POLITISK KARRIERE: Svein Ludvigsen har vært en fremtredende Høyre-politiker gjennom en årrekke. Foto: VG/Scanpix

Tiltalen mot Svein Ludvigsen: Forgrep seg mot asylsøker på Fylkeshuset

TROMSØ (VG) Svein Ludvigsen (72) er tiltalt for å ha misbrukt sin tidligere stilling som fylkesmann i Troms til å skaffe seg seksuell omgang med unge asylsøkere. Ludvigsen nekter straffskyld.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Den tidligere statsråden er tiltalt for seksuelle overgrep mot tre personer. De fornærmede var enslige unge asylsøkere, og en av dem er lettere psykisk utviklingshemmet.

Overgrepene har ifølge tiltalen skjedd på flere ulike steder: Blant annet på Ludvigsens hytte, på hans bopel, på ulike hoteller og på Fylkeshuset i Tromsø.

les også

Nordlys: Sedelighetssiktet samfunnstopp skal ha oppgitt å være leksehjelp

– Stor belastning

På forsommeren 2014 skal Ludvigsen ifølge tiltalen ha skaffet seg seksuell omgang med en lettere psykisk utviklingshemmet mann på et hotellrom i Oslo.

Ifølge tiltalen utnyttet Ludvigsen mannens utviklingshemning og/eller sitt tillitsforhold og sin stilling som Fylkesmann da han oppsøkte mannen der han bodde, seremonielt overleverte et norsk statsborgerskap og forledet mannen til å tro at han hadde makt og myndigheter til å gi og frata ham hans statsborgerskap.

Advokat Håvard Flatland er bistandsadvokat for den lettere psykisk utviklingshemmede mannen som Ludvigsen ifølge tiltalen skal ha forgrepet seg mot på et hotell i Oslo.

Flatland sier at hele saken er en stor belastning for hans klient.

TATT PÅ ALVOR: Advokat Håvard Flatland sier at hans klient har blitt tatt på alvor. Foto: Jan Petter Lynau

– Det er ikke bare det han har opplevd som er en belastning, men også den lange etterforskningen som ble gjenopptatt og lange avhør. Han er blitt tatt på alvor og ser frem til at denne saken går sin gang og finner sin avslutning, sier Flatland til VG.

– Veldig vanskelig

En av de andre fornærmede skal også ha blitt utnyttet eller forledet til seksuell omgang ved at Ludvigsen «som tidligere fylkesmann og sentral politiker forledet N.N. til å tro at han gjennom sin posisjon kunne skaffe N.N. bolig, samt få varig opphold i Norge».

Forholdene skal ifølge tiltalen ha skjedd i perioden 2011–2017 for to av de fornærmede og sommeren/høsten 2014 for den andre fornærmede.

Tiltalen er tatt ut av statsadvokat Tor Børge Nordmo ved Troms og Finnmark statsadvokatembeter, som dermed mener at påtalemyndigheten kan føre bevis for at Ludvigsen er skyldig.

BISTANDSADVOKAT: Gunhild Bergan sier hennes klient har det veldig vanskelig. Foto: Erlend Aas/ NTB Scanpix

Advokat Gunhild Bergan er bistandsadvokat for en av de fornærmede i saken.

– Min klient har det veldig vanskelig. Hele denne saken har vært veldig, veldig vanskelig, sier Bergan til VG.

Nekter straffskyld

Ludvigsens forsvarer Ulf E. Hansen opplyser at hans klient nekter straffskyld og bestrider det som fremkommer av tiltalen.

– Så langt har han hatt en veldig tilbaketrukket forhold i dette her, så han er innstilt på å forklare seg og få dette her frem i retten. Men det er klart det er en belastning å få en tiltale med seg, sier Hansen til VG.

Advokaten sier at ventetiden etter pågripelsen har vært slitsom for Ludvigsen.

– Det har gått nesten et helt år og det har hengt over ham, så det er klart det er en belastning.

Har du tips i saken? Ta kontakt med VGs journalister på e-post her eller på kryptert melding via Signal eller WhatsApp til +4790697744.

Svein Ludvigsen ble pågrepet av politiet 3. januar i år. Politiet mente at han i perioden 2000 til 2017 hadde misbrukt sin stilling til å skaffe seg seksuell omgang med mindreårige. En drøy måned senere mente politiet at fare for bevisforspillelse ikke var stor nok til at det var behov for videre fengsling, og 8. februar ble Ludvigsen løslatt.

les også

Siktelse mot samfunnstopp: Politiet ser ikke bort ifra at mulige fornærmede har forlatt landet

Underveis i etterforskningen har politiet vært tilbakeholdne med opplysninger om saken. De har likevel vært åpne om at en viktig del av arbeidet har bestått i å identifisere flere mulige fornærmede. Politistasjonssjef Anita Hermansen i Tromsø uttalte i februar at politiet ikke så bort ifra at mulig fornærmede kunne ha forlatt landet, og de dermed kunne være vanskelige å identifisere og komme i kontakt med.

FYLKESMANN: Her tar Svein Ludvigsen farvel med Dronning Sonja etter det norske og det svenske kongeparets offisielle besøk i Nord-Norge sommeren 2013. Foto: Terje Mortensen

– Det har vært en omfattende etterforskning. Saken er nå ferdig etterforsket fra vår side, og vi har sendt den videre til statsadvokaten, sier politiadvokat Elin Nordgård Strand til VG.

En av de fornærmede i saken anmeldte Ludvigsen allerede i 2015, men saken ble henlagt på bevisets stilling samme år. Forholdet har nå blitt etterforsket av politiet igjen.

FORSVARER: Ulf E. Hansen er Svein Ludvigsens forsvarer. Foto: Terje Mortensen

Hansen har tidligere understreket at Ludvigsen har hatt et sterkt engasjement for de svake i samfunnet, herunder barn, ungdom og asylsøkere.

– Han har deltatt i mange sammenhenger og vært engasjert. Døren til hans kontor har vært åpen, og det er velkjent i samfunnet at terskelen for å komme i kontakt med ham, har vært relativt lav, har forsvareren tidligere sagt til VG.

Fiskeriminister og fylkesmann

Da Svein Ludvigsen pensjonerte seg i 2014 la han bak seg en lang karriere som Høyre-politiker og embetsmann.

I 1989 ble han for første gang valgt inn på Stortinget fra Troms. Der satt han frem til han i 2001 ble utnevnt til fiskeriminister i Kjell Magne Bondeviks andre regjering.

les også

iTromsø: Sedelighetssiktet samfunnstopp skal ha tatt med fornærmede på hytta

Fra 1990–1991 var Ludvigsen nestleder i Høyre og fra 1993–1997 var han leder av Stortingets næringskomité.

Etter at han gikk av som statsråd begynte Ludvigsen om fylkesmann i Troms i januar 2006. Han gikk av samme sommer som han fylte 70 år.

Som pensjonist har han vært styremedlem i flere selskaper og stiftelser og han har sittet i et regjeringsoppnevnt utvalg.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder