Sjokknedbøren på vei mot Østlandet - 70 kjellere i Kristiansand står i vann

Den intense nedbøren over Sørlandet koster: Over 70 kjellere var rapportert fulle av vann fredag kveld.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

På Grimsmyra i Kristiansand fikk Lena Dahl og samboeren Øystein Stangeland en illevarslende telefon fra naboen i huset:

– Kjelleren sto under vann. Elva som går like forbi, hadde strømmet rett inn kjellertrappa vår. Og vi som hadde pakket så mye inventar, bøker, barneklær og andre eiendeler ned i kjelleren fordi vi har hatt visning. Nå er så mye ødelagt, vi bruker en gummibåt for å redde ut ting. Brannvesenet vil ikke begynne å pumpe fordi det er vente mer regn i natt, forteller Lena til VG.

Brannvesenet i Kristiansand fikk inn over 70 meldinger om vann i kjellere. På Grim i Kristiansand ble gangstien omgjort til en solid flod – hvor folk like godt tok seg fram med gummibåt.

Går mot Telemark

Det intense regnværet som har truffet Sørlandet fredag ettermiddag, beveger seg mot Telemark, og vil åpne slusene der før midnatt.

- Den mest intense delen av nedbørsfronten stanset opp over Agder i noen timer, og la igjen mye vann. Men nå beveger den seg nordover og østover, og det vi begynne å regne i lavereliggende deler av Telemark litt før midnatt, sier statsmeteorolog Bente Wahl ved Meteorologisk institutt.

Styrtregner har skapt problemer og kaotiske tilstander på veiene i sør fredag ettermiddag. Det verste regnværet var over ved 16-tiden, men fortsatt har det regnet en god del:

– Husk at om det kommer fem millimeter i timen, er det bra med regn det også, særlig hvis det er kliss vått fra før, påpeker Wahl.

Kaos på E18

– E18 øst for Kristiansand er stengt. Vi stenger også Oddenestunnelen og Baneheitunnelen i vestgående felt, opplyser, Linn Andersen, operasjonleder i Agder politidistrikt til VG.

les også

Varsler kraftig regn på Sør- og Østlandet

Det betyr at all trafikk på E18, som kommer fra østsiden av Kristiansand må benytte seg av omkjøring via Lund og gjennom sentrum.

– Mange ringer og sier at de ikke kommer over enkelte steder. Det er også folk som har fått vann i motorrommet. Vi må prioritere det som er mest akutt, så bruk varselblink. Vi oppfordrer de som kan bli hjemme til å bli hjemme, og skal du ut å kjøre må du ta tiden til hjelp, sier Andersen.

– Slik det ser ut, har prognosene våre truffet ganske bra. Vi får ikke gjort noe mer nå enn å observere, men det er bra vi har varslet dette godt, seir statsmeteorolog Bente Wahl.

Over 20 mm ved Grimstad

Fronten hadde ved 18-tiden nådd Grimstad - og målestasjonen på Landvik ved Grimstad målte over 21 mm nedbør i timen mellom 18 og 19.

– I tillegg har vi noen nedbørsceller som kommer utenom fronten, over Sverige og inn over Vestfold allerede fredag kveld. Dette tilhører ikke hoveduværet, men det ser ut til å kunne gi noen kraftige byger, advarer Wahl.

– Slik det ser ut, vil nedbørsområdet bevege seg mot sørlige del av Telemark, og at det vil stanse litt opp her noen timer. Så det blir spennende å se hvor mye nedbør som kommer der.

Telemark, Buskerud og Vestfold er gitt orange farevarsel på grunn av nedbørsmengdene som er ventet.

– Vi venter tilsvarende mengder som i Agder, men disse fylkene er mer sårbare for nedbør enn Agder.

Først nærmere klokken åtte lørdag morgen vil nedbørsfronten ha beveget seg til de lavereliggende delene av Buskerud og Vestfold.

– Nordlige deler av Buskerud og Telemark vil få nedbøren senere på lørdagen, sier hun.

SØRLANDET: Det varslede regnet har nådd Kristiansand. Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Ifølge Fædrelandsvennen sto hele syv biler i vann på E39 på Fidjane like vest for Kristiansand. Bilene står i en halvmeter med vann, og køen står stille, forteller avisens reporter ved 1730-tiden.

Også flere andre steder i Kristiansand er det rapportert om biler som står i vann. Brannvesenet har rykket ut for å bistå biler som står fast i vannet i Baneheitunnelen i Kristiansand. Trafikken omdirigeres.

Agder Energi Nett skriver at over tusen kunder er berørte av strømbrudd på grunn av en driftsforstyrrelse.

Intenst på Lista

– Vi har hatt et intenst regnvær på Lista i ettermiddag, vi snakker 59,9 mm nedbør på Lista fyr, forteller statsmeteorolog Bente Wahl ved Meteorologisk institutt.

Hun er kalt inn som ekstrabemanning fordi det intense regnværet ble oppgradert til oransje nivå for Telemark, Buskerud og Vestfold.

– Vi så at den kraftigste fronten lenge lå i havet utenfor Sørlandet, og så kom den inn, men stanset opp nettopp over Lista. Derfor kom det såpass mye her. Men nå i 17-tiden har den begynt å bevege seg.

Den heftigste timenedbøren på Lista fyr var på 23,6 mm.

MOT NORDØST: Det intense regnværet beveger seg sakte mot nordøst, og vil ved åttetiden lørdag moten ha sentrum over lavereliggende del av Buskerud, som kan få opptil 50 mm på to timer. Foto: Kart: met.no

Østlandet i natt

Også i Kristiansand har det regnet heftig – her viser måleren 26,6 mm på to timer fredag ettermiddag.

– Selve fronten er veldig smal – det vil si – området hvor det regner er større, men det aller mest intense regnet kommer i en smal sone – kanskje en til to mil bred – og den brer seg nå østover og nordover.

INTENST: Den aller mest intense nedbøren lå lenge over Lista, og Kristiansand har målt 23,6 mm nedbør på bare en time. Foto: met.no

Stanser ved Mjøsa

Hun beskriver regnværet som litt typisk for sensommeren:

– Da får vi inn varme, fuktige lavtrykk, og samtidig har vi kald luft i høyden, som gir litt ekstra til det hele. Husk at vi aldri har så varm havoverflate som nå - som avgir fuktighet til atmosfæren, sier hun.

Regnværet til nå inn til Oslo fra i 6–7-tiden lørdag morgen.

– Men nå er systemet svekket, og hovedstaden vil neppe få tilsvarende intenst regnvær. Det vil i så fall være nokså lokalt.

I løpet av lørdagen vil nedbørsfronten bre seg i vifteform nordover og østover Sør-Norge, men svekkes:

– Slik det ser ut, vil Østlandet nord for Mjøsa neppe merke mye til dette regnværet, sier Bente Wahl.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder