VIL HA FOLKETS HJELP: Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen ønsker informasjon fra Ola og Kari Nordmann om hva som ikke fungerer i Helse-Norges datasystem. Foto: Espen Braata

Ber om folkets hjelp til nytt datasystem i helsesektoren

(VG Nett) Staten skal utvikle sitt IT-system for helsetjenester. Nå ber helseministeren Kari og Ola Nordmann om hjelp.

  • Øyvind Gustavsen

Artikkelen er over syv år gammel

Helse- og omsorgsdepartementet skal utvikle IT-systemet for pasienter og helsepersonell. Hva bør dette systemet inneholdet?

Jo, det lurer også helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen på.

Ber om hjelp

Derfor ber hun nå Ola og Kari Nordmann om hjelp til å utvikle fremtidens datasystem for helsearbeidere.

- Hvorfor spør helseministeren folket om hjelp til å utvikle det offentlige Helse-Norges IT-systemer?

- Ved å ha en egen nettside åpner vi for at alle kan komme med innspill. Dette bidrar også til offentlig debatt om et viktig tema, sier politisk rådgiver i Helsedepartementet Tord Dale til VG Nett.

Dale vil ha eksempler på hva som fungerer bra og hva som ikke fungerer bra, eller hva folk savner.

IT-problemer i bøtter og span

Eksempler på hva som ikke fungerer er det imidlertid flust av i medieoppslag gjennom det siste halvannet året.

I februar i fjor skrev VG om røntgenbilder som skysses fra ett sykehus til ett annet i svindyre taxier.

I en høring i Stortingets kontrollkomite 2. mars i år fortalte Hege Gjessing, leder for Legeforeningen, at det sammenslåtte Oslo universitetssykehus bruker 40 årsverk på å frakte bilder mellom de ulike sykehusene i OUS fordi IT-systemene ikke snakker sammen.

En presentasjon fra Sykehuset Innlandet HF har vist at leger må taste inn passord fire ganger, at linjene er trege, at de kastes ut etter kort tid, og at de ikke kan laste ned noe på sykehusets IT-system.

- Et viktig mål for oss er å bruke teknologien til å gjøre hverdagen enklere for befolkingen, og vi ønsker oss innspill på dette, sier Dale til VG Nett.

Så langt har departementet mottatt forslag om elektronisk kommunikasjon direkte med helsepersonell og bruk av velferdsteknologi.

Du kan lese forslagene som har kommet inn så langt her.

Vil lære av historien

- Er ikke dette spørsmål som bør besvares av fagpersoner innen IT og helsesektoren fremfor av Ola og Kari Nordmann?

- På midten av 80-tallet når PC utviklingen skjøt fart uttalte Bill Gates at ingen ville trenge et internminne på en pc som var større enn 512KB, i dag er interminne som regel på flere gigabyte. Utviklingen går enormt fort på dette området og er det noe vi bør ha lært av historien så er det at de gode ideene i denne sektoren like gjerne kan finnes på på gutte eller jenterommet, som hos fagpersonene, svarer Dale.

- Er invitasjonen en innrømmelse av at helsedepartementet ikke har kompetansen de trenger innenfor eget hus?

- Vi har mye kompetanse i eget hus, vi har en helseminister som er IT-ingeniør med 20 års erfaring fra sektore. Men det ville være direkte dumt av oss å ikke åpne for at andre gode krefter ikke skulle kunne dele sin kunnskap når vi nå skal lage en egen stortingsmelding om e-helse.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder