- EKSTREMT GRUMSOMT: Forsvarer Geir Lippestad ber alle om vurderer å følge rettssaken til våren om å tenke seg om to ganger. Foto: JAN PETTER LYNAU, VG

Lippestad: Advarer mot å overvære rettssaken

(VG Nett) Forsvarer Geir Lippestad (47) advarer det norske folk mot at rettssaken som starter til våren vil bli forferdelig.

 • Jarle Grivi Brenna

Artikkelen er over åtte år gammel

16. april blir retten satt i Oslo tingrett med massemorderen Anders Behring Breivik på tiltalebenken. I et intervju med lokalavisen Nordstrand Blad varsler Lippestad en opprivende rettssak.

- Det kommer til å bli forferdelig. Siktede vil gi ekstremt detaljerte beskrivelser av sine ugjerninger. I rettssalen vil det vises film og bilder fra Utøya. Helt ubeskrivelig ille, er det. Jeg vil advare folk, særlig unge mennesker, mot å overvære rettssaken, sier Lippestad.

- Ekstrem grusomhet

Breivik har også i politiavhørene forklart seg skremmende detaljert om bombeeksplosjonen i Oslo og massedrapene på Utøya. Selv om de rettsoppnevnte sakkyndige har erklært Breivik for å være paranoid schizofren, vil han som tiltalt få rikelig anledning til å avgi forklaring i retten, på linje med andre tiltalte.

TERRORSIKTET: Anders Behring Breivik Foto: Politiet

- Alle som vurderer å overvære rettssaken, bør tenke seg godt om. Denne saken inneholder ekstrem grusomhet, mener forsvareren.

Ungdommene som ble skutt på Utøya, og familiene til de som ble drept, får anledning til å være tilstede i retten. Det er kjent at Breivik ønsker å holde en tale for disse hvor han gir sin versjon av hvorfor det var nødvendig å gjennomføre terrorangrepet.

Lippestad innrømmer at møtene med klienten har vært tøffe.

- Møtene med Breivik er enormt energikrevende, men jeg er fokusert på jobben min og forholder meg profesjonelt til oppgaven. Vi jobber med å forklare det uforklarlige, og begynner å se et mønster. Breivik er formet av en spesiell oppvekst, blant annet. Nå er det kjent at han er syk og trenger behandling. Måten jeg tenker om ham på, og min tilnærming til ham, preges av det, forteller han til Nordstrand Blad.

Mottar skremmende brev

Han reagerer også på innholdet i en rekke brev han mottar, og betegner brevene som den mest negative opplevelsen etter 22. juli.

- Jeg mottar tidvis brev, e-post og telefoner med et ytterst skremmende innhold; et innhold som viser at en del mennesker der ute gir uttrykk for å mene det samme som Breivik. Jeg får således innblikk i miljøer med ekstreme holdninger, med meninger man nesten ikke tror er mulig. Det opplever jeg som skremmende, forteller Geir Lippestad i intervjuet med lokalavisen.

Les også

 1. Breivik får ikke medisiner

  Selv om Anders Behring Breivik er vurdert som alvorlig syk, får han ingen medisiner i fengselet.
 2. Breivik mener 80 prosent av samtalene er bløff

  (VG Nett) Anders Behring Breivik (32) har brukt de siste dagene til å lese hele sakkyndigrapporten.
 3. Breivik ber om Giæver og Stanghelles kommentarer

  POLITIHUSET (VG Nett) Nå som Anders Behring Breivik (32) kan lese om sin egen terror, vil han aller helst lese hva to…
 4. - Breivik syntes det var spesielt å se seg selv i avisen

  (VG Nett) I en pause i dagens avhør fikk Anders Behring Breivik (32) lese aviser for første gang etter terrorangrepene.
 5. Politiet frykter at Breivik vil spille syk

  Fra mandag kan terrorsiktede Anders Behring Breivik lese aviser. Det kan påvirke utfallet av en eventuell ny psykiatrisk…

Mer om

 1. Anders Behring Breivik

Flere artikler

 1. Gamle venner ønsker å besøke Breivik

 2. Statsadvokatene: - Kommer ikke til å skjerme for grusomme detaljer

 3. Breivik skal få se dødsbilder fra Utøya

 4. Dommeren: - Lov å forlate salen

 5. 22. juli-rettssakens viktigste videoer

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder