FARLIGE KJEMIKALIER: Slimet av merket Magnetic Putty inneholder åtte ganger for mye arsen og to ganger for mye bly enn det som er lovlig i Norge. Foto: Miljødirektoratet

Miljødirektoratet advarer mot farlig slim

Slim har blitt favorittleketøyet til mange barn og unge. Men det kan inneholde farlig stoffer. Nå advares det mot produktet Magnetic Putty.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Britiske miljømyndigheter har advart mot produktet som inneholder for mye arsen og bly. Nå har Miljødirektoratet funnet det på det norske nettmarkedet.

– Poenget er at noen av disse produktene overskrider veldig mye grenser i leketøysforskrifter opp til 8 ganger så mye arsen og opp til to ganger så mye bly, forklarer seksjonsleder i Miljødirektoratet Mathieu Veulemans til VG.

Nettbutikken har fjernet det fra sitt sortiment, men Miljødirektoratet vil fortsatt advare norske forbrukere. De har kun myndighet over norske nettbutikker, så det kan florere av farlig slim der ute fortsatt. Ifølge BBC er det verken opplyst om produsent eller importør på produktet, som også er fjernet fra eBay, Groupon og Amazon.

Arsen og bly tilsettes for å gjøre produktet magnetisk.

– Arsenforbindelser kan være svært giftige – også for mennesker, og kan dessuten forårsake kreft, sier han.

– Bly tas opp i dyr og mennesker som over tid kan få høye konsentrasjoner i kroppen. Bly er giftig, og for mye bly i kroppen kan blant annet føre til skade på de røde blodlegemene og nervesystemet. Hjerneutviklingen hos fostre og små barn er spesielt utsatt for skader forårsaket av bly.

TREKKES FRA DET NORSKE MARKEDET: Leketøyslimet Magnetic Putty trekkes fra norske nettbutikker, men kan fortsatt finnes i utenlandske butikker på nett. Foto: Miljødirektoratet

Miljødirektoratet oppfordrer alle til å sjekke om leketøy har CE-merking, som viser til at produktet er i henhold til forskriftene som setter grenser for hvor mye farlig stoff leketøy kan inneholde.

– Ferdig slim er leketøy, og skal være CE-merket. Slim uten CE-merking er ulovlig. Så slim skal overholde de grenseverdiene som leketøysforskriften setter, sier Veulemans.

De peker også på at hjemmelaget slim kan inneholde farlige stoffer. Det anses ikke som leketøy, men som kjemikalier.

– Kjemikalier man bruker for å lage slim kan inneholde ren Borax som er klassifisert som reproduksjonsskadelig, og skadelig for fostre, sier Veulemans fra Miljødirektoratet.

Her er en oppskrift til hvordan du kan lage slim hjemme, uten noen farlige stoffer:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder