Fortsatt rødt farenivå for Veslemannen

Det er fortsatt rødt farenivå for Veslemannen og de evakuerte beboerne kan ikke flytte hjem igjen før tidligst en gang til uken. – På mandag er det varslet endret vær så da kan det være de stabiliserer seg og vi kan begynne å vurdere farenivået igjen, sier sjefgeolog i NVE, Lars Harald Blikra.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Bevegelsene i fjellpartiet har det siste døgnet vært i underkant av 30 cm i øvre del og 2 centimeter i nedre del. Det betyr at hastigheten i hovedsak er uendret det siste døgnet, skriver NVE i en pressemelding.

Og beboerne, som ble evakuert tirsdag, må fortsatt smøre seg med tålmodighet.

– Vi ser ikke noe inn i fremtiden som tilsier at vi kan sette ned farenivået før neste uke, sa NVEs sjefsgeologLars Harald Blikra på en pressebrief lørdag formiddag.

Han viste til at det har regnet en til to mm og at det er varslet fem til 12 mm nedbør lørdag kveld i tillegg til at man venter ganske mye nedbør fra søndag kveld og natt til mandag.

Vil opprettholde rødt farenivå til mandag

Lørdag kveld holdt NVE og Rauma kommune pressekonferanse, da situasjonen ikke hadde endret seg mye fra morgenentimene.

Sjefgeolog i NVE, Lars Harald Blikra, uttalte da at det røde farenivået som vil opprettholdes ihvertfall frem til mandag, grunnet nedbøren som er meldt.

– På mandag er det varslet endret vær så da kan det være de stabiliserer seg og vi kan begynne å vurdere farenivået igjen.

– Det har kommet endel nedbør i dag, hvordan påvirker det det hele?

– Det virker ikke som det har påvirket så mye, sier Blikra, og fortsetter:

– Det har vært veldig lite som har kommet ned, mindre enn det som har vært varslet, men nå har det begynt å regne både her og der oppe, og det blir mer nedbør fra i morgen ettermiddag, så vi regner med at det vil påvirke hastigheten mer.

Blikra tror det vil fortsetter i omtrent samme hastighet de neste dagene, og at det sannsynligvis vil øke, avhengig av hvor mye nedbør som kommer.

– Vi kan håpe på at vi får noen større skred av den effekten, selvfølgelig, uttalte han.

les også

Nytt styrtregn og storm på Vestlandet denne helgen

Mye nedbør

På Vestlandet er det denne helgen varslet opptil full storm, og i Hordaland og Sogn og Fjordane advares det om flomfare på oransje nivå.

Beboerne ble tirsdag evakuert da NVE så seg nødt til å oppjustere farenivået til rødt etter at det ble registrert økt bevegelse i fjellpartiet Veslemannen. Selv om bevegelsene i det mest aktive partiet er noe redusert fra topphastigheten på 40–50 centimeter i døgnet, bidrar høye temperaturer og fuktig vær til at bevegelsene fortsatt er store.

– Frustrert

Raumas ordfører Lars Olav Hustad (H) sier beboerne har det etter forholdene bra selv om de er veldig utålmodige etter å kunne flytte hjem igjen, men at de har forståelse for situasjonen.

– De er selvfølgelig kjempelei og frustrert over situasjonen og ønsker at skredet skal komme, men det finnes ingen mer tålmodig gjeng i dette landet, sier Hustad til VGTV.

– I helgen er det ikke håp om å komme inn igjen, så spørs det hva som skjer mandag og tirsdag, sier ordføreren og viser til at det da er varslet kaldere vær.

Veslemannen er en relativt liten, men svært aktivt del av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Mens de årlige bevegelsene i Mannen (utenom Veslemannen) er noen få cm i året, har den mest aktive delen av Veslemannen beveget seg 3,8 meter den siste måneden.

RØDT: Det er fortsatt rødt farenivå ved fjellpartiet Mannen i Rauma kommune i Møre og Romsdal. Dette bildet ble tatt fredag. Foto: Fredrik Hagen/NTB scanpix

les også

Veslemannen har flyttet seg en halvmeter

Veslemannen har et volum på 120 000–180 000 m³, noe som utgjør rundt én prosent av det totale volumet av Mannen.

NVE skal holde en ny pressebrief klokken 18 lørdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder