USIKKER FREMTID: Karl Ove Knausgård har varslet at han vil gi seg etter sin neste bok Min Kamp 6. Forlagssjef i Oktober Forlag, Geir Berdahl, tror i likhet med flere eksperter at verden vil se flere bøker fra ham. Foto: SCANPIX

Forlagssjefen tror ikke Knausgård gir seg

(VG Nett) Sjef i Oktober forlag, Geir Berdahl, tror ikke vi har sett det siste av Karl Ove Knausgård.

  • Sindre Murtnes
  • Julie Lundgren
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Lørdag ble det kjent at Knausgård vil trekke seg tilbake etter lanseringen av sjette bind i Min Kamp-serien neste uke. Forfatteren sier han lengter etter å gjøre andre ting og vil legge bort pennen for godt.

Det tror ikke forlagssjef Geir Berdahl noe på.

- Jeg tror ikke han gir seg. Han pleier å bruke lang tid på en bok, og det kan hende det blir en pause, sier Berdahl til VG Nett.

Berdahl har ikke hørt dokumentaren hvor Knausgård avslører at han gir seg, men sier at Knausgård er inne på det samme i sin siste bok.

STORT INTERVJU: Les mer om Knausgårds tanker i lørdagens VG Helg. Foto: Faksimile


- I Min Kamp 6 står det at han skal nyte å gi seg som forfatter. Men det er i romanen, og ikke virkelighet, sier Berdahl.

Forlagssjefen forteller at han ikke har vært i kontakt med Knausgård i forbindelse med avskjeden.

LES OGSÅ: Nyklipt Knausgård kaller bok-slutten «veldig privat»

- Nei, selv om vi hadde visst om det, ville det ikke falt oss inn. Nå skal vi lansere bok neste uke, og det vil ta mye tid. Så får vi se hva som skjer, vi har ikke diskutert dette i det hele tatt, sier han.

Tviler på et siste farvel

Hans Olav Brenner har mange års erfaring fra litteraturmagasin både på radio og TV. Han gjorde blant annet et langt intervju med Knausgård i Bokprogrammet på NRK.

Han er imponert over forfatterskapet til Knausgård, men tror leserne kan se mer av ham i fremtiden.

- Det er en spektakulær måte å gi seg på. Det er en grandios avslutning på et stort verk. Men det er ikke godt å si om det er et endelig farvel. En eller annen gang kommer han nok tilbake, sier Brenner til VG Nett.

- «So what?»

Karl Ove Knausgård stiller i et stort intervju i lørdagens VG Helg. Her får forfatteren blant annet spørsmål om hans neste bok kan være den siste.

- Jaaa. Det er noe jeg absolutt tenker. Men jeg prøver å tenke at det som skjer, det skjer. Det er også litt sånn... so what? sier Knausgård til VG.

Det var VGs Ronny Berg som gjorde intervjuet med forfatteren. Han fikk en følelse av at fremtiden sto helt åpen for Knausgård.

- Han lot fremtiden stå åpen og ubesvart. Han fortalte at han alltid bruker lang tid på å komme i gang med en ny bok, og nå hadde han ingen idéer. Men jeg tror ikke han har skrevet sitt siste verk. Det kan ta tid, men det kommer nok flere, sier Berg.

Avslører avskjeden i dokumentar

Etter lanseringen av bokserien Min Kamp, har Knausgård fått krass kritikk for å utlevere privatlivet til venner og familie.
Ekskona Tonje Aursland lagde dokumentaren «Tonjes versjon» hvor hun konfronterer forfatteren med skildringene.

Det var under opptakene av denne dokumentaren at Knausgård avslørte at han ville gi seg som forfatter etter den siste boken i serien.

Da Tonje Aursland møtte Knausgård for halvannet år siden, spurte han henne når radiodokumentaren skulle sendes.

Det visste ikke Aursland den gangen, og lurte på hvorfor han spurte.

- Jeg bare tenkte på at den siste setningen i boken, i sekseren, skal være at jeg reiser meg fra skrivebordet, går ut, setter meg ned på en kafé, før jeg skal hente barna på barnehagen, og nyter tanken på at jeg ikke lenger er forfatter, svarer han.

I radiodokumentaren sier Knausgård at han bare avslører bokens siste setning hvis han blir lovet at det ikke blir publisert før boken er ute.

Markedssjef Silje Tretvoll i Oktober forlag var lørdag formiddag i kontakt med Karl Ove Knausgård. Overfor VG ønsker han ikke å kommentere nyheten om at han gir seg som forfatter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder