UTREDES: Ullevål sykehus i Oslo. Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Ut mot tidsfrist for å belyse Ullevål-alternativ: – Det er helt vanvittig

Senest 12. april skal en rapport om Ullevål-alternativet ligge klar, viser et internt notat fra Oslo universitetssykehus (OUS). Det får Aina Stenersen (Frp) til å reagere.

Artikkelen er over ett år gammel

Striden om Ullevål sykehus skal legges ned og flyttes til Gaustad, pågår for fullt. Motstanden mot planene har vokst kraftig den siste tiden, og tirsdag pågikk det en egen høring i Stortinget om saken.

Flere har stilt krav om en skikkelig utredning av Ullevål-alternativet, det vil si å bygge et nytt regionsykehus her i stedet for på Gaustad, der Rikshospitalet i dag ligger.

les også

Høie under press: Sykehusstriden i Oslo til Stortinget

– Viser at de egentlig ikke ønsker

I desember gikk OUS motstrebende med på å belyse alternativet. Om en drøy måned skal altså en rapport være klar, går det fram av det interne notatet som VG har fått innsyn i.

– Det er helt vanvittig. Det er litt over en måned til, og en ordentlig utredning kan kanskje ta opptil ett år, sier Aina Stenersen, fraksjonsleder for helse- og sosialkomiteen for Frp i Oslo bystyre til VG.

SJOKKERT: Aina Stenersen, fraksjonsleder for helse- og sosialkomiteen for Frp i Oslo bystyre mener den korte fristen på å utrede Ullevål viser at Helse Sør-Øst egentlig ikke vil. Foto: Mattis Sandblad

– De har jo først sagt at de ikke ville utrede, fordi det kunne ta opptil et år. Vi tenkte derfor at dette skulle være ferdig en gang utpå høsten. Når det nå skal være klart neste måned viser Helse Sør-Øst at de egentlig ikke ønsker å utrede Ullevål som alternativ, men later som de gjør det på grunn av presset de er under.

Frp mener Ullevål er det beste alternativet, og er derfor for en grundig utredning. De mener det ikke vil være noe problem at byggingen på Ullevål starter parallelt med utbyggingen av Aker sykehus, som skal bli nytt lokalsykehus for befolkningen Groruddalen.

– Helse Sør-Øst bestemte seg for utredning på møtet 31. januar. Ved å bruke så kort tid på utredningen mener jeg de ikke oppfyller samfunnsoppdraget sitt, og ikke belyser Ullevål som alternativ på en tilstrekkelig måte. De fører oss bak lyser, sier Stenersen.

Også Rødts Bjørnar Moxnes reagerer, og er enig med Stenersen i Frp.

– Dette er komplett useriøst og viser at Helse Sør-Øst aldri mente alvor med «belysningen» sin av å bygge nytt på Ullevål. Det var bare et forsøk fra helsebyråkratene på å dempe motstanden mot nedleggelsen av Ullevål, men der har de grovt feilberegnet. Det som trengs er en fullverdig utredning av Ullevål, og vi må nå få klare svar fra Ap og Frp på om de støtter det på Stortinget, skriver Moxnes til VG.

les også

Ap-toppene i strupen på Rødt: Gambler med folks helse

Til styrebehandling i juni

Kommunikasjonsdirektør i Helse Sør-Øst, Gunn Kristin Sande, skriver i en e-post til VG fra høringen på Stortinget at prosessen med å belyse Ullevål som alternativ lokalisering til Gaustad vil gå frem i en styrebehandling i Helse Sør-Øst i juni, som tidligere varslet.

– I denne prosessen har vi bedt om en redegjørelse for hva Oslo universitetssykehus har utredet tidligere vedrørende bruk av Ullevålstomten. Dette skal oppsummeres i en rapport til Helse Sør-Øst RHF innen 12. april, sier skriver Sande.

– Øvrige deler av arbeidet knyttet til vurdering av bruken av Ullevålstomten vil ivaretas av Helse Sør-Øst RHF i samarbeid med prosjektorganisasjonen og Oslo universitetssykehus, legger hun til.

Haster med avklaring

Helseminister Bent Høie (H) har stilt seg bak planene til Helse sør-øst om å legge ned Ullevål sykehus og bygge nytt regionsykehus på Gaustad og et lokalsykehus på Aker. Styret ved Oslo universitetssykehus (OUS) godkjente planene i desember, men snudde halvveis i januar og vedtok å «belyse» Ullevål som alternativ til Gaustad.

Motstanden mot planene har tetnet kraftig til den siste tiden.

Flere fagmiljøer, deriblant Legeforeningen og alle fagforeninger på Ullevål, samt et flertall av bydelsutvalgene i Oslo er imot, mens partiene Rødt, SV og Sp har bedt regjeringen om å prioritere arbeidet med nytt lokalsykehus på Aker, utrede Ullevål-alternativet og sette Gaustad på vent.

I helgen vedtok også Oslo Ap at Ullevål-alternativet bør utredes.

– Det er juni jeg har hørt tidligere, det er overraskende om rapporten er ferdig allerede om noen uker. Skal den være ferdig 12. april, så må man forutsette at de har god dokumentasjon og at de har alle fakta på bordet, slik at Stortinget kan fatte gode beslutninger om fremtidens sykehustilbud i Oslo. Det er det vi er opptatt av, og ikke først og fremst når rapporten er ferdig, sier byrådsleder for Arbeiderpartiet Raymond Johansen til VG.

– Jeg er først og fremst bare ute etter innholdet i rapporten, ikke ferdigstillelsesdato på rapporten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder