TOMMEL OPP: KrF-leder Knut Arild Hareide ikledd sin Sunnhordalandsbunad i anledning den høytidelige åpningen av det 163. Storting tirsdag. Foto: Tore Kristiansen

Hareide åpner for tett SV-samarbeid: – Naturlig at vi vil forholde oss til SV

KrF-leder Knut Arild Hareide peker på Sosialistisk Venstreparti (SV) som en naturlig samarbeidspartner for hans drømmeregjering med Ap og Sp.

Artikkelen er over ett år gammel

– En Ap/Sp/KrF-regjering må ha et ryddig og godt forhold til SV. Vi ønsker det. Mange av de sakene SV løftet foran valget i fjor, er saker som også KrF støtter, sier Knut Arild Hareide til VG, og peker på blant annet økt barnetrygd.

VG-spesial: Så splittet er KrF

På Kristelig Folkepartis ekstraordinære landsmøte 2. november skal partiet velge mellom to alternativer:

  1. Felle Erna Solbergs regjering, for at KrF skal danne en regjering med Ap og Sp
  2. Gå inn og gjøre Erna Solbergs regjering til en flertallsregjering
les også

Måling: Syv av ti mener KrF hører hjemme på høyresiden

Velger partiet det første, så blir Ap-leder Jonas Gahr Støre statsminister, og vil måtte finne et fjerde parti å danne flertall med i Stortinget.

Første anledning til å felle regjeringen til Erna Solberg vil være når Stortinget skal behandle regjeringens forslag til statsbudsjett. Et budsjettforlik med SV bør ikke være en fremmed tanke for KrF-ere, ifølge Hareide.

– Når det gjelder budsjett, så er det naturlig at vi vil forholde oss til SV i denne stortingsperioden. Men i veldig mange andre saker så kan vi forholde oss til både Høyre, Venstre og MDG eller Frp, sier han.

Avviser ikke SV-avtale

– I forrige periode hadde ditt parti en samarbeidsavtale. Kan du utelukke at det vil være aktuelt med en tilsvarende avtale med SV?

– Hvis jeg vinner frem, så ønsker jeg å få etablert den regjeringen. Da er det ikke riktig av meg nå å binde oss opp ved å avvise med hvem og hvordan vi kan ha samarbeid, sier Hareide.

SV-leder Audun Lysbakken sier hans parti er klare til å forhandle med KrF og resten av Hareides drømmeregjering, dersom KrF bestemmer seg for å følge partilederens råd.

– Det er mye som er uklart enda. SV er tydelige på at vi kommer til å bidra til å felle dagens regjering. Bidrar vi til det, så er det rimelig at de andre partiene forhandler med oss om hvordan en ny regjering skal se ut, sier Lysbakken.

SV-LEDER: Audun Lysbakken. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Begge nestlederne i KrF, Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad, er uenige med Knut Arild Hareide, og mener KrF i stedet skal gå inn i dagens regjering.

Kan sitte i regjering med Frp

Hareide sier han ikke vil ha noen problemer med å gå inn i dagens regjering, selv om han nå argumenterer for det motsatte.

– Jeg kan sitte i regjering med Frp, svarer han kontant.

– Vil du være helt komfortabel med det?

– Ja. Jeg peker på en annen regjering, men jeg har ikke noe prinsipielt imot å sitte i regjering med Frp, sier Hareide.

SNUR RYGGEN TIL: KrF-leder Knut Arild Hareide og statsminister Erna Solberg (H), her fotografert i Stortingets vandrehall tirsdag. Foto: Tore Kristiansen

Vil ikke svare på om han går av

KrF-lederen bedyrer at han ikke vil ha noen lederdebatt dersom landsmøtet i partiet stemmer han ned. Likevel vil han ikke klart avvise at han kan komme til å gå av hvis det skulle skje.

– Det vil ikke bli en debatt om mitt lederskap selv om vi ender i regjering med Frp. Jeg vil ikke spekulere på hva som vil skje om jeg ikke lykkes med mitt alternativ. Jeg har sagt at jeg blir med i KrF uansett hva partiet lander på.

– Du melder deg ikke ut, nei. Men vil du fortsette å være partileder?

– Jeg vil ikke svare på hva som vil skje om jeg taper det valget. Men jeg sier at dette ikke skal føre til noen lederdebatt, sier Hareide.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder