Milliardindustri mot norsk 16-åring

-Det står meget store interesser på spill i saken mot den norske 16-åringen som har brutt DVD-kodene.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 19 ÅR GAMMEL

Uskyldige sysler

-16-åringen har sikkert trodd at han drev med uskyldige sysler på gutterommet da han brøt DVD-koden. Men slik underholdningsindustrien ser det har han kjørt en trailer opp til platebutikken og sagt: "Nå tømmer jeg lageret!", sier Bing.

Bak søksmålet mot Jon Johansen og hans allierte står organisasjoner som representerer filmgiganter som Walt Disney, Sony Pictures, MGM, Paramount Pictures, 20th Centry Fox, Universal Studio og Warner Bros.

Ransaket

DVD-plater kan lagre video, lyd og grafikk med høy kvalitet, til avspilling på både PC-er og egne DVD-spillere. Underholdningsindustrien satser tungt på at DVD skal erstatte videobånd og CD-ROM.

Guttens hjem ble ransaket, politiet beslagla datamaskiner og mobiltelefon, og både 16-åringen og faren satt i avhør i minst sju timer mandag kveld. Faren Per Johansen eier web-hotellet hvor sønnen Jon har presentert pekere til DVD-kodeløsninger.

Ikke kopiering

Jon Johansen mener selv at siktelsen mot ham er uriktig.

-Kodene på DVD-platene er ikke en kopibeskyttelse, men en avspillingsbeskyttelse. Vi har bare gjort det mulig å spille av DVD-film på våre datamaskiner, sier han til VG.

Avslørte koden

16-åringen benytter PC-er med det åpne operativsystemet Linux, som ikke støttes av DVD-produsentene. Han avslørte koden fordi han ville gjøre det mulig å avspille DVD-plater på sin PC.

Jon Bing mener at selv om hensikten ikke har vært å fremstille et nytt eksemplar av DVD-platene, finnes det likevel bestemmelser både i åndsverksloven og straffeloven som kan gjøres gjeldende mot Jon Johansen og hans far Per.

-Amerikanske domstoler kan også påberope seg jurisdiksjon i dette tilfellet, ettersom de amerikanske saksøkerne vil anse at de er påført skade også på sitt hjemmemarked, sier Bing.

Nerdestøtte

Jon Johansen og 72 andre personer og nettsteder vant imidlertid en liten seier ved nyttårstider da en amerikansk domstol avviste en begjæring fra DVD-industrien om at nettstedene måtte fjerne pekerne til dataprogrammet som åpner DVD-kodene.

16-åringen fikk etter siktelsen umiddelbart støtte fra hundrevis av innsendere til nettsiden Slashdot.org, som kaller seg "News for Nerds". De unge dataprogrammererne som sogner til Slashdot ser ikke på seg selv som hackere, men som aktivister i en bevegelse for å åpne kildekoden for dataprogrammer og derved gjøre dem gratis.

Idealisme

Professor Jon Bing mener det kan spores mye idealisme i åpen-kilde-bevegelsen, men sier likevel:

-Det er ikke alltid gjeldende rett står på samme side som dem med de mest idealistiske motiver. Finnen Linus Torvalds er den store helten for denne bevegelsen, som har deltatt i utviklingen av det åpne operativsystemet Linux.

Linux er i ferd med å bli en seriøs konkurrent til Microsofts Windows, men har paradoksalt nok også lagt grunnlag for en blomstrende programvareindustri hvor Linux-utviklere skaper seg millionformuer på kort tid.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder