HILST SIDEN 1906: Kun seks ganger har ikke kongefamilien stått på balkongen på Slottet og hilst til folket. Vet du hvilke?

HILST SIDEN 1906: Kun seks ganger har ikke kongefamilien stått på balkongen på Slottet og hilst til folket. Vet du hvilke? Foto:Berit Keilen,NTB scanpix

Ti ting du kanskje ikke vet om 17. mai

De fleste vet hvorfor vi feirer 17. mai, men visste du at det en gang var forbudt å gå i tog på nasjonaldagen? Eller at vi egentlig feirer på feil dag?

Silje Løvstad Thjømøe
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

17. mai handler kanskje mest om pølser, is, tivoli, barnetog og taler. Og etter fjorårets jubileumsår har nok de fleste hørt om både Wedel-Jarlsberg og Christian Fredrik.

Noen steder er feiringen dyrere enn andre steder, her koster det 10 000 per person.

Men det er mye mer ved 17. mai enn historien fra Eidsvoll. Visste du for eksempel at...

...Vi feirer feil dag

Grunnloven ble godkjent av Riksforsamlingen på Eidsvoll 16. mai, og lite ble gjort på det som er blitt vår nasjonaldag. Selv om Grunnloven er datert 17. mai ble den ikke signert før 18. mai, noe som betyr at vi egentlig feirer en dag for tidlig.

Hvordan feirer du nasjonaldagen? Send oss bilder av din 17. mai-feiring.

...Det var forbudt å feire

Unionskongen Karl Johan la ned forbud mot å feire 17. mai i 1820-årene, da feiringen hadde en klar undertone av en antisvensk holdning.

...Feiringen startet som en gatekamp

Da en større menneskemengde om ettermiddagen 17. mai 1829 hilste dampskipet Constitutionens ankomst velkommen med hurrarop og sang ble myndighetene nervøse. Henrik Wergeland, som ifølge historien skal ha kommet ridende over Stortorget med en naken kvinne, var sentral i gatekampene som senere er blitt kalt for «Torgslaget».

Den fredelige folkemassen ble jaget bort av kavaleri og infanteri, og dette fremkalte sterk forbitrelse, som igjen førte til et gjennombrudd for feiringen av 17. mai.

...Jentene fikk ikke gå i tog

"Smaagutternes Flagtog" het det første barnetoget som gikk i Norge, og bestod av om lag 1200 gutter fra Qvams skole i Christiania 17. mai 1870. Først 19 år senere, i 1889, fikk jentene lov til å delta med elever ved Fru Ragna Nielsens skole.

OBS! Dette har du lov til å bruke sammen med bunaden.

...Kongefamilien har hilst fra balkongen siden 1906

Helt siden den første nasjonaldagen med egen konge, så har kongefamilien stått på slottsbalkongen og hilst til osloskolenes elever. Unntakene var i 1910, da dronning Mauds far – kong Edward VII – ble gravlagt samt under andre verdenskrig.

... Den første 17. mai-talen holdt Wergeland

Selv om det ikke ble vanlig med feiring av 17. mai før på slutten av 1800-tallet holdt Henrik Wergeland sin første 17. mai-tale allerede i 1833.

...«Ja, vi elsker dette landet» er ikke offisiell nasjonalsang

Formelt har ikke Norge en offisiell nasjonalsang, men basert på allmenn og utbredt bruk er «Ja, vi elsker dette landet» blitt etablert som de facto nasjonalsang. Den ble første gang fremført under grunnlovsjubileet i 1864, og avløste da «Sønner av Norge» fra 1820.

...Bunad har ikke alltid vært vanlig på nasjonaldagen

Selv om flere av dagens bunader, stakker eller festdrakter er fra før 1930, så ble det ikke vanlig før på 1930-årene å bruke bunad på nasjonaldagen. Og selv da var det kun i noen miljøer at man valgte bunad som klesdrakt ved feiring av høytidsdager.

...Ikke alle knytter 17. mai til Grunnloven

Rundt 70 prosent av befolkningen knytter 17. mai-feiringen opp mot Grunnloven, mens tallet før jubileumsåret 2014 kun var på 50 prosent, viser en undersøkelse gjort av Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning (KIFO) som har spurt folk om hva de forbinder med nasjonaldagen.

Les denne: En mammas 17-mairåd til sin sønn.

...Ja, vi elsker pølser på 17. mai

Pølser er også en naturlig del av nasjonaldagen for mange. Nortura anslår at det selges 20 millioner pølser i løpet av 17. mai-uken, noe som utgjør snaut fire pølser pr innbygger i kongeriket. På Østlandet er wienerpølsene mest populære mens i resten av landet er grillpølsene favoritten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder