FORKYNT: Bergen tingrett forkynte dommen på 16 års fengsel onsdag kveld. Foto: Fredrik Solstad, VG

Dark Room-dom: 16 års fengsel for nettovergrep mot barn

Dommen på 16 år er trolig den strengeste i Norge i en sak der den tiltalte ikke selv har begått de fysiske overgrepene. Deler av dommen er allerede anket.

  • Andrea Rognstrand
  • NTB

Det er NRK som omtaler dommen fra Bergen tingrett. Den ble forkynt onsdag kveld.

Tiltalen inneholdt 178 tiltalepunkter, som innebar flere overgrep mot barn og grov menneskehandel fordi han hadde betalt for overgrepene, skriver kringkasteren.

Påtalemyndigheten ville ha forvaring

I dommen beskrives det hvordan han flere ganger han tatt kontakt med voksne på Filippinene med barn. Deretter har han instruert de voksne om hva han har villet at de barna skal gjøre.

I et av disse tilfellene oppretter han kontakt med en mor. Hun har ifølge dommen tvunget sin da tre år gamle datter til å utføre seksuelle handlinger på sin tre måneder gamle lillebror etter mannens instruksjoner. Han så på overgrepene over nett.

Postene i tiltalen tar for seg forhold som skal ha skjedd i perioden 2011 til 2016. Dommen omfatter overgrep mot minst 190 barn under 16 år.

Retten mener at det er en rekke skjerpende omstendigheter ved handlingene mannen er tiltalt for. De peker på både hvor grove forholdene er og at det er så mange fornærmede. I tillegg påpekes det at at de seksuelle overgrepene er distribuert til ham via kamera, men den ekstra krenkelsen det innebærer.

Påtalemyndigheten la ned påstand om forvaring, det ble ikke tatt til følge i dommen.

Anker deler av dommen

– Vi registrerer at påtalemyndigheten ikke har fått medhold i at han skal dømmes til lovens strengeste straff. Vi registrerer at påtalemyndigheten ikke har fått medhold i påstanden om forvaring. Vi registrerer at påtalemyndigheten ikke har fått medhold i påstand om menneskehandel og vi registrerer at påtalemyndigheten ikke har fått medhold i at tiltalte skulle ha 21 års fengsel, sier forsvarer Torbjørn Kolås Sognefest til VG.

Til TV 2 sier forsvareren at de vil anke deler av dommen.

– Han er skuffet over å bli domfelt for ting han mener han ikke har gjort, og deler av dommen vil bli anket, sier mannens forsvarer, advokat Torbjørn Sognefest, til TV 2.

Forsvareren sier til VG at de ikke ennå har tatt stilling til hvilke punkter som blir anket.

– Noen blir anket og noen ikke, vi har ikke tatt stilling til hvilke ennå, sier Kolås Sognefest.

Også bistandsadvokaten til to av barna i saken, Einar Drægebø, åpner for at dommen vil bli anket. Han mener blant annet at det ikke er riktig at retten ikke har tilkjent dem erstatning for tap i forbindelse med at de er på en barnevernsinstitusjon.

–Det kan være nærliggende å tenke at dette må bli overprøvd av en høyere rettsinstans gjennom en anke, sier han til Bergens Tidende.

les også

Tobarnsfar tiltalt i Dark Room-saken

Saken er blant de mest omfattende i den såkalte operasjon Dark Room.

Mannen var tidligere kommunestyrerepresentant i Hordaland og ble pågrepet i 2016.

Moren til de to barna ble pågrepet som følge av samarbeid mellom norsk og filippinsk politi.

I dommen heter det at han får 869 dager i fradrag i straffen fordi han har sittet varetektsfengslet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder