VIL HA ASYL: Galyna Kolotnytska kom til Norge på tirsdag for å søke om asyl. De siste ni årene har hun være Muammar Gaddafis private sykepleier. Foto: Ap
VIL HA ASYL: Galyna Kolotnytska kom til Norge på tirsdag for å søke om asyl. De siste ni årene har hun være Muammar Gaddafis private sykepleier. Foto: Ap

Derfor kom Gaddafi-sykepleieren til Norge

PST orientert om hennes ankomst

INNENRIKS

- La oss være i fred. Det var alt moren til Galyna Kolotnytska ville si til VG i går.

Publisert: Oppdatert: 06.05.11 20:42

VG snakket i går kveld med 38-åringens mor, Irina Kolotnytska, på telefon. Hun ville ikke si noe om datterens asylsøknad i Norge før hun la på.

Det lyktes ikke VG å komme i kontakt med hovedpersonen selv, Galyna Kolotnytska.

Ifølge den russiske avisen Komsomolskaja Pravda våget hun ikke å bosette seg i hjembyen i frykt for å bli forfulgt av journalister.

Les også: - Gaddafi-sykepleier kan få vitnestatus i Norge

Tirsdag denne uken troppet Muammar Gaddafis private sykepleier, Galyna Kolotnytska (38) opp i Norge for å søke om asyl.

Massivt pressekorps

Da hadde det gått nøyaktig to måneder siden hun landet på flyplassen i den ukrainske hovedstaden Kiev - på flukt fra Libya som da var på bristepunktet. Bare to uker senere ga FNs sikkerhetsråd klarsignal til å starte militæroffensiv mot Gaddafis regime.

På flyplassen ble hun møtt av datteren Tatiana, som kastet seg inn i armene til moren som de siste ni årene har tjent Libyas president.

38-åringen har vekket stor oppmerksomhet både i Ukraina og internasjonalt, så utenfor boligblokken i hjembyen Brovari ventet et massivt pressekorps. Der skal Galynas mor Irina gått til frontalangrep på journalistene.

- Dere har krenket min datters ære ved å kalle henne Gaddafis elskerinne. Dra dere til helvete, raste hun ifølge Komsomolskaya Pravda.

Samme avis meldte at Gaddafis sykepleier nærmest umiddelbart etter hjemkomsten flyktet til Chernihiv-regionen helt nord i landet. Naboer av 38-åringen sa til avisen at hun ikke turte å oppholde seg i hjemtraktene angivelig fordi hun fryktet å bli forfulgt av journalister.

Les videre under bildet ...


VG snakket i går kveld med 38-åringens mor, Irina Kolotnytska.

- La oss være i fred, var det eneste hun ville si før hun la på.

Ukraina står på norske myndigheters liste over land hvor man mener behovet for asyl her i landet ikke er til stede.

Når Politiets Utlendingsenhet (PU) er ferdig med sin registrering har Utlendingsdirektoratet (UDI) 48 timer på seg å behandle og avgjøre saken gjennom et kort intervju.

** Les mer om denne saken i dagens VG **

Etter det VG kjenner til satt hun i et slikt avhør onsdag. I avhøret skal hun ha informert om at hvem hun var og at hun jobbet som sykepleier for det libyske statsoverhodet.

Etter hva VG forstår skal Kolotnytska ikke ha engasjert en norsk advokat ennå. Dette skjer som regel først hvis asylsøknaden blir avslått.

Orientert

I løpet av 2010 søkte ni personer fra Ukraina om asyl i Norge. Samtlige fikk avslag. Hittil i år har totalt syv personer fra Ukraina søkt om asyl i Norge. To av disse har fått avslag, en har fått saken sendt tilbake til Ukraina, mens den siste personen trakk søknaden sin.

Ifølge Utlendingsnemnda har ingen asylsøkere fra Ukraina fått oppholdstillatelse hverken i fjor eller så langt i år.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Utlendingsdirektoratet (UDI) har etablerte rutiner om gjensidig orientering i saker hvor det er nødvendig.

Les videre under bildet ...


Etter det VG får opplyst har både PST og Justisdepartementet blitt orientert om asylsaken til Gaddafis private sykepleier. PST bekreftet i går Kolonytskas ankomst og asylsøknad. Det er uklart om Kolotnytska kom til Norge med eget pass. I en artikkel fra 2. mars i år skriver den ukrainske avisen Segodnya at sykepleieren ble fratatt passet sitt ved ankomsten i Kiev. Avisens kilder forteller at 38-åringen skal ha vært overstadig beruset på flyet og skjelt ut besetningen.

Det er imidlertid uklart om passet ble inndratt på grunn av oppførselen eller fordi hun har tjent Muammar Gaddafi. Denne hendelsen er også omtalt av britiske Daily Telegraph.

På Refstad asylmottak

Etter ankomsten til Norge ble sykepleieren fraktet til Refstad asylmottak i Oslo. Da VG var innom mottaket i går ville ikke ledelsen uttale seg om hvorvidt Kolotnytska fremdeles bodde på mottaket.

Les også: Fra luksusliv i Libya til asylmottak i Norge

Alexandr Tsvikov ved den ukrainske ambassaden i Oslo sier at de ikke har blitt varslet av norske myndigheter, og at de kun kjenner saken fra media.

- Det er umulig å si om vi kommer til å bli involvert, sier han til VG.

Hverken Politiets Utlendingsenhet eller UDI ønsker ikke å kommentere saken av hensyn til taushetsplikten.

Her kan du lese mer om