FORKLARTE SEG: Den unge kvinnen er det eldste av de fire ofrene i Alvdal-saken. I sin forklaring i Eidsivating lagmannsrett bekrefter hun at hennes tiltalte far (46) skal ha vært til stede da overgrepene mot henne fant sted. Foto: Bjørnar Tommelstad

FORKLARTE SEG: Den unge kvinnen er det eldste av de fire ofrene i Alvdal-saken. I sin forklaring i Eidsivating lagmannsrett bekrefter hun at hennes tiltalte far (46) skal ha vært til stede da overgrepene mot henne fant sted. Foto: Bjørnar Tommelstad

Alvdal-offer smuglet inn bakdøren

Tiltalte foreldre plassert i annen rettssal

Offeret knytter faren til overgrep

Ønsker å fremme erstatning

HAMAR (VG Nett) Den eldste offeret i Alvdal-saken ble skjermet da hun ankom Eidsivating lagmannsrett. Nå forklarer hun seg for retten.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

I Nord-Østerdal tingrett i vinter ønsket ikke offeret å forklare seg for retten. Dette skjedde etter et møte med moren i inngangspartiet i tinghuset i Elverum.

I Eidsivating lagmannsrett har det derfor blitt iverksatt en rekke tiltak for å forhindre at noe slikt skal skje igjen.

Den unge kvinnen ankom tinghuset på Hamar ved 08.45-tiden. Noen minutter før hun skulle inn i rettssalen for å forklare seg, ble hun smuglet inn bakdøren og opp til fjerde etasje i tinghuset. Dette ble gjort for å forhindre eventuelle møter med de tiltalte foreldrene (46) og journalister.

ALLE DØMT: De fem tiltalte ble dømt til forvaring og fengsel i Nord-Østerdal tingrett. Kun nabomannen (nå 64) godtok dommen fra tingretten. Ankebehandlingen i saken startet i Eidsivating lagmannsrett denne uken. Grafikk: Tom Byermoen

KONTAKT VG NETTS JOURNALIST OM OVERGREPSSAKER HER.

Foreldrene i annen sal

Sammen med henne gikk barnevernsleder Linda Granrud i Alvdal, bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen og politiførstebetjent John Christian Møller.

Sistnevnte er mannen som har gjennomført avhørene av den unge kvinnen. Han er etter det VG Nett kjenner til en av få personer Alvdal-offeret har stor tillit til.

De tiltalte foreldrene (begge 46) følger datteren fra en annen rettssal i tinghuset. I salen sitter politimenn og passer på ekteparet, som ble dømt til fire års fengsel i tingretten.

Også pressen sitter i denne salen.

I pausene blir foreldrene tatt med ut på en annen side av tinghuset slik at de ikke skal ha noen mulighet til å møte datteren sin.

Forsøker å forklare seg

Noen minutter over 9 startet Alvdal-offeret sin forklaring. Med svak stemme forsøker hun å svare på spørsmålene som statsadvokat Iris Storås stiller.

For det meste svarer den unge kvinne bekreftende «ja» og «mmm» på direkte spørsmål rundt ting hun tidligere har fortalt i avhør. Noen ganger svarer hun ikke i det hele tatt, men sier:

- Det står i avhøret, sier hun.

Flere ganger svarer hun at hun ikke husker.

Ved siden av offeret sitter bistandsadvokat Bohinen og en av offerets støttekontakter. Allerede etter 25 minutter måtte lagmannsretten ta en pause på grunn av at den unge kvinnen hadde store problemer med å forklare seg.

- Pappa nektet meg å gå

Den unge kvinnen svarer bekreftende på at de to hovedtiltalte, stefaren (64) og Alvdal-moren (46), har forgrepet seg på henne. I lagmannsretten bekrefter hun også at faren var til stede da hun skal ha blitt misbrukt.

- Pappa var der, ikke mamma, forklarer hun i retten.

Offeret bekrefter at hun og lillebroren flere ganger forsøkte å forlate overgrepshuset i Alvdal, men at de ble holdt tilbake av de voksne.

- De voksne nektet oss å gå. Noen ganger var de voksne som bodde der, noen ganger var det pappa, forkaler hun.

Den unge kvinnen bekrefter i retten at hun ønsker å fremme krav om erstatning mot de tiltalte.

Ble frikjent

I tingretten ble foreldrene frikjent for overgrep mot datteren som skal forklare seg i dag. De ble imidlertid dømt for overgrep mot hennes lillebror, som i flere videoavhør forklart seg inngående om foreldrenes rolle.

Foreldrene nekter for å ha medvirket til seksuelle overgrep mot sine to barn.

Den unge kvinnen har i et avhør med politiet 15. april kommet med nye og viktige opplysninger i saken. Blant annet gir hun sin tiltalte far en sentral rolle i overgrepene som skal ha skjedd mot henne. Den unge kvinnen har sagt at moren ikke deltok i overgrepene mot henne.

Foreldrene er tiltalt for å ha medvirket til overgrep mot datteren. De skal ifølge tiltalen ha stengt døren og holdt datteren igjen, da de to hovedtiltalte skal ha forgrepet seg på henne.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder