Haakons pr-kupp

Kronprins Haakon er blitt Slottets nye kommunikasjonsekspert. Gang på gang slår han til med velregisserte stunt som overrasker både Slottet og det norske folk.

 • Ellen Limstrand
 • Stig Tore Laugen

Artikkelen er over 16 år gammel

Den siste uken har han gjort det to ganger. Kongssønnen fra Skaugum regisserte en aldri så liten stuntoppvisning som overrasket det norske folk.

Men kronprins Haakon har alltid gått sine egne veier. Til tross for at det er mange rådgivere på Slottet som er ansatt for å stake ut kursen, velger Kronprinsen ofte å legge sine egne planer - til en blanding av beundring og misnøye for dem som er rundt ham.

KJÆRLIGHETS-INTERVJUET

Mai 2000: Forholdet mellom kronprins Haakon og den ukjente jenta fra Kristiansand, Mette-Marit Tjessem Høiby, var kjent i mediene. Det hadde vært en rekke krisemøter på Slottet etter at pressen spekulerte i hennes bakgrunn og det faktum at hun var alenemor. Spekulasjonene gikk inn på kronprins Haakon. For å sette en stopper for ryktene, bestemte han seg for å stille opp på et TV-intervju, der han skulle fortelle hele Norge at han var forelsket.

Kronprinsen ga da kabinettssekretær Berit Tversland beskjed om at hun skulle ringe NRK Dagsrevyen, for å tilby dem et eksklusivt intervju.

VG kjenner til at flere personer på Slottet prøvde å fraråde Kronprinsen å fortelle om sitt kjærlighetsliv på denne måten, men den forelskede tronarvingen sto på sitt. Dette var hans beslutning - og hans alene.

KAFFE-STUNTET

Oktober 2000: 12 av landets redaktører ble innkalt til møte med hoffsjef Lars Petter Forberg på Slottet. Forlovelse ble brakt på banen, og flere tolket det som en uformell bekreftelse fra Slottet på at kronprins Haakon nå skulle forlove seg med Mette-Marit Tjessem Høiby.

Tre og en halv time senere kom det kontrabeskjed fra Drammensveien 1. Slottet hevdet at det aldri var sagt at Kronprinsen skulle forlove seg. Forvirringen var total.

En time senere tar Kronprinsen selv regi. Han var kanskje ikke spesielt imponert over Slottets håndtering av saken, for plutselig dukket han og hans kommende forlovede opp i en park på St. Hanshaugen i Oslo. Det forelskede paret gikk rundt hånd i hånd mens de småpratet og lot fotografene ta bilder.

Slottet visste ingenting om Kronprinsens PR-stunt. Han og kjæresten Mette-Marit hadde tydelig blitt enige om at Haakon skulle stå for snakkingen mens hun skulle smile. Under dette møtet understreket Kronprinsen at det foreløpig ikke var snakk om noen forlovelse.

August 2001: Rykteflommen rundt Kristiansand-jenta bare økte i forkant av bryllupet. «Alle» visste noe negativt om henne.

Da ble det bestemt at hun skulle stille opp på pressekonferanse for å snakke om sitt «utsvevende liv». Mette-Marit Tjessem Høiby fortalte at hun hadde vært opprørsk i ungdommen, og at opprøret nok hadde fortont seg sterkere for henne enn for de fleste andre.

Med støtte fra kong Harald og kronprins Haakon valgte en gråtkvalt Mette-Marit selv å ta et endelig oppgjør med sin egen fortid.

Etter pressekonferansen ble ryktespredningen stagget. Akkurat som Slottet hadde håpet på og regnet med.

Ryktene var omgjort til beundring for åpenheten.

BRYLLUPS-«FLUKTEN»

August 2001: Det hadde vært et storslått bryllup i Oslo, og nå skulle kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit legge ut på bryllupsreisen. De to hadde tydeligvis regissert en nøye gjennomtenkt og strengt hemmelig «fluktplan» for å unngå at mediene fulgte etter.

Mens alle trodde de nygifte var på vei til København i kongeskipet, reiste de to videre over alle hauger - blant annet til Tyskland og så til USA.

Hverken kongeparet, hoffsjef Lars Petter Forberg, kabinettssekretær Berit Tversland eller informasjonssjef Wenche Rasch har alltid vært enige i Kronprinsens strategivalg, men trofast har de alle støttet ham både utad og innad når han har tatt sin endelige avgjørelse.

Les også

 1. Får ros

  Ekspertene roser kronprins Haakon for hans lille spill med omgivelsene.

Mer om

 1. Kronprinsparet
 2. Kongehuset
 3. Prinsesse Ingrid Alexandra

Flere artikler

 1. Kongen og statsministeren diskuterte Mette-Marits utagerende fortid før bryllupet

 2. Kronprinsparet reiser til Kristiansand

 3. Haakon tar ikke vanlig fødselspermisjon

 4. Kronprins Haakon: Utlyste rådgiver-stilling
  Kronprinsesse Mette-Marit: Ansatte nær venn

 5. - Han var i fin form

Fra andre aviser

 1. Fra alenemor til hele Norges kronprinsesse

  Aftenposten
 2. Kronprinsens bryllypstale 25. august 2001

  Aftenposten
 3. Mette-Marits fortid ble diskutert av kongen og statsministeren før forlovelsen

  Fædrelandsvennen
 4. Henter støtte hos Stålsett

  Aftenposten
 5. Gravid og glad

  Fædrelandsvennen
 6. Gravid og glad

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder