister Ola Elvestuen. Foto: Frode Hansen

Kutter regningen med 20.000 kroner

Rundt 50.000 huseiere har ennå ikke byttet ut oljetankene og oljefyren sin. – De begynner å få dårlig tid, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

1. januar 2020 blir det forbudt å fyre med fossil olje: Alle landets oljefyrer må fases ut innen den tid.

– Jeg vil sterkt anbefale dem å komme i gang. Det er i år du kan få mye i offentlig støtte, inntil 50.000 kroner avhengig av hvilken varmeløsning du bytter til. Neste år halveres støtten til utfasingen og den fjernes helt i 2020, sier Elvestuen.

les også

Dette må Norge kutte på 13 år

– En stor lettelse

Vi er på besøk hos Anita Loe i Krokstadelva i Buskerud, som er en av dem som nå blir kvitt den store oljetanken i bakken utenfor huset sitt.

les også

Frp-Søviknes vil sikre CO₂-månelanding

– Det var en stor lettelse. Den har ligget der i 48 år, og jeg har vært så spent og redd for å se om den var hel eller om det hadde lekket olje i grunnen. Heldigvis var det ingen forurensing, sier Loe.

Hun tok kontakt med et varmepumpeselskap, som organiserte hele utskiftningen.

– Å ha en oljetank i hagen innebærer også risiko for lekkasjer og lokal forurensing med mulig oppryddingsansvar, sier Elvestuen.

– Vi hadde oljefyr og mange radiatorer. Vi valgte å gå over til en luft til vann-varmepumpe, som gjør at vi kan beholde radiatorene, sier Loes svigersønn, Vidar Jensen, som har hjulpet henne.

les også

Biffen din forurenser like mye som syv liter bensin

Han sier utskiftningen, inkludert gravearbeidet, el, og det nye anlegget, kostet 208.000 kroner.

– Så får vi støtte fra Enova på 40.000 kroner. Da kommer kostnaden ned i 168.000 kroner. Vi har et relativt stort hus, så de med mindre hus vil få en mindre regning, sier han.

– Det er mye penger, men fy søren så mye lavere utgifter jeg får, sier Anita Loe:

Kutter kraftig i CO₂-utslippene

– Samlet årlig kostnad for olje og strøm har vært over 30.000 kroner. Nå vil de årlige energikostnadene bli på under 10.000 kroner. Det er over 20.000 kroner mindre i året, sier hun fornøyd.

SPARER 20 000 I ÅRET: Tanken tar 3200 liter. Anita Loe sier de har forbrukt 3000 liter fyringsolje i året. Nå kuttes energiregningen kraftig. Foto: Frode Hansen

– I tillegg så er dette et av de største tiltakene en husstand kan bidra med for å få ned klimautslippene, sier daglig leder Richard Granskogli i Energiverket AS, som har levert varmepumpen til Loe:

– Å gå over fra oljefyr til luft til vann-varmepumpe utgjør i en reduksjon i CO₂-utslipp tilsvarende årsforbruket til fire biler. Hvis man vrir til bergvarme. utgjør skiftet CO₂-kutt tilsvarende åtte biler, sier Granskogli.

les også

Slik vil Bellona-Hauge produsere superbatterier

Pluss content

I tillegg til oljefyrene, så er det 40.000 parafinkaminer der ute i norske hus.

Bare 10.000 har skiftet

Elvestuen viser til tall fra Enova som forteller at det mellom 2012 og 2017 bare er 10.000 oljefyreiere som har byttet oppvarmingskilde.

– Det betyr at tempoet i oljeutfasingen mer enn må tidobles det drøye halvannet året som er igjen før forbudet trer i kraft om alle skal komme i mål, sier han.

Granskogli bekrefter at det skjer noe. De har spesialisert seg på å bytte ut oljefyrer med varmepumper og har opplevd en firedobling i omsetning.

Enova opplever også veldig stor pågang om oljefyrer til sin svartjeneste, med over 1000 henvendelser bare i april.

Det er bruken av olje som blir forbudt, ikke selve tanken. De som ønsker å videreføre dagens ordning, må gå over til planteolje.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder