FORLENGER: Justisminister Per-Willy Amundsen kunngjør at Norge forlenger grensekontrollen. Foto: FRODE HANSEN, VG Foto: Frode Hansen VG

Norge forlenger grensekontrollen frem til 11. mai

Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) sier Norge skal forlenge grensekontrollen med nye tre måneder på grunn av Europas ustabile flyktning- og asylsituasjon.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Schengen-landene Norge, Sverige, Danmark, Østerrike og Tyskland innførte midlertidig grensekontroll etter flyktningkrisen, og Norge har kontrollert fergeankomster fra Danmark, Sverige og Tyskland.

Det skal vi også fortsette med, bekrefter justisministeren overfor VG.

– Det er fordi det fortsatt er en ustabil flyktning- og asylsituasjon i Europa, og det gjør det nødvendig å kontrollere innreisene til Norge, sier justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen.

Tirsdag fikk de fem Schengen-landene som nå har grensekontroll, EUs tillatelse til å forlenge den i ytterligere tre måneder. UDI anslo i høst en økning i antall asylsøkere til Norge dersom grensekontrollene oppheves.

– Disse fem landene har stått sammen om disse vurderingene hele tiden, påpeker Amundsen.

– Det handler om at det kan komme store migrasjonsstrømmer og det må vi som samfunn ta hensyn til, sikkerhetsmessig, og det er det vi gjør gjennom en ny midlertidig forlengelse, påpeker han.

– Er dette noe som kan vare evig?

– Vi vil fortløpende vurdere behovet opp mot den løpende sikkerhetssituasjonen, svarer justisministeren.

– Men den ustabil flyktning- og asylsituasjon i Europa ser jo ikke ut til å bli mer stabil med det første?

– Vi må vurdere dette fortløpende, for forholdene kan jo endres, sier Amundsen.

– Er Regjeringens mål, som EU-kommisjonen også vil, å komme tilbake til åpne Schengen-grenser?

– Det er ideelt sett et ønske om å nå dit når man sikkerhetssituasjonen tilsier det, men der er vi ikke nå. Det er vårt utgangspunkt. Det vil bli en ny vurdering om tre måneder, sier Amundsen.

Les også: Hvis grensekontrollene i EU fjernes, kan det ifølge UDI komme flere asylsøkere til Norge

«STOPP»: Tysk politi utfører her ID-kontroll ved Passau ved grensen til Østerrike da kontrollene startet på grunn av flyktningkrisen i 2015. Foto: Christof Stache, AFP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder