GRILLET: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier det kommer til å dukke opp mer politi i gatene. Foto: Kristoffer Kumar, VG

Stoltenberg grillet om voldtektstiltak i Stortinget

Statsministeren: - Det kommer mer politi

(VG Nett) Opposisjonen mener regjeringen ikke gjør nok for at kvinner i Oslo skal kunne føle seg trygge.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

I Stortinget i dag krevde de også mer synlig politi i gatene og Frps Siv Jensen hevdet politidekningen bare blir verre.

- Norge topper voldtektsstatistikken i Skandinavia. Det er lite ærefullt. Når skal regjeringen sette i verk tiltak som virker? Det går en bølge av voldtekter over Oslo, noe som er en fallitterklæring for likestillingen og for tryggheten i samfunnet. Vi krever mer synlig politi i gatene og tiltak mot det faktum at asylsøkere er overrepresentert når det gjelder overfallsvoldtekter, sa Jensen.

Ved starten på Stortingets møte onsdag leverte både Venstre og Frp representantforslag knyttet til voldtektsproblematikken, og temaet ble tatt opp i det første spørsmålet i den muntlige spørretimen.

Ifølge NRK har Oslo nesten 8 overfallsvoldtekter per 100.000, noe som er betydelig høyere enn både København og Stockholm. Bare i helgen var det to voldtekter i hovedstaden. Den ene skal ha blitt overfalt i Slottsparken, mens den andre skal ha blitt holdt fanget i en leilighet i Oslo før hun klarte å rømme.

- Kommer mer politi

Statsminister Jens Stoltenberg sa til Stortinget at han var enig i at man trenger mer politi i gatene.

- Derfor har vi også doblet antall politifolk som utdannes, men det tar noen år før disse er ute i arbeid. Det ligger også i budsjettet en ytterligere økning i midlene til politiet. Det betyr at mer politi kommer.

LES OGSÅ: Slik skal Oslo-politiet redusere antall voldtektstilfeller

Stoltenberg forsikret at regjeringen har styrket politiet både i år og i budsjettet for neste år, særlig den spesielle etterforskningsenheten ved Kripos som håndterer overfallsvoldtektene.

- Denne gruppen øker fra 8 til 16 personer fra 2010 til 2012. Vi øker bevilgningene til Oslo, noe som gir flere stillinger, og vi har doblet opptaket ved politihøyskolen, noe som gir oss mange nye politifolk. Vi trenger bedre politidekning og det vil komme, svarte statsministeren.

Han sa imidlertid at han ikke ville støtte lukkede asylmottak.

- Men vi skal gjøre mer. Vi skal blant annet også øke antall tvangshjemsendelser, som også gjør at flere reiser frivillig hjem, sa han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder