Hallik-liga drev storimport av kvinner

INNENRIKS

To menn og en kvinne har drevet storstilt import av kvinner fra Øst-Europa til arbeid på bordeller i Oslo, mener politiet.

Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:24

I går ble de tre pågrepet for hallikvirksomhet.

Et tyvetalls polititjenestemenn slo i går til på flere adresser i Oslo, og en bolig i Rælingen på Romerike, etter uker med etterforskning og spaning.

- Tre personer - to menn og en kvinne i 30-årene - er alle pågrepet og siktet for hallikvirksomhet. De vil ventelig bli begjært varetektsfengslet i dag, bekrefter politiførstebetjent Bjørnar Gilberg ved etterforskningsavsnittet på Grønland politistasjon.

Politiet mener at samtlige av de tre - som har vært en del av det kriminelle Tveita-miljøet - skal ha tjent penger på de utenlandske kvinnenes sexsalg.

Samtidig med arrestasjonene ble seks kvinner fra Ungarn og Litauen innbrakt til avhør. De seks skal alle jobbe som prostituerte ved leilighetsbordell i Oslo sentrum.

VG er kjent med at fire prostituerte kvinner fra Litauen allerede for to uker siden ble innbrakt fra et av bordellene, som ligger i Konows gate. De fire ble avhørt og sendt ut av landet fordi de oppholdt seg ulovlig i Norge.

- De fire er siktet for brudd på utlendingsloven, fordi de ikke hadde nok midler til å oppholde seg i Norge, opplyste politiinspektør Steen Dalgaard Nilsen den gang overfor VG.

Truet på livet

Oslo-politiet antar at mer enn 1500 kvinner prostituerer seg i Oslo. Mange av dem arbeider fra leiligheter eller massasjestudioer som drives av andre personer. Til tross for dette er den såkalte hallikparagrafen i straffeloven svært sjelden benyttet.

- Det er alltid vanskelig å etterforske halliksaker. Denne gangen startet opprullingen ved at en litauisk jente anmeldte en av de nå siktede mennene for trusler, opplyser politiførstebetjent Bjørnar Gilberg.

Han er svært knapp med opplysninger utover dette, men etter det VG kjenner til, skal hun ha fryktet for sitt liv etter å ha forsøkt å komme seg vekk fra prostitusjonsvirksomheten.

Hun ga politiet navn på de to norske mennene som skal stå bak bordellvirksomheten. Begge er kjente kriminelle og straffedømt en rekke ganger, en av dem for drapstrusler mot en polititjenestemann og hans familie.

Den litauiske kvinnen hadde også fått et faksnummer som skulle brukes til å holde kontakten med bakmennene. Dette nummeret går til et kontor i Waldermar Thranes gate hvor en av de siktede, en 30 år gammel mann fra Oslo, ble pågrepet i går.

Lurt

Politiet mener hallikligaen nærmest skal ha spesialisert seg på å rekruttere og importere kvinner fra de baltiske statene.

- Vi ble faktisk overrasket over at så vidt mange av kvinnene som ble innbrakt, er ungarere. Vi trodde flesteparten kom fra Litauen, sier Gilberg til VG.

En av teoriene som politiet arbeider etter, er at noen av jentene nærmest kan ha blitt tvunget til å prostituere seg ved å ha opparbeidet seg «gjeld».

En kjent metode er å lure jentene til å tro at de kommer til godt betalte jobber på barer og restauranter i Oslo. De har latt seg lokke av avisannonser i Litauen og Latvia, som har lokket med lettjente penger i Norge.

Gjennom baltiske stråmenn har jenter blitt kledd opp i nye klær, fått ordnet flybillett til Norge og et sted å bo i Oslo.

Så er virkeligheten blitt til et mareritt.

I Oslo får kvinnene beskjed av norske bakmenn om at de oppholder seg ulovlig i landet og at de skylder penger for klær, reise og losji. Løsningen de får servert er å prostituere seg for å betale gjelden tilbake.

- Jeg vil ikke kommentere hvorvidt det kan være tilfelle med noen av kvinnene i denne saken, sier politiførstebetjent Bjørnar Gilberg til VG.

Han opplyser at politiet har beslaglagt en rekke gjenstander og dokumenter som nå skal undersøkes nærmere.

VG er også kjent med at politiet allerede har fått rettens kjennelse til å innhente samtaledata fra de siktedes telefoner. Disse skal gjennomgås blant annet med tanke på å oppspore stråmenn i utlandet.