TAKKER NEI: Spesialist i psykiatri Jon Geir Høyersten vil ikke vurdere Breivik, ifølge BA. Foto: Scanpix

Foreslått psykiater vil ikke vurdere Breivik

(VG Nett) Jon Geir Høyersten er én av tre psykiatere som skal være foreslått til å vurdere Breiviks mentale helse på nytt. Han sier nei til oppdraget.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Det melder ba.no.

- Han har fått en forespørsel om å ta oppdraget. Det har han takket nei til, bekrefter Høyerstens rådgiver Britt Blåsternæs til VG Nett.

Høyersten har solid rettspsykiatrisk erfaring, og jobber som forsker ved kompetansesenteret for sikkerhets- og rettspsykiatri ved Sandviken sykehus i Bergen.

Blåsternæs kan ikke si noe om hvorfor han takket nei, utover at det er en stor sak.

- Han er delvis pensjonist, og det er et stort oppdrag, sier hun.

Tre navn

Onsdag kveld meldte Aftenposten at partene i terrorsaken skal ha blitt enige om tre navn på potensielle nye sakkyndige. De tre er Agnar Aspaas, Terje Tørrisen og Jon Geir Høyersten, som alle ble foreslått av advokatfirmaet Stabell.

Nå står altså bare Aspaas og Tørrisen igjen, ettersom Høyersten har takket nei.

Høyersten har tidligere kommentert Breiviks mentale helse overfor Bergens Tidende, og blant annet sagt at han tror Breivik ville oppleve det som en dyp krenkelse at han ble vurdert som utilregnelig, skriver avisen.

- Jeg synes ikke det jeg har uttalt til BT har innvirkning på min habilitet, men dette er noe domstolen må vurdere, sa han til BT tidligere i dag.

Breiviks advokat Geir Lippestad har sagt at han ikke vil godta sakkyndige som har kommentert saken.

Avklaring fredag

Anders Behring Breivik er vurdert som utilregnelig av de to rettsoppnevnte sakkyndige Torgeir Husby og Synne Sørheim. De mener han har diagnosen paranoid schizofreni og at han er psykotisk.

BAKGRUNN: Dette er alt du bør vite om Breivik-vurderingene

Mye kritikk av rapporten i det psykiatriske fagmiljøet og sterkt press fra flere berørte, førte til at tingretten ba om innspill på om det burde oppnevnes nye sakkyndige.

Minst 130 terrorofre har formidlet at de ønsker dette gjennom sine bistandsadvokater. Breivik selv har sagt at han ikke ønsker en ny undersøkelse, og at han heller ikke er villig til å samarbeide med nye sakkyndige.

Heller ikke påtalemyndighetene ønsker en ny rettspsykiatrisk vurdering.

Oslo tingrett offentliggjør sin beslutning om nye sakkyndige fredag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder