FÅR KRITIKK: Høyres Torbjørn Røe Isaksen (t.h.) er svært kritisk til Thorbjørn Jagland og Jonas Gahr Støres samtale om kinesiske myndigheters kommende reaksjoner på fredspristildelingen. Foto: Andrea Gjestvang, Eivind Griffith Brænde

Støre får kritikk etter Nobel-samtaler

Torbjørn Røe Isaksen (H): - Uklokt og uryddig

(VG Nett) - Utenriksminister Jonas Gahr Støre har lagt hodet på hoggestabben, mener Torbjørn Røe Isaksen (H). Politiske eksperter er ikke like kritiske.

Anders Park Framstad
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen (H) reagerer kraftig på det han mener er uklok og uryddig oppførsel fra utenriksminister Jonas Gahr Støre. Statsråden skal ifølge Aftenposten ha videreformidlet kinesiske myndigheters misnøye med Nobel-nomineringen av Liu Xiaobo til komitéleder Thorbjørn Jagland i september.

- Om det har forekommet press eller ikke er vanskelig å si noe om, men dette kan åpenbart ha blitt oppfattet som et forsøk på å lede komiteen i en bestemt retning eller å advare mot én enkeltkandidat, sier Isaksen til VG Nett.

Bakgrunn:Støre advarte Jagland før fredspriskunngjøringen

Den tidligere Unge Høyre-lederen sammenligner Støres opptreden med den mye omtalte gavesaken, der det ble avslørt at Sp-leder Liv Signe Navarsete tok imot et armbånd verdt over 25.000 kroner fra Kjell Inge Røkkes Aker Yards etter at hun hadde døpt en ferje.

- Jeg tror ikke at han er korrupt eller uærlig, men når han setter seg i den posisjonen kommer spørsmålene, sier han.

- Pinlig overtramp

Støre har selv bekreftet at han snakket om Liu med Jagland, men utelukker kategorisk at han har forsøkt å påvirke komiteen. Ministerens versjon bekreftes av Jagland, som overfor VG Nett forteller at samtalen forløp slik Støre hevder.

- Jeg viser til Støres uttalelser i Aftenposten, som jeg finner dekkende for vår samtale i New York. Utover dette har jeg ingen kommentarer, sier han via pressetalsmann Flemming Gade Kjerschow.

Isaksen mener at utenriksministeren uansett har lagt hodet på huggstaben.

- Jeg ser at han benekter det, men han bør vite at det blir sett på som et forsøk. Det uheldig for både ham og komiteen, som er avhengig av å bli ansett som uavhengig, mener Isaksen.

Les også:Jagland ble advart før fredspristildelingen

- PINLIG: Høyres Jan Tore Sanner er sterkt kritisk til Støres kontakt med Nobelkomiteen. Foto: Janne Møller-Hansen

Han får støtte av partifelle Jan Tore Sanner, som også er sterkt kritisk til Støres opptreden overfor Jagland i denne saken.

Sanner mener Støre måtte forstå at hans samtale med Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland i slutten av september måtte oppfattes som press fra norske myndigheter.

- Et pinlig overtramp, som avslører at utenriksminister Støre farer med dobbeltmoral i sin håndtering av fredspristildelingen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, sier Sanner til NTB.

- På den ene siden understreker Støre komiteens uavhengighet og på den andre forsøker han å påvirke komiteen. Jeg mener det er et overtramp fordi komiteen skal operere helt uavhengig av norske myndigheter. Da burde Støre forstått at en slik kontakt måtte oppfattes som press.

Kommentar:- Norske bedriftsledere er kortsiktige og sneversynte når de klager på Nobelprisen

Sanner poengterer at Nobelkomiteen flere ganger var blitt kontaktet av kinesiske myndigheter, og at de på ingen måte var fremmed for deres holdning.

VG Nett-leser:Jeg er nesten sikker på at fredsprisen er en gedigen bjørnetjeneste overfor demokratibevegelsen i Kina.Diskuter saken her!

- Må gjerne snakke sammen

Professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen (UiB) mener imidlertid at komiteen kan komme styrket ut av bråket, og at den har bekreftet sin stilling.

- Dersom utenriksministeren prøver å påvirke Nobelkomiteens leder og han ikke lar seg påvirke, er det selve definisjonen på uavhengighet, sier Aarebrot til VG Nett.

ROSER JAGLAND: Professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen (UiB). Foto: Hallgeir Vågenes

Den profilerte politiske eksperten mener at det er naturlig at Støre og den tidligere Arbeiderparti-topppen Jagland snakker sammen, og påpeker at Norge er et lite land.

- Når Støre snakker med Jagland, snakker han da med en tidligere norsk statsminister, en kollega, en tidligere leder i Arbeiderpartiet? Det er noe av problemet i Norge - folk har mange roller. Men de må gjerne snakke sammen, så lenge de ikke lar seg påvirke. Det hadde vært mer betenkelig i et større land, der det hadde vært unaturlig, mener Aarebrot.

Les også:PRIO-sjefen spår flere reaksjoner

Professor i statsvitenskap Anders Todal Jenssen ved NTNU påpeker at saken kan tolkes på flere måter.

- Det var sikkert en form for påvirkning, men det behøver ikke bety at Støre mente at den kinesiske dissidenten ikke burde få prisen, sier han.

Les også:Gerhard Heiberg kritisk til fredspristildelingen

Jenssen mener at det er naturlig å betrakte saken i lys av at Norge forsøker å inngå en større bilateral handelsavtale med Kina.

- Det kan hende at Støre har antydet at Liu burde få prisen neste år. Men han har nok ikke noen annen mening om behandlingen av opposisjonelle i landet enn det komiteen har, sier han.

Les også:Støre beklager reaksjonene fra Kina

Han åpner også for at praten mellom Støre og Jagland rett og slett kan ha vært en samtale mellom venner, helt uten baktanker fra Støre sin side. Professoren påpeker at utenriksministeren pleier å opptre svært korrekt.

Paradoks

- PARADOKS: Professor i statsvitenskap Anders Todal Jenssen ved NTNU. Foto: Geir Otto Johansen

Etter flere kinesiske reaksjoner rettet mot staten Norge i kjølvannet av tildelingen, har norske politikere understreket at Nobelkomiteen arbeider uavhengig av myndighetene.

Anders Todal Jenssen mener at samtalene mellom Støre og Jagland indirekte viser at kineserne har hatt rett når de har hevdet at det er kontakt mellom politikerne og komiteen.

- I hvert fall vil det bli lest sånn av regimer som er vant til å tenke konspirativt. Men det paradoksale er jo at om Støre har prøvd å påvirke, har han gjort det i en retning kineserne ville likt. Så det får ikke helt rett heller, sier han.

Les også:Kinesiske medier om fredsprisen: - Vesten tåler ikke suksessen vår

Frank Aarebrot forstår at Nobelkomiteen, som er sammensatt av tidligere folkevalgte med partipolitisk bakgrunn, kan virke uavhengig sett fra utlandet. Men han peker på at komiteen er bredt sammensatt, og at de jobber bak lukkede dører etter Alfred Nobels testamente.

- Jeg mener at tildelingshistorien viser at de er uavhengige. Russland har vært forbannet, Kina har vært forbannet og det samme har deler av USA. Det er ikke måte på hvor mange som har vært forbannet. Men det er ikke sånn at for eksempel bare kommunistene har vært forbannet, sier Aarebrot.

Han mener Kinas reaksjoner etter tildelingen til Liu har vært «barnslige».

- De opptrer omtrent som man ville forventet at Robert Mugabe (diktator i Zimbabwe, journ. anm.) ville ha opptråd. Det er det ikke sikkert at store og mektige Kina er tjent med, sier Aarebrot.

Les også

 1. Jagland ble advart før fredspristildelingen

  Kinesiske myndigheter ga i sommer Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland, tydelige signaler om at dissidenten Liu Xiaobo…
 2. Støre advarte Jagland før fredspriskunngjøringen

  Utenriksminister Jonas Gahr Støre advarte Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland mot de politiske og økonomiske…
 3. Gerhard Heiberg kritisk til fredspristildelingen

  IOK-styremedlem Gerhard Heiberg mener tildelingen av Nobels fredspris til Liu Xiaobo vil skape problemer for norsk…
 4. Kinesiske partiveteraner krever ytringsfrihet

  En gruppe på 23 veteraner fra Kinas kommunistparti krever i et brev at den nåværende ledelsen åpner for full…
 5. Norske diplomater fikk ikke besøke Liu Xia

  Fredsprisvinner Liu Xiaobos kone Liu Xia sier norske diplomater er blitt forhindret fra å møte henne.
 6. Kina avlyser nok et møte med Berg-Hansen

  (VG Nett) Kinesiske myndigheter har gitt beskjed til fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) om at de ikke har tid til…
 7. Kinesisk UD: - Liu? Jeg kjenner ikke igjen det navnet

  (VG Nett) Utenriksdepartementet i Kina hevdet de ikke kjente igjen navnet til fredsprisvinnerens kone da de møtte…
 8. Fredsprisvinnerens advokat til VG Nett: - Ikke for sent for Kina å endre kurs

  (VG Nett) - Det er sjokkerende at fredsprisvinnerens kone er satt i husarrest, men det er ikke for sent for kinesiske…
 9. Sensurdirektiv kom umiddelbart i Kina

  Bare kort tid etter at Nobels fredspris var blitt offisielt kunngjort, gikk direktivene fra sentrale kinesiske…
 10. PRIO-sjefen spår flere reaksjoner

  PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken venter flere kinesiske reaksjoner på fredspristildelingen.
 11. Kineserne avlyser møte med norsk minister

  (VG Nett) Bare timer etter at fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) landet i Kina avlyste myndighetene møtet mellom…
 12. Feiret fredsprisen med champagne - ble arrestert

  (VG Nett) Da hun feiret Nobels fredspris med champagne utenfor Kinas hovedkontor i Hong Kong ble Ip Ho-yee (22) siktet…
 13. Kinesiske medier om fredsprisen: - Vesten tåler ikke suksessen vår

  (VG Nett) Kinesiske medier fortsetter å rase over at Liu Xiaobo har fått Nobels fredspris.
 14. Jagland til VG Nett: - Bekymret for Xiaobos kone

  (VG Nett) Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland er bekymret over at Liu Xiaobos kone er satt i husarrest.
 15. Rørt prisvinner: - Prisen tilhører ofrene på Den himmelske freds plass

  (VG Nett) Ifølge flere Twitter-meldinger søndag, skal fredsprisvinner Liu Xiaobo ha tatt til tårene da han fikk nyheten…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder