ÅPEN: Leder for den rettspsykiatriske gruppe i Den rettsmedisinske kommisjon, Karl Heinrik Melle fra DRK, sier han var åpen for begge utfall i domslutnignen mot Anders Behring Breivik. Foto: HELGE MIKALSEN/VG

Rettsmedisinsk kommisjon-leder: Åpen for begge utfall

(VG Nett) Lederen for psykiatrigruppen i Den rettsmedisinske kommisjon er nysgjerrig på begrunnelsen i dommen mot Anders Behring Breivik.

Øyvind Gustavsen
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Overlege Karl Heinrik Melle er leder for den psykiatriske gruppen i Den rettsmedisinske kommisjon. Det var denne gruppen som vurderte de to psykiatrirapportene fra Husby/Sørheim og Aspaas/Tørrisen, og hadde innvendinger mot den siste rapporten.

Både Melle og lederen for Den rettsmedisinske kommisjon, Agnar Rygnestad, vitnet i retten om hvordan de hadde gått frem for å vurdere de to rapportene og hvorfor de hadde bemerkninger til den ene rapporten og ikke den andre.

Retten dømte i tråd med den «svakeste» rapporten

I dag ble Anders Behring Breivik dømt i tråd med den siste rapporten, som konkluderte med at Breivik var tilregnelig i gjerningsøyeblikket. Dette var altså den rapporten som kommisjonen mente hade faglige svakheter.

PROTOKOLL:Si din mening om dommen her.

Den første rapporten, som konkluderte med at Breivik var utilregnelig i gjerningsøyeblikket og derfor ikke kunne straffes, fant kommisjonen derimot ingen faglige svakheter ved.

HER KAN DU LESE DE SAKKYNDIGE RAPPORTENE OM BREIVIK

Vil se på begrunnelsen

Melle ønsker ikke å kommentere rapportene i lys av dagens dom, utover det han allerede har fortalt i retten.

- Vi kommenterer ikke dommen, i hvert fall ikke før den er rettskraftig. Det som er interessant for oss er begrunnelsen og hvordan dommen beskriver sakkyndighet. Vi må først få lest dommen før vi vil si noen om det, sier han til VG Nett.

- Er du overrasket over dommen?

- Det vil jeg ikke uttale meg om. Jeg var åpen for begge konklusjoner. Man hadde jo to rapporter med to ulike konklusjoner.

- Hva tenker du om at retten la mest vekt på den rapporten dere hadde bemerkninger til?

- Jeg vil ikke si noe om det.

- Gjør dagens dom noe med tilliten til rettspsykiatrien i Norge?

- Nei. Denne debatten har gått i et år og kommer nok til å fortsette. Der kan du ha et like berettiget synspunkt du som meg.

- Er det behov for en debatt om rettspsykiatrien i Norge?

- Det kan umulig være usunt å ha en debatt, men det kommer an på premissene i debatten.

- Har debatten så langt vært sunn?

- Jeg avstår fra å svare på det.

Etterlyser debatt

Terje Aspaas sa til VG tidligere i dag at tiden nå er moden for debatt. Han etterlyste blant annet offentlige institusjoner som driver med rettspsykiatri, noe mange andre land har.

Leder for Den rettsmedisinske kommisjon, Tarjei Rygnestad, befinner seg i London, og sier i en kort beskjed til VG Nett at han ikke ønsker å si noe om dagens dom.

I RETTEN: Tarjei Rygnestad (th) og Karl Heinrik Melle (tv) fra Den rettsmedisinske kommisjon i Oslo tingrett 12. juni. Foto: HELGE MIKALSEN

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder