TOMMEL OPP: KrF-leder Knut Arild Hareide ikledd sin Sunnhordalandsbunad i anledning den høytidelige åpningen av det 163. Storting tirsdag.
TOMMEL OPP: KrF-leder Knut Arild Hareide ikledd sin Sunnhordalandsbunad i anledning den høytidelige åpningen av det 163. Storting tirsdag. Foto: Tore Kristiansen

Hareide åpner for tett SV-samarbeid: – Naturlig at vi vil forholde oss til SV

INNENRIKS

KrF-leder Knut Arild Hareide peker på Sosialistisk Venstreparti (SV) som en naturlig samarbeidspartner for hans drømmeregjering med Ap og Sp.

Publisert:

– En Ap/Sp/KrF-regjering må ha et ryddig og godt forhold til SV. Vi ønsker det. Mange av de sakene SV løftet foran valget i fjor, er saker som også KrF støtter, sier Knut Arild Hareide til VG, og peker på blant annet økt barnetrygd.

VG-spesial: Så splittet er KrF

På Kristelig Folkepartis ekstraordinære landsmøte 2. november skal partiet velge mellom to alternativer:

  1. Felle Erna Solbergs regjering, for at KrF skal danne en regjering med Ap og Sp
  2. Gå inn og gjøre Erna Solbergs regjering til en flertallsregjering

Velger partiet det første, så blir Ap-leder Jonas Gahr Støre statsminister, og vil måtte finne et fjerde parti å danne flertall med i Stortinget.

Første anledning til å felle regjeringen til Erna Solberg vil være når Stortinget skal behandle regjeringens forslag til statsbudsjett. Et budsjettforlik med SV bør ikke være en fremmed tanke for KrF-ere, ifølge Hareide.

– Når det gjelder budsjett, så er det naturlig at vi vil forholde oss til SV i denne stortingsperioden. Men i veldig mange andre saker så kan vi forholde oss til både Høyre, Venstre og MDG eller Frp, sier han.

Avviser ikke SV-avtale

– I forrige periode hadde ditt parti en samarbeidsavtale. Kan du utelukke at det vil være aktuelt med en tilsvarende avtale med SV?

– Hvis jeg vinner frem, så ønsker jeg å få etablert den regjeringen. Da er det ikke riktig av meg nå å binde oss opp ved å avvise med hvem og hvordan vi kan ha samarbeid, sier Hareide.

SV-leder Audun Lysbakken sier hans parti er klare til å forhandle med KrF og resten av Hareides drømmeregjering, dersom KrF bestemmer seg for å følge partilederens råd.

– Det er mye som er uklart enda. SV er tydelige på at vi kommer til å bidra til å felle dagens regjering. Bidrar vi til det, så er det rimelig at de andre partiene forhandler med oss om hvordan en ny regjering skal se ut, sier Lysbakken.

Begge nestlederne i KrF, Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad, er uenige med Knut Arild Hareide, og mener KrF i stedet skal gå inn i dagens regjering.

Kan sitte i regjering med Frp

Hareide sier han ikke vil ha noen problemer med å gå inn i dagens regjering, selv om han nå argumenterer for det motsatte.

– Jeg kan sitte i regjering med Frp, svarer han kontant.

– Vil du være helt komfortabel med det?

– Ja. Jeg peker på en annen regjering, men jeg har ikke noe prinsipielt imot å sitte i regjering med Frp, sier Hareide.

Vil ikke svare på om han går av

KrF-lederen bedyrer at han ikke vil ha noen lederdebatt dersom landsmøtet i partiet stemmer han ned. Likevel vil han ikke klart avvise at han kan komme til å gå av hvis det skulle skje.

– Det vil ikke bli en debatt om mitt lederskap selv om vi ender i regjering med Frp. Jeg vil ikke spekulere på hva som vil skje om jeg ikke lykkes med mitt alternativ. Jeg har sagt at jeg blir med i KrF uansett hva partiet lander på.

– Du melder deg ikke ut, nei. Men vil du fortsette å være partileder?

– Jeg vil ikke svare på hva som vil skje om jeg taper det valget. Men jeg sier at dette ikke skal føre til noen lederdebatt, sier Hareide.

Her kan du lese mer om