ØKT SALG: Salget av nesespray målt i doser har økt med elleve prosent fra 2016 til 2017. Foto: Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

Vi kjøper nesespray som aldri før

Av 6 millioner flasker med nesespray vi kjøpte i 2017, ble syv av ti kjøpt utenom apotek. Aldri før har folk kjøpt så mye nesespray som i fjor.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Nesespraysalget målt i antallet doser økte med hele 11 prosent fra 2016 til 2017, viser Folkehelseinstituttets tall for salget av reseptfrie legemidler. Salget av nesespray er doblet siden 1999.

Ifølge Folkehelseinstituttet påvirker sesongvariasjoner av influensa og pollenallergi salget.

VG+: Farlig lett å bli avhengig: Slik slutter du med nesespray

– Vi kan ikke forklare nøyaktig hvorfor det har vært en større økning i 2017 enn tidligere år, men det kan ha sammenheng med sesongvariasjoner i forkjølelse og at det var en tidlig og lang pollensesong i fjor. Mange tyr til nesespray for en umiddelbar lindring ved pollenallergi, opplyser seniorrådgiver Solveig Sakshaug i Folkehelseinstituttet til VG.

Sakshaug advarer mot overdreven bruk av nesespray og understreker at nesespray bare skal brukes i avgrensede perioder – maksimalt ti dager i strekk.

– Hvis man bruker nesespray lengre enn det som er anbefalt kan det gi en motsatt effekt og man kan få en kronisk tett nese, advarer hun og legger til:

– Dersom man har bruk for nesespray over lengre tid kan man for eksempel bruke saltvannsdråper.

VG+: Professorens guide: Slik holder du deg frisk i vinter

Sakshaug sier det økte salget kan ha noe med at legemidlene er mer tilgjengelig enn før.

Flere apotek har fått lengre åpningstider og i 2004 ble det tillatt å selge reseptfrie legemidler som nesespray og smertestillende utenom apotekene. I 2017 ble syv av ti flasker nesespray kjøpt utenom apotekene.

Også for nikotinholdige legemidler og allergimedisin var det kraftig salgsvekst i fjor. Målt i doser økte salget av røykeavvenningspreparater med 7 prosent, mens reseptfrie allergitabletter økte med 8 prosent i fjor.

Det ble solgt 9 millioner pakker med reseptfri paracetamol i 2017, men salget gikk ned med 1 prosent. I snitt kjøpte imidlertid hver innbygger nesten to esker med 20 tabletter i fjor. Salget av reseptfrie pakker med ibuprofen økte med 1 prosent, målt i doser.

VG+: Salget eksploderer: Er nikotinfri snus skadelig?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder