- Byrådspolitikerne tvinger fattige til å bo i slummen

(VG Nett) Libe Rieber-Mohn (Ap) tordner mot byrådet i Oslo og det hun mener er altfor sen reaksjon på forfallet i Sinsenveien 56-74.

Kari Tone Flågen
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Norges nye slum, kaller Oslo-politikerne de ti blokkene i Sinsenveien 56-74.

De siste årene har forfall, bråk, forsøpling og innbrudd preget boligområdet i stadig økende grad.
Antall sosialklienter er blitt mangedoblet. I dag er 240 av de 450 beboerne mottakere av sosialstøtte.
Søppel kastets rett ut av vinduer, ekskrement og søppel preger trappeoppgangene. I vaskerommet ligger sprøyter og kanyler henslengt. Romfolk smyger seg inn gjennom knuste vinduer og bosetter seg i kjellerbodene.

VGTV: Se dokumentet om Norges nye slum her

Lokalpolitikerne i Grorud har lenge kjempet for å rydde opp i slumforholdene. De er ikke alene om å reagere.

HENGER BJELLEN PÅ BYRÅDET: Libe Rieber-Mohn mener at byrådet i Oslo burde grepet inn i Sinsenveien langt tidligere. Nå vil hun at det tas grep for å sørge for at sosialboligene i Oslo har tilfredsstillende standard. Foto:

- Dette er uverdige og uakseptable forhold. Jeg er oppriktig lei meg på vegne av beboerne og for at situasjonen er blitt som den har blitt, sier Mazyar Keshvari (Frp), leder av Helse- og sosialkomiteen i Oslo, til VG Nett.

LES OGSÅ: - Slike boforhold kan vi ikke ha i Oslo

- Frp og Høyre har ikke løftet en finger

Libe Rieber-Mohn, byrådslederkandidat for Oslo Ap, mener derimot at byrådet må ta mye av skylden for forholdene i Sinsenveien. Hun beskylder politikerne for å reagere altfor sent.

- Jeg blir rett og slett målløs over Frp sin frekkhet. Her fremstiller de det som om de er overrasket over at Sinsenveien har blitt en slum. Sannheten er at Høyre/FrP-byrådet ikke har løftet en finger før de ble tvunget til det, sier Rieber Mohn.

Nå vil hun ha full stans i henvisning fra sosialkontorene hvis ikke standarden er tilfredsstillende.

- Det er fullt mulig å få slutt på denne galskapen, sier Rieber-Mohn.

HAR DU TIPS ELLER INNSPILL? Kontakt VG Netts journalist her

- Solgte billig, leide tilbake dyrt

Det som før var sykehusboliger ble i 2001 solgt av byrådet i Oslo, bestående av politikere fra Høyre, Krf og Venstre. Milliardær Ivar Tollefsen og hans Fredensborg Eiendomsselskap ble etter hvert eneeiere. Libe Rieber-Mohn liker ikke måten salget ble utført på.

- Det ble da sagt at pengene skulle gå til å kjøpe andre kommunale boliger. Sannheten er at de ikke gikk til dette formålet. Men enda verre: Oslo solgte boligene rimelig og har siden leid dem tilbake dyrt, hevder Rieber-Mohn.

VG Nett har ikke lyktes med å få en kommentar fra byrådsleder Stian Berger Røsland (H), nestleder Sylvi Listhaug og sittende byrådsleder i 2001, Erling Lae (H).

Til VG Helg sier Anniken Hauglie (H), som er byråd for sosiale tjenester, at man har lært noe av salget som ble gjennomført i 2001.

- Vi har lært å ikke selge så mange leiligheter til ett og samme selskap, sier byråden.

Artikkelen fortsetter under bildet

SLUM: Forfall, forsøpling og bråk preger Sinsenveien 56-74. Mazyar Keshvari (Frp) er bekymret. Foto: Annemor Larsen, VG/ Scanpix

- Dette er privat eiendom

Bård Folke Fredriksen (H), som sitter i byrådet i Oslo med byutvikling som ansvarsområde, har ikke videre lyst til å begi seg ut på hva han mener om situasjonen i Sinsenveien.

- Dette er en privat eiendom. Det er eier som har ansvar for å holde boligene ved like.

- Betyr det at byrådet kan lukke øynene for dårlige boforhold for svært mange sosialklienter i Oslo?

- Det har vært mye kontakt mellom bydelen og eieren for å forsøke å få et akseptabelt bomiljø i Sinsenveien. Eiendomsbyråden vår har også tatt de første skrittene mot å få pusset opp boligene.

- Rieber-Mohn anklager dere for å ikke ha løftet en finger. Det er sterke anklager?

- Som jeg har sagt. Dette er privat eiendom. Jeg synes utspillet fra Rieber-Mohn bærer preg av at det snart er valgkamp.

LES OGSÅ: - Den norske slummen

- Finnes flere Sinsenveier i Oslo

Rieber-Mohn mener nå at tiden er overmoden for å få flere kommunale boliger i Oslo.

- Oslo har få kommunalboliger sammenlignet med andre land. Slik situasjonen er nå, tvinges fattige boligsøkere til å ta det som finnes på markedet. Da er det boliger som i Sinsenveien, der man godtar sosial garanti, at folk blir tvunget til å bosette seg, sier Rieber-Mohn.

Oslo kommune har, i likhet med mange andre byer, en målsetting om spredte kommunalboliger. Rieber-Mohn mener at man i for liten grad har lyktes med dette.

- Det finnes dessverre flere graverende eksempler rundt om i Oslo som ligner på det man ser i Sinsenveien. Man finner lignende eksempler på gettofisering flere steder.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder