SMITTEJAKT: Smitteeksperter over hele Europa jobber nå på spreng for å finne kilden til E.coli-utbruddet som så langt har kostet 17 menneskeliv. Foto: AP

WHO: Ny og farligere E.coli-bakterie

Smitteekspert spår at utbruddet kan vare i flere måneder

(VG Nett) E.coli-bakterien som nå herjer i Europa er en helt ny, og farligere, variant enn tidligere bakterietyper.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Det bekrefter Verdens helseorganisasjon (WHO) torsdag.

E.coli-utbruddet, som så langt har kostet 17 mennesker livet og gjort hundrevis av mennesker syke, skaper nå økt bekymring hos helsemyndighetene. Ifølge WHO er bakterien en mutert utgave av to ulike bakterier, med det som beskrives som «dødelige gener», melder nyhetsbyrået AP.

- Unik bakterie

WHO mener dette kan forklare hvorfor utbruddet tilsynelatende er så massivt og farlig.

- Dette er en helt unik bakterie som ikke har vært påvist hos noen pasienter tidligere, sier matekspert Hilde Kruse i WHO.

Hun legger til at bakterien er mer motstandsdyktig og giftigere enn tidligere varianter av E.coli.

Jakter på smittekilden

Tyske myndigheter leter fortsatt etter smittekilden til utbruddet av den potensielt dødelige E.coli-bakterien. Samtidig fortsetter utbruddet å spre seg rundt i Europa.

LES OGSÅ: Aggressiv E. coli-bakterie sprer frykt i Europa

Leder for Robert Kock-instituttet i Berlin, Reinhard Burger, sier nå at smittekilden kanskje aldri blir funnet. Ifølge Burger kan det dermed ta lang tid før helsemyndighetene får kontroll over utbruddet, melder BBC.

- Antall smittetilfeller vil gå ned, men vi vet ikke hvor lang tid det vil ta. Det kan ta uker eller måneder, sier Burger.

Flere blir smittet

Ekspert på matbårne sykdommer ved det amerikanske senteret for smittekontroll, Robert Tauxe, karakteriserer utbruddet som det verste han har sett.

- Vi har aldri sett et slikt utbrudd tidligere. Det er helt ekstraordinært med så mange tilfeller av nyre-komplikasjoner en sykdom forårsaket av matsmitte, sier han til Skynews.

LES OGSÅ: 350 nye E.coli-tilfeller i Tyskland

I Norge er det så langt meldt om ett tilfelle av E.coli. Mannen ble tirsdag innlagt på Sørlandet sykehus i Kristiansand med blodig diaré. Ifølge Mattilsynet er det fortsatt uklart om bakteriestammen som pasienten er smittet med er den samme som forårsaker utbruddet i Tyskland.

- Ikke utbrudd i Norge

Folkehelseinstituttet utelukker ikke nye tilfeller også i Norge.

- Antallet bekreftede smittede i Europa øker stadig. Det er derfor ikke overraskende om vi får tilfeller også i Norge, heter det i en melding på instituttets nettsider.

INFORMASJON:Les mer om E.coli på sidene til Folkehelsaog Mattilsynet

Mattilsynet understreker likevel at ingenting tyder på at det er et E.coli-utbrudd i Norge.

- Utbruddet foregår hovedsakelig i Tyskland og blant personer som har besøkt Tyskland, sier seksjonssjef Terje Røyneberg.

Sverige rammet

16 av de 17 dødsfallene har kommet i Tyskland. De tyske helsemyndighetene har rapportert om 365 nye tilfeller de siste dagene - 100 av disse skal være alvorlige.

Også Sverige er hardt rammet av utbruddet. Tirsdag døde en svensk kvinne i 50-årene. Kvinnen hadde utviklet den farlige sykdommen HUS i nyrene etter å ha blitt smittet av E.coli-bakterien EHEC på en reise i Tyskland.

Til sammen skal 39 svensker være smittet.

Frikjenner spanske agurker

Det var lenge mistanke om at smittekilden til E.coli utbruddet stammet fra agurker fra en spansk produsent i. Tirsdag kom meldingen om at agurkene inneholder E.coli, men ikke den dødelige varianten. Europakommisjonen har derfor besluttet å heve advarselen mot de spanske agurkene som har vært i E.coli-etterforskernes søkelys.

LES OGSÅ: Spania truer med agurksøksmål

Mandag ettermiddag fikk Mattilsynet melding om at et parti på til sammen 240 økologiske agurker med mulig smitte var solgt i Norge. Foreløpig er det ikke kommet inn melding om at noen er blitt syke etter å ha spist agurkene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder