NEDE PÅ STASJONEN: Alle togene i landet står. Dette bildet er fra Moss stasjon, der passasjerene nå er sendt videre med taxi. Foto: Fredrik Solstad

Togtrafikken lammet av teknisk feil

OSLO S (VG Nett) Omtrent alle tog står mandag kveld på grunn av en feil i kommunikasjonssystemet til jernbanen. NSB og Flytoget forsøker å sette opp alternativ transport.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Jernbaneverket opplyser at togtrafikken i hele landet er stoppet fordi mobilnettet Jernbaneverket i Norge bruker, er nede.

- Dette er et mobilnett som bare jernbanen bruker, og som er nødvendig for at togledere og lokførere skal kunne holde kontakten. Siden mobilnettet er nede, har vi måttet stanse all trafikk på grunn av sikkerhetshensyn, opplyser Thor Erik Skarpen, pressekontakt i Jernbaneverket.

Feilen oppsto like etter klokka 18.30 mandag.

- Jobber på spreng

Jernbaneverket arbeider med å rette feilen, og togene kan ikke kjøres før den er rettet.

Det såkalte GSM-R-systemet ble tatt i bruk for fem år siden etter en gradvis utbygging. Systemet kom på plass etter Åsta-ulykken, og togene kan ikke kjøre uten at dette fungerer.

- Det jobbes på spreng med å få rettet opp i problemet og få togene i trafikk igjen, forsikrer pressekontakten i Jernbaneverket.

Diskuter togproblematikken på Togkaos-gruppen på Facebook!

- Noen tog i bevegelse

Ved 20-tiden er noen tog i bevegelse, men Arve Bakken i Jernbaneverket presiserer at togtrafikken fremdeles formelt er lammet over hele landet. Hvert enkelt tog har et eget tognummer, slik at togleder kan se hvilke tog som ringer inn til sentralen. Den serveren som må ligger nede er den som kobler denne trafikken. Men toglederne kan fremdeles ringe til det enkelte tog. Derfor har man i enkelte områder, hvor det er svært lite togtrafikk, ringt opp enkelte tog som har fått klarsignal til å kjøre til endestasjonen.

- Men dette er bare noen enkeltsteder, som oppe i Lillehammer og for eksempel Bergensbanen. Men togene blir bare kjørt til endestasjonen, og trafikken er ellers lammet. Dette er kun mulig der det er svært lite trafikk. I Oslo-området er det for eksempel så mye trafikk at her vil ingen tog gå før feilen er rettet opp, sier Bakken til VG Nett.

LES OGSÅ:Slik får du refusjon

Togreisende må dermed smøre seg med tålmodighet en god stund til. Klokken 20 svarer Bakken følgende på hvor lenge det anslagsvis vil ta før togtrafikken er i gang igjen.

- Vi jobber med saken nå, men jeg vil tro det fremdeles vil ta to timer, sier han.

Anbefaler alternativ transport

Passasjerer som hadde planlagt å reise med flytoget til Gardermoen mandag kveld, blir nå skysset avgårde i busser. De oppfordres til å møte minst en halvtime tidligere enn først beregnet avgang.

- Bussene går hvert tyvende minutt som de skal, men det tar litt lenger tid med buss. Derfor er det viktig å være tidlig ute nå, sier kommersiell direktør Sverre Høven i Flytoget til VG Nett.

Da togtrafikken stoppet, ble flytogene som allerede var underveis til og fra Gardermoen kjørt til nærmeste stasjon, og passasjerene kjørt videre i taxi derfra.

- Ingen ble sittende fast, og med visse forbehold tror jeg ikke dette førte til at folk mistet flyene sine, sier Høven.

NSB anbefaler folk som kan å benytte annen offentlig kommunikasjon enn toget:

- NSB arbeider med å sette inn alternativ transport, men det vil ta tid å få på plass. Kunder som kan benytte annen offentlig kommunikaskjon bes gjøre dette, skriver NSB på sine nettsider.

Informasjonssjef Preben Colstrup i NSB utdyper:

- I den grad vi makter setter vi opp alternativ transport. Det er ikke den høyeste påsketrafikken og heller ikke det store trykket på lokaltoget. Men det er en utfordring når alt står, sier han til VG Nett.

Enkelte tog kan som følge av hendelsen fortsatt bli forsinket eller innstilt inntil togene er i normal drift igjen.

Står fast

Togpassasjer Rune Johan Andresen forteller til VG Nett at toget han skulle med fra Oslo til Trondheim står stille cirka en halvtimes kjøring nord for Lillehammer.

- Vi har fått beskjed om at togtelefonen for hele jernbanen er nede, men de vet ikke når vi kan kjøre videre, forteller han til VG Nett.

- Vi er lei for at kundene må oppleve dette og håper problemet vil løses raskt, sier informasjonssjefen i NSB til VG Nett.
VG Nett kommer tilbake med mer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder