DOMFELT: I går ble Mulla Krekar dømt til fem års fengsel i Oslo tingrett for terror- og drapstrusler. Her er mullaen sammen med forsvarerne Brynjar Meling (t.v.) og Arvid Sjødin. Dommen ble anket. Foto: HELGE MIKALSEN/VG

DOMFELT: I går ble Mulla Krekar dømt til fem års fengsel i Oslo tingrett for terror- og drapstrusler. Her er mullaen sammen med forsvarerne Brynjar Meling (t.v.) og Arvid Sjødin. Dommen ble anket. Foto: HELGE MIKALSEN/VG

Krekar stiller som vitne i terrorsaken

Mullah Krekar vil stille som vitne for forsvaret under rettssaken mot massemorder Anders Behring Breivik (33).

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Det bekrefter mullaens advokat Brynjar Meling overfor VG.

- Han forholder seg til en vitneinnkalling, sier Meling.

Breivik ønsker Krekar som vitne fordi han mener at mullaen har samme syn på verden som ham - nemlig at vesten og den muslimske delen av verden er i krig.

Massemorderen håper også at dette kan bidra til å bevise at han er tilregnelig siden han ønsker å bli dømt som det.

Krekar ble i ettermiddag pågrepet i sitt eget hjem av væpnet politi - men det vil ikke ha noen innvirkning på hans vitnemål. Dersom han sitter fengslet når han skal forklare seg for retten i terrorsaken mot Breivik, vil han bli ført dit av politiet.

LES OGSÅ: Vil stevne Mohammad, Krekar og Bhatti som vitner

- Dere har ikke klart å endre oss. Det er vi som kommer til å endre dere, sa Mullah Krekar i et intervju med Dagbladet i 2006.

Han pekte på fødselsrater som viser at muslimske kvinner føder flere barn enn vestlige kvinner. Krekar mente antallet muslimer «økte som mygg».

- I 2050 vil 30 prosent av befolkningen i Europa være muslimer, uttalte Krekar.

Vil motbevise vrangforestillinger

Dette og liknende utsagn er nå hovedgrunnen til at forsvarerne til massemorderen stevner Krekar som vitne i terrorrettssaken. Bevisoppgaven vil i løpet av uka uke bli sendt til Oslo tingrett og vil inneholde mellom 30 og 40 navn.

FORSVARER: Geir Lippestad. Foto: TROND SOLBERG/VG

- Dette er nå avklart med Breivik og det er helt sikkert at vi kommer til å stevne Krekar. Vi mener han som vitne fra det ekstreme muslimske miljøet kan forklare for retten at det som Breivik frykter ikke trenger å være vrangforestillinger i hans hode. Det er faktisk personer som argumenterer for at muslimene skal overta Europa, sa Lippestad til VG sist uke.

I tillegg til Krekar, vil Lippestad også vurdere å kalle inn Arfan Bahtti og Mohyeldeen Mohammad. Stevningen av disse vitnene er et ønske fra Breivik selv, og begge har sagt at de er klare for å vitne.

LES OGSÅ: Bhatti og Mohammad klare til å vitne i terrorsaken

- Breivik tror det norske folk også vil forstå hans handlinger bedre etter at personer som Krekar og Bhatti har vitnet i retten, sa Lippestad.

Forventer reaksjoner på vitne-valg

Advokaten sier han er fullt klar over at det kommer til å bli reaksjoner på valg av vitner, men mener disse profilerte ekstremistene kan underbygge at Breivik ikke lider av psykotiske vrangforestillinger.

Også bistandsadvokatene ønsker å føre vitner som kan underbygge at 33-åringen var tilregnelig da han utførte terrorhandlingene 22. juli.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder