TOLL: Tollvesenets beslag av øl og vin første halvår har økt betydelig sammenlignet med samme tid i fjor. Foto: Jan Johannesen

Beslagla 75 prosent mer øl

(VG Nett) Tollvesenets beslag av øl og vin har eksplodert sammenlignet med fjoråret.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Tollvesenets halvårstall viser at tollerne så langt i år har beslaglagt 145.998 liter øl, en økning på over 75 prosent sammenlignet med tilsvarende tall for i fjor.

10.000 liter mer vin

De første seks månedene av 2005 har tollerne også beslaglagt 35.220 liter vin. Det er en økning på mer enn 10.000 liter sammenlignet med samme tid i fjor, skriver Toll- og avgiftsdirektoratet i en pressemelding tirsdag.

Spritsmugling har det derimot blitt mindre av.

- Vi ser at spritsmuglingen har avtatt kraftig etter metanolsaken i 2001. Samtidig øker beslagene av øl og vin. Det er mye som tyder på at det er de samme miljøene som tidligere sto bak spritsmuglingen som i dag organiserer smuglingen av øl og vin, sier underdirektør Geir Høiseth i Toll- og avgiftsdirektoratet.

100 kilo mer cannabis

Også beslaget av amfetamin og cannabis øker. Hittil i år har Tollvesenet beslaglagt 16,7 kilo mer amfetamin og over 100 kilo mer cannabis enn på samme tid i fjor. Men beslaget av ecstasy har hatt den største økningen. Hittil i år er det beslaglagt over 8000 ecstasy-tabletter.

Toll- og avgiftsdirektoratet ser en tendens til at det er færre antall beslag, men at mengden beslaglagte varer øker.

Smugler gjennom posten

Posten er blitt den nye smuglerkanalen, skriver Aftenposten i dag.

Stadig flere smugler ved å bestille pakker med narkotiske piller fra Internett. Pakkene gjemmes i gaveartikler som bamser, CD-cover eller konfektesker.

- Tallene på internettbrukere vokser og flere oppdager at det er lett å bestille ulovlige legemidler fra utlandet, sier rådgiver i Oslo tollvesen, Tore Westernes, til Aftenposten.

Fredag pågrep politispanere en 53 år gammel mann i Odda. Han hadde fått et halvt kilo kokaini posten.
Valuta

Men det er ikke bare rusmidler som beslaglegges på vei inn til Norge. Også ulovlig innførsel av valuta har økt betraktelig. Så langt i år har kontrollene resultert i beslag av nærmere 7,4 millioner kroner, mot om lag 2,7 millioner kroner på samme tid i fjor.

Reisende kan fritt ha med seg maksimalt 25.000 kroner i kontanter ved reise til eller fra Norge.

- Tollvesenet vil følge denne utviklingen nøye for å finne klare svar på hvorfor tallene øker så mye, sier Høiseth.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder