Mann pågrepet for direkteoverførte overgrep mot barn

En mann i 60-årene ble i Trondheim torsdag pågrepet for å ha begått overgrep mot ett eller flere filippinske barn ved direkteoverføring av seksuelle overgrep.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Kripos melder lørdag morgen at mannen ble pågrepet i Trondheim torsdag. Samtidig ble hans bolig og arbeidsplass ransaket. Mannen ble framstilt for varetektsfengsling i Sør-Trøndelag tingrett lørdag.

– Norske menn som bestiller direkteoverførte seksuelle overgrep av barn i utlandet skal stilles til ansvar for sine handlinger. De skal ikke føle seg trygge, selv om de sitter i sin egen stue og bestiller overgrep, sier leder Laila Søndrol ved Seksjon for seksuallovbrudd i Kripos.

Les også: Rektor bestilte nettmisbruk av 15-åring

Mannen er siktet for brudd på ny og gammel straffelov, opplyser Kripos, for overgrep mot barn under 16 år, for besittelse av overgrepsmateriale og for menneskehandel. Mistanken mot mannen ble rettet blant annet etter tips fra filippinske myndigheter.

Ba om info etter VGs avsløring

Søndrol sier at direktesendte overgrep utgjør en stadig økende trussel.

Selve pågripelsen av mannen skjedde i samarbeid med lokalt politi.

Riksadvokaten ba Kripos ta affære etter VGs avsløring av norske menn som betaler for direktesendte overgrep. Kripos sendte et brev i november 2016. Først nesten et år senere, i september i fjor, fikk de informasjonen de hadde bedt om.

– Vi kan bekrefte at foranledningen til pågripelsen torsdag er at vi ba om info fra Filippinene november 2016. Vi fikk informasjon høsten 2017 som vi har jobbet videre med, og så foretok vi en pågripelse torsdag. Tingretten besluttet akkurat å varetektsfengsle ham i fire uker, opplyser kommunikasjonssjef Ida Dahl Nilssen i Kripos til VG.

23 nordmenn

VGs avsløring av direktesendte overgrep baserte seg på arbeid som den belgiske journalisten Peter Dupont har gjort over flere år. I samarbeid med ham påviste VG 23 nordmenn som skulle ha betalt for å få streamet overgrep fra Filippinene og hjem til sin datamaskin i Norge.

Mannen som nå er varetektsfengslet er en av disse 23. Under VGs reise til Manila, identifiserte flere av ofrene mannen på bilder.

Les også: Riksadvokaten vil granske VGs avsløringer

ETTERFORSKER: Den belgiske journalisten Peter Dupont har de siste årene bidratt til flere etterforskninger mot overgrepsgrupper på Filippinene. Her i samtale med Catherine Tamayo, tidligere politiadvokat ved WCPC (Women and Children Protection Center) i Manila. Foto: Mikalsen, Helge

Ida Dahl Nilssen ved Kripos vet ikke hvorfor det tok nesten et år å få informasjon fra norsk politi.

- Filippinsk politi har et stort påtrykk fra mange land. Vi har generelt fått et veldig bra samarbeid med Filippinene nå, og var i landet for bare et par uker siden, i forbindelse med en annen aksjon, sier hun til VG.

Hun ønsker ikke å si noe om de har bedt om, eller fått informasjon om de andre mennene i VGs avsløring.

- Vi kan ikke si noe om andre eventuelle saker. Det vil alltid være en vurdering av materiale og informasjon vi får om hva vi kan gå videre på, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder