LEGGER FREM LEX BREIVIK: Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen legger fram forslaget på en pressekonferanse klokka 12.15 fredag. Foto: Espen Braata/VG

Helseministeren legger fram «Lex Breivik»

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen legger fredag fram forslag om endringer i psykisk helsevernloven for å øke sikkerheten.

  • Monica Bring Estensen
  • Masha Dundic
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Lovforslaget, som har blitt omtalt som «Lex Breivik», har vært ute på høring. Målet har vært å få loven vedtatt før dommen mot terrortiltalte Anders Behring Breivik faller.

Advokatforeningen og Psykologforeningen er skeptiske til å endre loven slik Helse- og omsorgsdepartementet har foreslått, skrev Adresseavisen tidligere denne uka.

Pressevakten hos Helse og omsorgsdepartementet ønsker ikke å opplyse fredag morgen om det har vært noen større endringer i lovforslaget siden det ble sendt ut på høring.

Et skjerpet regelverk

Helse- og omsorgsdepartementet har ikke lagt skjul på at målet er å få på plass et skjerpet regelverk som kan tas i bruk dersom Breivik blir dømt til tvungent psykisk helsevern.Anne-Grete Strøm-Erichsen legger fram forslaget på en pressekonferanse klokka 12.15 fredag.

Forslaget som ble sendt ut på høring fra Helse- og omsorgsdepartementet tidligere i vår, gikk i hovedsak ut på følgende:

- Bestemmelser som gir en noe større adgang til å utføre sikkerhetstiltak i regionale sikkerhetsavdelinger.

- Hjemmel for å etablere en enhet med særlig høyt sikkerhetsnivå innenfor en av de regionale sikkerhetsavdelingene, og at det i en slik enhet gjelder særlige regler om sikkerhetstiltak.

Bakgrunnen for lovforslaget er at de tre regionale sikkerhetsavdelingene for psykisk helsevern har påpekt at det er vanskelig å ivareta forsvarlig sikkerhet for pasientene, personell og samfunnet på grunn av blant annet for snever adgang i loven til å undersøke om pasienter bringer med seg farlige gjenstander, skriver Helse og omsorgsdepartementet.

Kraftig motstand

Forslaget om å endre lov om psykisk helsevern i kjølvannet av 22. juli-terroren, har møtt kraftig motbør.

Advokatforeningen mener lovforslaget «framstår som lite gjennomarbeidet».

- Jeg mener det er populistisk å lage en generell lov ut ifra en bestemt sak og gjør det som et hasteverkarbeid for at man skal vise offentligheten at her er man handlekraftig. Sånn bør ikke våre lovgivningsprosesser være. Vårt rettssystem kommer uansett til å behandle Breivik på en måte som er trygt nok for samfunnet, sa Berit Reis-Andersen, leder for Advokatforeningen til Adressa onsdag.

Departementet har lenge ønsket en lovendring for å bedre sikkerheten i institusjoner som huser særdeles farlige pasienter. Etter 22. juli ble dette arbeidet fremskyndet. Telefonavlytting, kroppsvisitering av pasienter og besøkende, kontroll med metalldetektorer og økt sikkerhet mot rømming, gisseltaking og angrep utenfra er stikkord for endringene departementet ser for seg.

Forslaget innebærer også at det skal opprettes en enhet med særlig høyt sikkerhetsnivå innenfor en av de regionale sikkerhetsavdelingene i Norge.

VG Nett/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder