TOPPSJEFENE: I går kveld møtte administrende direktør Bente Mikkelsen (t.v.) i Helse Sør-Øst og helseminister Anne-Grete Strøm Erichsen hverandre i Debatten på NRK. Tema for diskusjonen var blant annet Ahus. Mikkelsen ønsket ikke å kommentere kuttene på Ahus overfor VG. Foto: TROND SOLBERG

Ahus må kutte 255 millioner

Etter halvannet år med bemanningsproblemer som kan ha ført til både dødsfall og pasientskader, må Ahus nå spare inn 255 millioner kroner.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Budsjettkravene fra regionforetak og eier Helse Sør-Øst betyr at Ahus må kutte driftskostnadene med fem prosent neste år, og hente inn til sammen 350 millioner innen 2016.

Dette skjer til tross for at Fylkesmannen i en foreløpig rapport har konkludert med at tre dødsfall og 20 feilbehandlinger kan knyttes til lav bemanning og uforsvarlig drift ved sykehuset i fjor.

Den endelige rapporten offentliggjøres kl. 13 i dag.

Sykehuset har i tillegg på eget initiativ meldt inn 13 unaturlige dødsfall til politiet, i perioden 1. januar i fjor til nå. Som VG har omtalt, så etterforsker politiet flere av disse dødsfallene.

Tillitsvalgt i Yngre legers forening ved Ahus, Heidi Espvik er kritisk til den voldsomme besparelsen.

- Det er klart vi synes at dette er ille. Vi kan ikke se hvor det skal kunne spares nå. I en så utfordrende omstillingsprosess burde Ahus prioriteres for å gi pasientene et godt tilbud, men i stedet skjæres det ned.

Hun tror millionkuttet kan få alvorlige konsekvenser.

- Det kan i verste fall gå ut over pasientsikkerheten, og det virker unødvendig tøft å utsette pasientene våre for den usikkerheten etter denne perioden. Kuttet vil også kunne føre til både dårligere arbeidsmiljø og pasienttilbud.

Økonomidirektør ved Ahus, Jørn Arthur Limi, innrømmer at forventningene fra Helse Sør-Øst er ambisiøse.

- Vi har i 2011 og hittil i 2012 allerede effektivisert driften med rundt 10 prosent, sier Limi til VG.

Foreløpig er det ikke konkludert hvor kuttene skal tas.

Les mer om sykehus-kaoset på VG+:

Hele artikkelen her: Ahus: Reagerer på kuttplaner

Kronikk: - Vår datter døde
Solveig og Waldemar Bistrup mistet datteren sin på Bærum sykehus for fem år siden.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder