NATURKREFTER: Store deler av den norske kysten vil oppleve svært sterk vind og høye bølger i dag. Dette bildet viser stormen som herjet på Kråkenes ved Stad i Sogn og Fjordane den 14. desember. Foto: SCANPIX
NATURKREFTER: Store deler av den norske kysten vil oppleve svært sterk vind og høye bølger i dag. Dette bildet viser stormen som herjet på Kråkenes ved Stad i Sogn og Fjordane den 14. desember. Foto: SCANPIX

Venter historisk lavtrykk

INNENRIKS

ÅLESUND/BERGEN (VG) Lavtrykket som i dag treffer kysten fra Rogaland til Vesterålen ser ut til å bli det kraftigste noengang målt i Norge.

Publisert: Oppdatert: 22.12.04 06:20

Stormen Finn skulle treffe Mørekysten rundt midnatt. Men i 02-tiden var det fortsatt stille før stormen på nordvest-landet. Hverken Hovedredningsentralen på Sola eller i Bodø hadde da fått noen meldinger om problemer som følge av den varslede stormen.

Nordmøre og Romsdal politidistrikt advarte i går kommuner og lensmenn mot uværet, men har ellers ikke satt i verk ekstraordinære tiltak. I 02-tiden i natt var det svært rolig i Kristiansund, og politiet ventet fortsatt på at stormen skulle treffe land.

Prognosene viser at lavtrykket som følger stormen kan komme ned i 935 millibar, mens normalt trykk er omlag 1.000 millibar.

- For å få en formening om hvor lavt dette trykket er, kan vi nevne at det laveste trykket som er målt i Norge er på 939,8, og den målingen ble gjort 27. januar 1884 - altså for 120 år siden, sier Storm-meteorolog Olav Krogsæter.

- Blekner

Dette lavtrykket er også på styrke med de store tropiske syklonene som har herjet i år. Men på grunn av at havvannet er heller kaldt på våre breddegrader, får ikke stormen en tilsvarende ødeleggende virkning.

- Vi får store mengder nedbør, men dette blekner mot de nedbørsmengdene som kommer under stormer i tropiske strøk, sier Krogsæter.

Likevel blir temperaturen forholdsvis høy: Hele 8 plussgrader viser beregningen på vindfulle Kråkenes fyr utenfor Måløy. Men vindstyrken her er beregnet til drøye 27 meter i sekundet - eller 97 km/t.

I morgen ventes stormen å bevege seg nordover i Norskehavet og gi vind opp i orkan styrke mellom Svalbard og Øst-Grønland.

Fare for orkan

Stormen forventes å avta noe over Vestlandet utover dagen i dag, men fortsetter kraftig i Nord-Trøndelag og Nord-Norge. Blant annet ventes det kraftig vind i Ytre Namdalen - dels fordi vindretningen nå blir mer rett sørlig.

- I Nord-Norge vil Stormen rase store deler av dagen, og etterhvert vil den slå over fra sørlig retning til vest-nordvestlig retning i de sørlige delene.

Bølgehøyden inn mot kysten fra Stadt til Vestfjorden vil ligge på fra 7 til 10 meter.

Også indre strøk på Østlandet vil få merke uværet: Sannsynligvis vil det blåse kuling også her, med muligheter at trær kan blåse over ende. Også i fjellet er det ventet kraftige vinder og muligens også her full storm.

- Det ventes svært kraftig vind i alle fjellstrøkene i Norge, med storm over store områder. På fjelltoppene er det fare for orkan. Det er en viss fare for at de fleste fjellovergangene vil bli stengt utover onsdag, selv om vinden nok vil avta i Sør-Norge etterhvert, sier Olav Krogsæter.

- Dette er et lavtrykk med stor utbredelse, som også vil skape uvær i Østersjøen. Sørlig liten kulig her er kraftig uvær. Uværet vil bli merket over hele Skandinavia, sier Storm-meteorolog Fredrik Villanger.

Her kan du lese mer om