Frithjof Jacobsen: Ikke til å leve med

INNENRIKS

At over 4.000 mennesker dør av skader på norske sykehus hvert år, kan ikke norske sykehus leve med.

Publisert: Oppdatert: 06.10.11 13:55

Mange har hørt den gamle vitsen om at det farligste med å bli syk er å havne på sykehus. Jeg hadde tidligere en kollega som sa det samme hver gang et bestemt norsk sykehus ble nevnt:

- På det stedet tar de livet av folk.

LES OGSÅ: 4500 dødsfall skyldes sykehustabber

Jeg hadde vondt for å tro at han mente det. Men ikke nå lenger. Oversikten over feilbehandling som gjør at pasienter dør, får meg til å grøsse.

Selvfølgelig vet man at det kan gjøres feil. At noe kan gå galt under en krevende operasjon, eller at en eller annen blingser på milliliterne når noe skal trekkes opp i en sprøyte eller gis intravenøst eller hva det heter. Ingen forventer at mennesker er feilfrie.

Men at over to tusen mennesker dør hvert år etter feil som kunne og burde vært unngått, det er sjokkerende.
Er det noen andre steder i samfunnet vi ville funnet oss i det?
Ville man akseptert at et par hundre barnehagebarn hvert år kom hjem med ni fingre eller ett øye fordi noen hadde glemt å låse inn de skarpe knivene?

Eller at gartnere soste rundt med giftige sprøytemidler i parker og på idrettsplasser, slik at publikum kunne dø av å få gress eller blader i munnen?

Det tragiske med den dødelige feilbehandlingen er ikke at den skyldes risikable operasjoner eller ekstrem tidsnød. Det er at mange dør fordi sykehusene slurver.

DISSE BLE ØDELAGT I HELSEVESENET: LES DE STERKE HISTORIENE HER

De slurver med renhold, så folk får farlige infeksjoner. De slurver med rutinene, så folk får feil medisin. Alle vet at det skjer, men ingen klarer å gjøre noe med det.

Renhold og dobbeltsjekk av medisiner er kjedelig, rutinepreget og fullstendig uten prestisje i helsevesenet. Og på mange sykehus betyr det at man derfor er elendige på det. Det kan ikke fortsette.

Selv den mest fantastiske prestasjon på operasjonssalen, eller i laboratoriet, er null verdt hvis pasienten etterpå dør av en sykehusinfeksjon eller feil medisin.

Jobb nummer en for helseministeren må være å redusere antallet dødsfall etter feilbehandling betydelig. Og de godt betalte styrevervene og lederjobbene i alle helseforetakene, bør komme med et ultimatum. Den som ikke klarer å gjøre noe med dette, må finne seg noe annet å gjøre.

Her kan du lese mer om