UPRESIST BEGREP: - For jeg mener at vi har et ansvar for å ytre oss og for å ta til motmæle. Ikke for å nekte folk å si noe fordi jeg mener det er dumt det de sier, mener Jens Stoltenberg. Foto: Thomas Grabka

Stoltenberg: - «Ytringsansvar» er et upresist begrep

Statsminister Jens Stoltenberg mener debatten om hva man kan si etter 22. juli, er forvirrende.

Artikkelen er over åtte år gammel

Han synes ikke ordet «ytringsansvar», som AUF-leder Eskil Pedersen tok i bruk etter terrorangrepet i sommer, er presist nok.

- Jeg synes det er et upresist begrep. For jeg mener at vi har et ansvar for å ytre oss og for å ta til motmæle. Ikke for å nekte folk å si noe fordi jeg mener det er dumt det de sier, sier Stoltenberg.

Hatske holdninger

Etter terrorangrepet i sommer tok Eskil Pedersen frem uttrykket «ytringsansvar» i den norske offentligheten, og mente at Fremskrittspartiet måtte ta ansvaret for hatske holdninger i innvandringsdebatten.

Pedersen sa dette på LO Stats kartellkonferanse på Gol, 22. november:

- Når Christian Tybring Gjedde (Frp) skriver om hissige innvandrergutter eller om «Drøm fra Disneyland» der han kommer med grove karakteristikker av hvordan samfunnet vårt er blitt, mener jeg han ikke tar ytringsansvar, sa Pedersen til NRK. Han gjentok begrepet dagen etter, om Per Sandberg.

Per Sandberg i Stortinget: - Ap har til de grader spilt et offer etter 22. juli

Pedersen benektet samtidig at han ga Frp skylden for Breiviks handlinger.

- Det de har ansvaret for, er holdningene. Det gjelder både før og etter 22. juli; få partier debatterer innvandring på en så krass måte. At jeg sier dette, må Fremskrittspartiet tåle, sa han til Dagbladet 24. november i år.

Nå sår Jens Stoltenberg tvil om det i hele tatt er mulig å definere «ytringsansvar» på en presis måte.

- Ytringsfrihet innebærer blant annet at vi skal akseptere meninger, standpunkter og ytringer som vi er uenig med, som er provoserende og irriterende. Og det synes jeg kanskje er litt forvirrende når vi har denne debatten om debatten fordi jeg synes det er lettere å debattere standpunkt enn å debattere om noen kan ha et standpunkt, sier Jens Stoltenberg til VG.

VGTV: Hør Per Sandbergs Ap-kritikk i Stortinget

- Del av demokratiet

Under statsministerens halvårlige pressekonferanse i går påpekte han også at han synes det er mange «rare standpunkter her i verden».

- Men det er en del av demokratiet. Og så er det sikkert mange som mener at jeg har vanvittige standpunkter, og det er også en del av demokratiet. Så debatten om debatten kan være litt forvirrende, men debatten om standpunkter synes jeg ofte er både spennende, engasjerende og lærerikt, sier Stoltenberg.
Det lyktes ikke VG å få en kommentar fra Pedersen i går.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder