BLIR TV-SERIE: 159 mennesker mistet livet da skipet Scandinavian Star brant natt til 7.april i 1990.

BLIR TV-SERIE: 159 mennesker mistet livet da skipet Scandinavian Star brant natt til 7.april i 1990. Foto: Tor Arne Dalsnes

Scandinavian Star-brannen blir dansk dokumentarserie

Et dansk TV-team skal lage det de kaller Nordens mest ambisiøse «true crime»-serie, om brannen på Scandinavian Star i 1990.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

159 personer døde da skipet Scandinavian Star ble herjet av brann under en tur mellom fra Oslo til Frederikshavn 6. april 1990. 136 av de omkomne var norske borgere. Til sammen var det 482 personer om bord, 99 av dem var besetningsmedlemmer.

Bak serien står blant annet Nikolaj Scherfig, som er manusforfatter på den danske krimserien Broen, samt Politiken-journalist Lars Halskov som har skrevet boken «Brannen – gåten Scandinavian Star». Seriens regissør er den prisbelønte Mikala Krogh.

Serien, som får navnet «Scandinavian Star» består av seks episoder og skal etter planen ha premiere i 2020–30 år etter brannen.

les også

Se de unike brannbildene fra dødsskipet

TOTALT UTBRENT: «Scandinavian Star» brant i 38 timer, før brannen omsider ble slukket. Slik så det ut inne i skipet etter brannen. Foto: Helge Mikalsen

Fortsatt et mysterium

Spørsmålene har vært mange om hva brannen skyldtes, og hvem som var ansvarlig. Mistanker og påstander om sabotasje, brannstiftelse og forsikringssvindel har vært reist.

VG hadde i 2013 en stor gjennomgang av saken, der noen spørsmål ble besvart, mens dukket opp.

Totalt brant det i 38 timer ombord på skipet. Av disse timene er det kun en og en halv time av hendelsesforløpet som er blitt gransket.

Les VGs store spesial om mysteriet «Scandinavian Star» her.

les også

Etterlatte: - Hvert år har vært en påkjenning

I videoen under kan du høre de første desperate nødanropene fra ombord det brennende skipet aprilnatten i 1990:

Ikke sabotasje

Det antas at brannen ble påsatt, selv om det ikke er blitt bevist etter to politietterforskninger og to uavhengig granskinger.

En ny etterforskning av saken ble satt i gang i 2014, blant annet for å undersøke anklagene om forsikringssvindel, men saken ble henlagt av politiet i 2016 på grunn av mangel på bevis.

Stortinget satte i 2015 ned en ny granskingskommisjon, som i juni 2017 konkluderte med at brannen ikke skyldtes sabotasje.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder