JOBBER FOR LØSNING: Utenriksminister Jonas Gahr Støre har snakket med Indias utenriksminister om saken der to indiske barn er plassert i beredskapshjem i Norge. Foto: SCANPIX

Støre og India samarbeider i barnevernssaken

Norske og indiske myndigheter samarbeider for å finne en løsning på den betente barnevernssaken i Stavanger, der et indisk foreldrepar er fratatt omsorgen for sine to barn.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL


Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) var mandag i kontakt med Indias utenriksminister S.M. Krishna om den vanskelige situasjonen. Saken har vakt stor oppmerksomhet i India etter at barnas besteforeldre har vært i møte med Indias president Pratibha Patil, som skal ha sagt at hun vil kontakte kong Harald for å få hans hjelp til å gjenforene familien.

Støre forsikret overfor sin indiske kollega at norske myndigheter jobber hardt for å finne en løsning som er til beste for barna.

Ifølge Støre var de to ministrene enige om at saken skal håndteres av de rette barnevernsmyndighetene i de to landene. De var også enige om at barnas ve og vel må komme i første rekke.

- Ikke kulturelt

Støre viste blant annet til barnevernet i Stavanger som på det sterkeste har avvist at saken er basert på kulturelle mistolkninger, slik den indiske familien har hevdet. Barnevernsleder i byen, Gunnar Toresen, sier han er klar over at den indiske familien har satt i gang det han kaller en mediekampanje i hjemlandet.

- Foreldrene viser der blant annet til at kritikk av materutiner og soveforhold. Man får inntrykk av at norske myndigheter har grepet inn på bakgrunn av kulturelle fordommer, og at saken er et resultat av kulturell ufølsomhet og dermed en fornærmelse mot India og indisk levesett, uttalte Toresen lørdag.

Han understreket at han ikke kan kommentere den aktuelle saken, men at norske myndigheter alltid forsøker å finne en løsning som er til beste for barna. Derfor har norske og indiske myndigheter allerede vært i dialog en stund, blant annet gjennom den indiske ambassaden i Oslo og foreldrenes advokat.

Vil hjem

Det var 11. mai i fjor at barnevernet i Stavanger hentet de to indiske barna, ei jente som da var fem måneder gammel og hennes tre år gamle bror. Barna er plassert i beredskapshjem i Norge.

I India er saken blitt slått stort opp i både aviser og TV, og en avis har kalt saken «det norske marerittet». I artikkelen vises det til at den indiske presidenten skal ha uttrykt at hun er sjokkert over opplysningene, og at hun vil hjelpe i saken, skriver Aftenbladet.no.

Saken er anket, og Stavanger tingrett er i ferd med å behandle den, ifølge Utenriksdepartementet..

Foreldrene bor fortsatt i Stavanger, der faren har arbeidstillatelse fram til 8. mars. Parets advokat, Svein Kjetil Lode Svendsen, sier til Aftenbladet at foreldrene har bestemt seg for å ikke søke om ny oppholdstillatelse.

- De vil bare hjem til India. I utgangspunktet skal barna da følge med, med mindre barnevernstjenesten søker UDI om opphold på humanitært grunnlag for barna, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder