ANTATT OMKOMNE: André Stenfors (32), Mikael Sten (29) og Niklas Nyman (36) er de tre finske mennene som er antatt omkommet i et snøskred på Blåbærfjellet i Troms. Svenske Disa Violett Lynx Bäckström (29) er også antatt omkommet. Foto: Privat/Politiet

Politiet frigir navnene på de antatt omkomne i snøskredet på Blåbærfjellet

Kun to dager etter at turfølget på fem ønsket det nye året velkommen på Lyngseidet i Troms, mistet fire av dem trolig livet i et massivt snøskred på Blåbærfjellet.

Det var onsdag ettermiddag at de fire skiløperne – tre finske menn og en svensk kvinne – ble meldt savnet etter en tur til Blåbærfjellet i Tamokdalen i Troms.

les også

Nabo til skred-fjellet: – Vi har vel egentlig bare gått og ventet på det

Mandag frigjorde politiet i Troms navnene på de fire savnede turistene.

En av dem var finske Niklas Nyman (36). Han jobbet som lærer ved Dalsbruks skole på øyen Kimitoon utenfor Åbo. Han var tidligere elev ved Axxells villmarksguidestudie, hvor flere av de omkomne har studert. Han underviste i biologi, kjemi og fysikk for syvende til niende trinn, skriver den finske avisen Iltalehti.

VG har vært i kontakt med skolens rektor, Siv Westerback. De tok imot elever på skolen fredag kveld for å snakke om det som har skjedd.

– Vi bor på en liten øy og elevene kjenner personalet som jobber på skolen godt, sier Westerback til VG.

– Vi vet at han er forsvunnet og at det pågår søk.

BLÅBÆRFJELLET: Fjellet der de fire skituristene er antatt omkommet etter et snøskred ligger i Tamokdalen i Troms. Det er uvisst når været tillater redningsmannskapene å fortsette arbeidet med å lokalisere de fire. Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Veldig tragisk

29 år gamle Mikael Sten, fra Vaasa i Finland, er også antatt omkommet i snømassene. Han jobbet som prosjektingeniør i Wärtsila, et verdensomspennende konsern som jobber med løsninger rettet mot marinesektoren. Sten var student ved villmarkssenteret, hvor også Niklas Nyman studerte for omtrent ti år siden.

Kursleder Henrik Jern ved Axxell kjente de to.

– Det er trist at det hender, sier Jern til VG.

– De er vant til friluftsliv. Sten har vært med på mye sånt, kjenner til risikoen og har gått mange kurs.

les også

Ekspert om skredet i Troms: – Få lever lenger enn en halvtime under snøen

André Stenfors (32) var fra Vaasa i Finland. Han jobbet også som ingeniør og var kollega med Sten.

Han eide også et treningsstudio som spesialiserte seg på crossfit i hjembyen Vasa. Han var svært aktiv i sporten, og deltok i konkurranser i utlandet.

– Dessverre er situasjonen slik at to av våre kolleger er blant de savnede. Det er veldig tragisk, sier Atte Palomäki, pressekontakt i Wärtsila, til VG.

Han forteller at de ønsker å arrangere en minnestund for sine to kolleger, nå som navnene er sluppet.

– De var to verdsatte ansatte. Selvfølgelig er de som jobbet med dem knust, sier Palomäki.

SØKER: Fredag var militærhelikopteret oppe i Blåbærfjellet to ganger for å søke etter de savnede. Geologer fra NVE bisto. Helikopteret klarte å få kontakt med to av de fire skredsøkerne savnede hadde på seg da de la ut på tur. Det er antatt at alle er tatt av snøskredet som gikk onsdag. Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Det er tungt

Den fjerde antatt omkomne er Disa Violett Lynx Bäckström (29) fra Uppsala i Sverige.

Siden august 2018 hadde 29-åringen vært ansatt hos Klättercenteret i Uppsala.

– Det var selvfølgelig mye uro da vi fikk vite at hun var der og vi ikke visste hvordan det hadde gått. Da vi så på pressekonferansen på fredag ble det veldig mye tårer. Mange hos oss er friluftsmennesker og visste jo at det ikke så bra ut, men det var likevel sterkt da politi og helsepersonell gikk ut med den definitive beskjeden, sier Rickhard Söderström, leder for Klättercenteret, til VG.

Han forteller at Bäckström var viktig for bedriften, og hadde vært involvert helt siden oppstarten. Hun jobbet hovedsakelig med å tilrettelegge ruter i klatreveggene.

– Hun var et kjent ansikt både for personalet og kunder hos oss. Det er tungt, og nå handler det om å støtte hverandre. Vi tenker mye på den nærmeste familien, som har det enda verre selvfølgelig, sier Söderström.

VANSKELIGE FORHOLD: Letemannskapene har de siste dagene hatt base ved dette huset i Tamokdalen. Uværet har satt en stopper for redningsaksjonen etter at de fire skiløperne ble meldt savnet. Foto: MARTHE S. LIEN, VG Foto: Marthe S. Lien

De pårørende skriver i en pressemelding at de takker redningsmannskap, helsepersonell, politi og det lokale kriseteamet for «den fantastiske innsatsen de har gjort og fortsetter å gjøre».

De ønsker også å rette en varm takk til Balsfjord kommune, for måten de har blitt tatt imot på.

Unge, friluftsglade personer

Fredrik Aspö er guide i Lyngen, og holdt et isklatringskurs i romjulen. Blant deltagerne var de fire savnede.

– Det var et kurs hvor alle de savnede og venner av dem deltok. Det var god stemning, og vi klatret i fire dager rundt i fjellene i Lyngseidet, sier Aspö til VG.

Han forteller om en friluftsglad gjeng, som hadde mye erfaring med å bevege seg i naturen, men var sultne på å lære mer.

FEIRET NYTTÅR: Mikael Sten, Andre Stenfors, Niklas Nyman, og feiret alle nyttårsaften på Magic Lodge på Lyngseidet i Troms, sammen med de andre deltagerne på isklatringsskurset. Foto: Marthe S. Lien

– Kurset ble avsluttet 31. desember, og de ti deltagerne på kurset samlet seg på Lyngseidet for å feire nyttårsaften sammen, forteller han.

Etter nyttår delte gruppen på ti personer seg, og gikk toppturer på ski på forskjellige fjell i området på egen hånd. Siden de la ut på tur onsdag, har fire av dem vært savnet.

– Jeg tror alle kan forestille seg hvordan det føles når man får en sånn nyhet. Vi følger med på hva som skjer og håper det beste, sa Aspö til VG fredag ettermiddag.

– De tar det blytungt

På grunn av værforholdene tok det nesten to døgn før det var mulig å gjennomføre grundige søk etter de savnede. Fredag tillot været at helikoptre kunne forsøke å oppnå kontakt med skredsøkerne de savnede hadde på seg da de dro ut på tur. To av søkerne ble lokalisert i snømassene fra et stort snøskred, og politiet anser det som usannsynlig at noen av skiløperne har overlevd.

les også

To helikoptersøk avbrutt i skredområdet i Troms

Mandag melder politiet at værforholdene fortsatt er for dårlige til at de kan sende letemannskaper ut for å lete. De håper å kunne gjøre et nytt forsøk onsdag.

Familiene har fått informasjon om fremdriften i redningsarbeidet fortløpende.

– De tar det blytungt. Man trenger ikke mye fantasi for å tenke seg til hvordan det er å miste et barn, en tvillingsøster, kjæreste eller venn i sin beste alder til noe så positivt som å gå på ski og på topper. De er i dyp sorg og de har det vondt, sa klinikkoverlege Mads Gilbert søndag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder