VARMT VÆR I VENTE: Høye temperaturer og sol kan for mange bety late dager i parken. Men for landets pollenallergikere, så kan det bli en strevsom helg.
VARMT VÆR I VENTE: Høye temperaturer og sol kan for mange bety late dager i parken. Men for landets pollenallergikere, så kan det bli en strevsom helg. Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix

Allergisk? Nå kommer bjørkepollen

INNENRIKS

Det er meldt kraftig spredning av bjørkepollen de kommende dagene. De som er hardt rammet av allergi anbefales å holde seg innendørs på dagtid.

Publisert:

– Med sola og varmen så kommer til å eksplodere med bjørkepollen over hele landet sør for Nordland, sier helsefaglig rådgiver Grethe Amdal i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL).

Til VG sier Amdal at spredningen av bjørkepollen hittil har vært laber på grunn av det kalde været, men at temperaturøkningen og det fine været som er ventet den kommende helgen vil endre dette.

– Pollenallergikere har hatt gode tider frem til nå, men det som kommer nå er ekstremt, så det er bare å stålsette seg, sier Amdal før hun legger til:

– Og for de som er sterkt rammet så anbefaler vi at man holder seg innendørs til sola er gått ned de nærmeste dagene.

Les også: Pollenversting sprer seg i Norge

Kan bli kort periode

Ifølge Amdal kan det imidlertid se ut som om pollensesongen blir kortere i år.

– Vanligvis varer den rundt en måneds tid, men i og med at bjørkepollen kommer så kraftig nå til helgen så kan det tømme seg raskere, og vi kan få en kortere periode enn vanlig. Kanskje blir det bedre allerede til 17. mai, sier hun.

Se video: Slik så Fawad ut da han våknet etter pollen-anfall

Ifølge Amdal er så mange som én million nordmenn rammet av allergi, og mange av dem går nå noen tøffe dager i møte.

– Nå må folk bare forberede seg, og har man ikke begynt medisinering burde man kaste seg rundt og starte med en gang. I tillegg er det en del forholdsregler man kan ta, som for eksempel å minimere lufting, ikke heng tøy til tørk ute, skift putevar ofte, bruk solbriller og skyll håret etter at man har vært ute.

Pollenforsker til allergikere: – Start med medisin mot gresspollen nå

Allergi kan føre til astma

– I tillegg oppfordrer vi, og da kanskje særlig menn, til ikke å klippe nesehårene i denne perioden, da de fungerer som naturens eget pollenfilter. Man kan også smøre vaselin ytterst i nesa, som vil stoppe pollen i sin vandring nedover luftveiene, sier Amdal.

Les også: Allergi står i veien for eksamen

Den helsefaglige rådgiveren gjør også oppmerksom på at pollenallergi, som all annen allergi, kan føre til astma.

– Særlig ubehandlet allergi kan føre til astma, og det er faktisk slik at jo tettere og sykere nesa er, desto sykere blir lungene. Derfor oppfordrer vi folk til å bruke allergi-nesespray for å holde nesa åpen, for å forebygge at det videreutviler seg til astma.

Her kan du lese mer om