GÅR SOM PLANLAGT: Bildet er tatt i Oslo Tinghus under fengslingsmøtet av terrorsiktede Anders Behring Breivik tidligere denne måneden. Foto: Berit Roald / Scanpix

- Saken vil gå som vanlig

(VG Nett) Selv om Anders Behring Breivik også av den medisinske kommisjonen kommer til å bli erklært utilregnelig, vil saken mot ham likevel bli avviklet som om det skulle ha vært en ordinær straffesak.

Artikkelen er over åtte år gammel

Det bekrefter direktør Tor Langbach i Domstoladministrasjonen overfor VG Nett etter at det ble kjent at de rettsoppnevnte psykiaterne har konkludert med at Anders Behring Breivik var utilregnelig da han drepte 77 mennesker.

Den historisk lange rapporten ble overlevert til Oslo tingrett klokken 09.00 i dag.

VGTV: Følg vår livesending direkte her

Kommisjonen har lovet å avgi sin uttalelse før jul. Når det skjer vil den mer konkrete planleggingen av rettssaken starte. Saken mot ham er allerede forhåndsberammet til 16. april 2012 og er beregnet å vare i om lag 10 uker med en omfattende bevisførsel i form av vitner til hendelsene, polititjenestemenn, psykiatere og andre som kan kaste lys over planleggingen og gjennomføringen av terroranslagene 22. juli.

- Vil ikke ha vesentlig betydning

- At Behring Breivik erklæres utilregnelig vil ikke ha noen vesentlig betydning. Alt tyder på at saken kommer til å bli avviklet på samme måte og like omfattende som om det skulle vært en ordinær straffesak. Det som vil skille seg fra en vanlig sak, er at bevisførselen knyttet til straffeutmålingen vil bli noe annerledes, men dette er det opp til påtalemyndigheten å avgjøre, sier direktør Langbach.

ANDERS GIÆVER KOMMENTERER: Kan vi leve med dette?

Det innebærer at saken i all hovedsak vil gå for åpne dører med presse og publikum til stede.

VG er kjent med at både Domstoladministrasjonen og Oslo tingrett i sine forberedelser til den mest omfattende rettssak etter siste verdenskrig har holdt det som sannsynlig at psykiaterne kunne komme til å ende på den konklusjon som de nå har gjort. Kilder sier også til VG at de ikke er overrasket over at den terrorsiktede i oppkjøringen og gjennomføringen av handlingene var psykotisk, slik de to rettsoppnevnte psykiaterne nå fastslår.

Skal vurdere om rapporten er faglig holdbar

Rapporten til Husby og Sørheim skal nå godkjennes av den rettsmedisinske kommisjon (RMK). De vurderer kun om rapporten er faglig holdbar, ikke det faktiske grunnlaget som er lagt til grunn. RMK fikk overlevert rapporten ved 10-tiden i dag.

- Det vil bli arbeidet med rapporten fortløpende, opplyser Tarjei Rygnestad, leder for Rettsmedisinsk kommisjon.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder