TREKANTDRAMA: Politiet mener Nokas-raneren Metkel Betew (t.v.) og Bandidos-profilen Lars Harnes (t.h.) skal ha la drapsplaner mot Imran Saber (i midten) gjennom flere møter i Oslo og omegn.

Rettssak «Operasjon Sult»: Tiltalt for drapsplaner – uklart motiv

Nokas-raneren Metkel Betew (39) og Bandidos-profilen Lars
Harnes (49) er tiltalt for å ha lagt planer om å drepe Imran Saber (39) alias «Onkel Skrue» – men politiet vet ikke helt hvorfor.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Tirsdag starter straffesaken mot de to mennene i Oslo tingrett hvor begge står tiltalt for blant annet draps- og ransforbund.

Ingen av dem erkjenner straffskyld, og ingen av dem har ønsket å forklare seg for politiet i avhør.

Høsten 2014: Seksjonen for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt etablerte en skjult etterforskning mot Nokas-raneren Metkel Betew. Etterforskningen fikk kallenavnet «Operasjon Sult» og pågikk i stillhet i nesten ett år.

Politiet tok hele verktøykassen med metoder i bruk – deriblant spaning, romavlytting, kommunikasjonskontroll, hemmelige ransakinger og undercover-agenter fra politiet i Danmark.

I løpet av etterforskningen mener politiet at de avdekket omfattende kriminell virksomhet, utført av en liga i Oslos kriminelle underverden som ble ledet av Nokas-raneren.

Utsatt for drapsforsøk i 2010

Om våren og sommeren strammet etterforskningen seg til, spesielt siden politiet fikk nyss om at Betew og Harnes la planer om å drepe «Onkel Skrue» midt i fellesferien 2015.

Imran Saber har vært sentral i flere av hovedstadens kriminelle miljøer i en årrekke og går blant annet under kallenavnene «Onkel Skrue».

21. november 2010 ble Saber skutt syv ganger i brystet mens han satt i bilen sin på Jordal i Oslo. Han overlevde angrepet, men ingen har blitt tatt for drapsforsøket.

Tatt i spesielle klær

Juli 2015: Politiet mener at Betew og Harnes gjennom omfattende møtevirksomhet la konkrete planer om å drepe «Onkel Skrue» i garasjeanlegget hvor han bor i Oslo. I løpet av denne måneden var Harnes totalt seks turer i garasjen, iført et svært spesielt antrekk:

SKUTT I BILEN: I 2010 ble Imran Saber (34) truffet av syv skudd da den ukjente maskerte gjerningsmannen avfyrte en rekke skudd mot bilen hans. Foto: SCANPIX/NTB

Nylon under en mørk regndress, dobbelt sett med hansker hvor det innerste var av nylon og en heldekkende sort hjelm. I tillegg hadde Bandidos-profilen med seg en pistol med lyddemper som lå under setet på mopeden han kjørte.

Politiet mener Harnes var kledd slik for ikke å legge igjen DNA-spor på åstedet.

Da Bandidos-profilen ble pågrepet av beredskapstroppen inne i garasjeanlegget, var det hans sjette tur dit. Politiet hadde hele veien kontroll på at Saber ikke var i nærheten, og på et tidspunkt oppholdt han seg på et ukjent sted i utlandet, ifølge VGs opplysninger.

GARASJEN: Lars Harnes ble pågrepet i dette garasjeanlegget i Oslo om kvelden 21. juli. Foto: Tore Kristiansen

Les også: Betew pågrepet 295 dager etter at han ble prøveløslatt

– Flere ting kan være motiv

Et sentralt tema i etterforskningen har vært å avdekke eventuelle konflikter og motiver for å drepe «Onkel Skrue», noe som har vist seg vanskelig å avdekke.

Saber selv kan ikke tenke seg at han har noen fiender og har heller ikke ønsket å forklare seg om saken – i likhet med både Harnes og Betew.

Statsadvokat Geir Evanger sier til VG at det er flere ting som kan være motiv.

– Vi har våre tanker i noen retninger, men jeg ønsker ikke å kommentere saken i forkant av hovedforhandlingen, sier Evanger.

Harnes’ forsvarer, advokat Øyvind Bratlien, opplyser til VG at Bandidos-profilen nekter straffskyld for drapsforbund.

– Han har ikke personlig kjennskap til Imran Saber eller et motiv for drap, sier forsvareren til VG.


Se også: Intervju med Metkel Betew fra 2012, hevder han er den i landet som har sittet lengst på isolat:

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder