Politiet: Vil etterforske alle VGs avsløringer

Kan være alvorlige brudd mot flere straffebestemmelser

Politistasjonssjef Tore Soldal ved Sentrum politistasjon
sier de nå går fullt inn for å etterforske journalist og privatetterforsker Geir Selvik Malthe-Sørenssen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Vi bestemte fredag å sette sakene med Malthe-Sørenssen til Finans og miljøseksjonen. Det må spesialister inn for å få etterforsket saken grundig. Det blir omfattende, sier politistasjonssjef Tore Soldal til VG.

Soldal har lest VGs nye sak om «Bløffmakerne» og sett VG-dokumentaren der vi beskriver hvordan journalist og privatetterforsker Geir Selvik Malthe-Sørenssen og den svenske bruktbilselgeren Thor Nord har operert sammen.

Malthe-Sørenssen har selv overfor Dagbladet erkjent hvordan han bløffet i Treholt-saken, men har nektet for å ha gjort noe galt i de andre sakene VG har omtalt.

Se VGTV-dokumentar: Treholt-bløffen

Falske beviser i retten

– Det alvorligste er ikke at de bedrar andre mennesker, selv om det er alvorlig nok. Det alvorlige er at det kan se ut som, ut fra VGs opplysninger at de har spesialisert seg på å produsere falske beviser som havner i domstolen, sier Soldal.

Han mener slike handlinger kan svekke tilliten til dokumentbeviser i norske domstoler.

BEVISJUKS: Mona Høiness ble utsatt for Malthe-Sørenssens metoder i arvesaken der hun ble tilkjent hundre millioner kroner. I arvesaken ble det lagt frem falske beviser som skulle frata henne pengene. Foto: Kristoffer Kumar VG

– Hvilke saker er det dere vil gå inn i?

– Det er først og fremst alle de sakene som VG har omtalt. Det gjelder Treholt-saken, Testament-saken og nå denne siste saken dere har publisert om Kalsnes. Det kan også bli flere. Det kan se ut som han opererer etter et klart modus, sier Soldal til VG.

– Hva vil dere gjøre med hans samarbeidspartner den svenske bruktbilselgeren Thor Nord som innrømmer overfor VG hvordan han har jobbet med Malthe-Sørenssen?

– Det kan vi ikke si noe om før vi har gått inn i saken, sier Soldal.

Se dokumenteran om den store Treholt-bløffen

– Gjorde seg interessant for Stabell

– Hvilke konsekvenser vil etterforskningen kunne få for Malthe-Sørenssen?

– Det er for tidlig å si, men den kan resultere i en straffesak som kan havne i retten. Ut fra VGs opplysninger kan det se ut som han har forbrutt seg mot flere straffebestemmelser, sier Soldal.

Fra før etterforsker Sentrum politistasjon Geir Selvik Malthe-Sørenssen for å ha plantet spor etter en angivelig avlytting hos advokat Harald Stabell. Der har Selvik status som mistenkt. Det var Malthe-Sørenssen som kom til Harald Stabell og sa at PST hadde tipset ham om at Stabell-kontoret var avlyttet.

– Vi har ikke avdekket noe som tyder på avlytting, og ikke at det har vært noe innbrudd på kontoret. Mye tyder på at dette er opplysninger Malthe-Sørenssen har kommet med for å gjøre seg interessant, sier Soldal.

Burde politiet stoppet Malthe-Sørenssen?

– Hva er grunnen til at politiet ikke har stoppet Malthe-Sørenssen tidligere? Dere har jo selv sittet og hørt på avlytting der det tydelig fremgår hvordan han prøvde å bedra Harald Stabell med falsk informasjon?

– Det er regler for hvordan politiet kan bruke overskuddsinformasjon under avlyttinger. Vi har hatt informasjon til å kunne starte denne etterforskningen mot Malthe-Sørenssen tidligere, men det kan synes som om vi har fått for stort saksfokus og for lite personfokus siden det ikke har skjedd, sier Soldal.

Malthe-Sørenssen er for tiden under etterforskning for grov korrupsjon i Asker og Bærum politidistrikt. Han er også siktet for grovt bedrageri. Både politiet i Asker og Bærum og politiet i Oslo er interessert i å få ham avhørt. Asker og Bærum-politiet har tidligere sagt til Dagbladet at de vil be om å få ham utlevert til Norge.

Malthe-Sørenssen skal befinne seg på hemmelig adresse, angivelig for å beskytte seg mot kriminelle.

– Vi vet hvor han er, men har ikke noen dialog med ham på nåværende tidspunkt, sier Soldal.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder