Viste bilder av skuddsåret i retten

- Jeg har blitt operert flere ganger enn Michael Jackson

- HØRTES UT SOM VOLDEMORT: Tarje Jensen Bech vitnet mot Anders Behring Breivik onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB SCANPIX

Overlevende: Breivik hørtes ut som Voldemort i Harry Potter

OSLO TINGRETT (VG Nett) Tarjei Jensen Bech (19) så et av første drapene på Utøya, og hørte drapsmannen på nært hold.

 • Tim Peters
 • Eva-Therese Loo Grøttum
 • Ole N. Olsen

Artikkelen er over åtte år gammel

- På et tidspunkt er tiltalte så nært at vi kan høre skrittene hans. Så hører vi pusten hans også. Den er veldig opphisset. Det er en slags hvesing. Jeg tenkte på Voldemort i Harry Potter, sier Bech i retten.

19-åringen kom til vitneboksen i samekofte. Da Anders Behring Breivik i april selv snakket om at han «forsvarte det norske urfolk»,så twitret Bech:

«Breivik sier han er en forsvarer av det norske urfolk. Visste ikke at Breivik også er same.»

VG DIREKTE: Følg rettssaken ord for ord og still spørsmål her

19-åringen lå og klamret seg fast i skrenten under Kjærlighetsstien da han hørte terroristen. Få minutter senere ble han skutt og falt utfor et stup, men 19-åringen snakker høyt og klart om det som skjedde på marerittdagen.

Så et av de første drapene

Bech forteller i retten at han var på Låven, som ligger rett ved Hovedhuset og kaia, da skytingen på Utøya begynte.

- Jeg hadde soveplass der. Jeg hørte plutselig det jeg trodde var kinaputter, også tenkte jeg at det var en dårlig spøk etter bomba i Oslo. Så hørte jeg noen hysteriske hyl, og tenkte jeg måtte ut og se hva som foregikk. Jeg så da flere som sprang forbi, forteller 19-åringen.

Han hadde glemt brillene inne på Låven, og sier han ikke så klart hva som skjedde foran ham. Men Bech ble vitnet til noen av de første drapene på Utøya.

- Jeg så en skikkelse som sto foren en annen skikkelse, og så falt han om. Jeg mener å huske at den som hadde skutt gikk frem og skjøt den som hadde falt en gang til i hodet.

VGTV: Ylva (15) ble skutt på Utøya: - Han er en feig liten mann

- Jeg sto ti meter unna og tenkte at det var noe som var galt. Jeg kjente at jeg ble veldig redd. Jeg hørte også flere som sa «løp!» og jeg ble med en gruppe oppover bakken, sier han.

- Frøs helt til

Finnmarkingen løp over teltplassen og ropte at folk måtte komme seg unna. Han kom opp til Nord-Norge-leiren, der han stoppet.

- Jeg prøvde å se om det var noen fra Finnmark der. Plutselig fryser jeg liksom fast. Jeg klarer ikke å si noe, fordi jeg er så redd. Hun som da var nestleder i Troms spør hva det er som skjer, men jeg klarer ikke å få noe ut. Jeg er helt frosset. Vi hører hele tiden skuddsalver, forteller han i retten.

- Plutselig ser vi en mann i politiuniform som går mot en person i vaktuniform, rundt 50 meter unna. Han tar opp en pistol og personen ramler om. Da brøt panikken ut i leiren rundt meg. Vi løp alt vi kunne, sier han.

Bech endte opp på Kjærlighetsstien. Nedenfor ham er et bratt stup på flere meter.

- Jeg bestemmer meg for å prøve å komme meg ned til vannkanten. På veien ser jeg en annen jente fra Finnmark som sitter alene. Vi sitter sammen på en hylle der det var veldig åpent på en kant, sier han - og viser på et kart hvor han tror de satt.

Mareritt

Rundt dem gjemte redde ungdommer seg på alle hyller og åpninger de kunne finne. Flere ungdommer har fortalt om marerittet som fulgte. På Kjærlighetsstien ble ti ungdommer drept mens de lå tett sammen og trøstet hverandre.

- Hun spurte meg om det var ekte, og jeg kløp meg selv i armen for å kjenne at det ikke var noen drøm. Jeg sa at det ikke var noen øvelse, og hun forsøkte å ringe politiet. Hun kom ikke gjennom, og vi hører at skuddsalvene kommer nærmere og nærmere, forteller han.

Breivik følger forklaringen med en uinteressert mine. Bech snakker med høy og klar stemme, men synes tydelig at det er vanskelig å snakke om det han så i minuttene som fulgte på Utøya.

- Etter hvert ser vi skuddsalvene komme over hodet på oss. Skyteren må ha stått relativt nært, og jeg husker jeg så en jente løpe og at skuddene traff henne flere ganger i ryggen. Hun ble liggende ved en stein livløs, sier han.

- Det ble stille en liten stund, men han beveger seg så jeg kan se ham stå der med ryggen til. Vi måtte løpe før han snudde seg. Vi løp og plutselig hører jeg et skrik. Jeg ser en busk foran meg, så blir alt svart, forteller han.

19-åringen blir skutt og ramler utfor stupet. Han falt ifølge legerapporten minst ni meter og landet hardt.

- Jeg vet ikke hvor lang tid det går før jeg våkner opp i vannkanten. Jeg ser noen båter ute i vannet og hører ikke skudd. Jeg tenkt at «nå er det over».

Bech synes det er vanskelig å snakke om dette og må ha en liten pause til å drikke vann.

- Jeg visste ikke helt om jeg var skadet. Jeg så ikke så mye blod, og tenkte at jeg bare hadde fått en hjernerystelse. Plutselig kommer det tre leirdeltakere. De så at jeg var skadet og kom bort og hjalp meg. De sa jeg ikke skulle se på beinet mitt, og det tror jeg var like greit, sier han.

De tre hjelperene ropte inn en båt og sa at de hadde en hardt skadet. Bech sier han tenkte at «jeg er jo ikke det». Han ble plassert i en av båtene, og en av de tre la seg inntil ham for å gi varme på overfarten.

- Mens jeg lå i båten spurte de hva slags musikk jeg likte, og jeg sa «Queen», av alle verdens ting. Så vi begynte å synge Bohemian Rhapsody. Men det passet seg liksom ikke, og ikke er låta så bra heller. Vi begynte heller å synge «We are the world». Det var vondt da, men jeg tenkte at nå var ting bra og at vi ble reddet, smiler han.

Viste bilder av skadene

Bech hadde tatt med seg flere bilder han ønsket å vise retten, og aktor Svein Holden ba om å få de opp på prosjektoren inne i rettssalen.

Bech forteller hva som vises på bildene, det første er av beinet hans.

- De metallstengene er en fiksasjon som de opererte på for å holde beinet stabilt, og vi ser såret fra skuddskaden, forteller 19-åringen.

Retten får også se et bilde av der kulen gikk inn i beinet hans. Den kom ikke ut, men stoppet inne i beinet hans.

Bech hadde også tatt med et bilde av ansiktet sitt da han lå i sykesengen.

- Det vi ser at det har blitt forslått, antakeligvis mens jeg datt ned klippen. Jeg måtte operere inn en plate under øyet fordi beinet under øyet var knekt, forklarer han.

Breivik ser på bildene av den hardt skadede 19-åringen. Han drikker vann og fyller umiddelbart koppen på nytt med vann fra plastkaraffelen foran seg. Bildene ser ikke ut til å gjøre inntrykk på terroristen, men det går et sukk gjennom salen når bildene vises.

Bech var ni uker på sykehuset.

- Jeg måtte gjennom syv operasjoner. Det var en som var veldig lang, som varte i 7-8 timer. Operasjonene har gått på å operere plate i beinet for å få bruddet på plass. De andre går på å fjerne hud fra andre steder og flytte det slik at såret skulle gro. Hadde ikke det skjedd, så måtte jeg amputert, sier han.

Det 19 år gamle vitnet forteller at han sov ganske mye og var sliten hele tiden.

- På et punkt fikk jeg blodforgiftning. Da hadde jeg 420 crp, det var ganske alvorlig. Jeg husker at jeg hallusinerte og trodde jeg var død. Og jeg husker også at jeg trodde de satte meg i et krematorium. Det var en ganske skrekkelig opplevelse.

- Men etter hvert ble jeg bedre. Jeg var imidlertid fortsatt ganske forvirret og trodde sykepleierne konspirerte mot meg. Jeg trodde det kom såpebobler ut av foten min og jeg slo på dem for å få dem til å sprekke, sier han.

- Hvordan var det å komme hjem? spør Holden.

- Det var veldig fint. Jeg kom blant annet inn i kommunestyret og formannskapet i Hammerfest. Så da fikk jeg drive med det jeg liker aller best, sier han.

- Og hvordan har tiden frem til i dag vært?

- Det har vært både oppturer og nedturer. Men i forhold til den situasjonen som jeg har vært i, så har det jo gått fremover. Men det er mye arbeid og man må ta dag for dag.

- Det slitet, har det bare vært fysisk? spør aktoren.

Det verste har vært det fysiske, men det har vært tøft psykisk også. I begynnelsen reagerte jeg på høye lyder og var kanskje redd for å være alene. Var ikke så glad i folkemengder heller i begynnelsen. Men det er ikke like ille som det var.

- Og fremtidsutsiktene?

- Jeg halter jo fortsatt, men jeg skal ha to operasjoner til. En i korsbåndet så da blir det seks uker på krykker. Så skal jeg ha en plastisk operasjon for å få det til å se litt bedre ut. Jeg pleier å si at jeg har hatt flere operasjoner enn Michael Jackson, sier han og det oppstår latter i salen.

- Betalte en høy pris for demokratiet

Tidligere på dagen vitnet 15 år gamle Ylva Helene Schwenke. Hun ble skutt fire ganger på Utøya, og ble liggende alvorlig skadet i Skrenten.

- I begynnelsen var jeg sikker på dø. Jeg lå egentlig bare og ventet på lyset eller mørket - på noe som skjer når man holder på å dø. Men så skjedde det ikke noe, så da tenkte jeg ok, da får jeg holde meg våken. Da skal jeg overleve dette, mintes hun.

Men 15-åringen overlevde, og fortalte i retten at hun ikke er redd for å vise fram arrene på venstre lår og på halsen.

- Jeg er ikke redd for å vise arrene mine. Jeg føler det er en seier, på en måte. Vi har betalt en pris for demokratiet, og vi har vunnet. Jeg er ikke stolt av arrene, men jeg bærer dem med verdighet, sa den unge jenta, med tydelig adresse til gjerningsmannen, som fulgte forklaringen hennes fra den bakerste raden på tiltalebenken.

Mer om

 1. 22. juli
 2. Terrorangrepet 22. juli - Rettssaken

Flere artikler

 1. Her ble Tarjei (20) skutt i beinet og falt minst 10 meter

 2. Utøya-overlevende: - Jeg trodde jeg bare var sammen med døde folk

 3. Tarjei vil vitne og gå videre med livet

 4. - Folk ringte hjem og sa farvel til dem de var glade i

 5. Ingvild hørte Breivik juble

Fra andre aviser

 1. Gjorde seg kjent i rettssalen før møtet med massemorderen

  Aftenposten
 2. Skrenten som skulle redde dem

  Bergens Tidende
 3. Skutt på Utøya – kalte Breivik en dust

  Aftenposten
 4. Så kjæresten bli drept - i dag vitner hun i retten

  Aftenposten
 5. Marius (18) klamret seg til fjellveggen og overlevde Utøya

  Aftenposten
 6. - Da han skjøt, føltes det som sjelen forlot kroppen, at alt håp var ute

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder