Tre av fire om bunad: Må sys i Norge

To av tre norske bunader sys i utlandet, anslår ekspertene. Samtidig mener 73 prosent at nasjonaldrakten må lages i Norge.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det viser en spørreundersøkelse Infact har gjennomført for VG. På spørsmålet «Er det viktig at bunaden er sydd i Norge?» svarer 73 prosent ja.

Realiteten en ganske annen. De siste tjue årene har stadig flere norske bunadsprodusenter flyttet produksjonen til andre land. To av tre norske bunader har i dag elementer som er laget i utlandet, anslår flere uavhengige kilder innen bunadsnæringen. Det finnes ingen spesifikke tall eller forskning på dette.

– Det er ingen produsenter av en viss størrelse som klarer å produsere alt i Norge lenger, sier forsker og leder for Noregs ungdomslag, Mette Vårdal.

Så du? 73.000 har stemt – dette er Norges vakreste bunad

Bunader fra utlandet skaper splid

Vårdal har forsket på bunadsnæringen og forteller at mange norske syersker er bekymret for utviklingen. Bunadskompetansen dør ut. Tradisjonelle bedrifter føler seg truet, samtidig som nye aktører tjener store penger. For eksempel har «Norske Bunader AS», som produserer i Kina, bokført et overskudd på 29 millioner kroner siden 2006.

VG Helg har fulgt den norske bunaden på reisen. Vi har sett hvordan råmaterialet fraktes i fly til fabrikklokaler i Afrika og Asia, sys om til bunadsdeler, før det sendes hjem igjen og monteres. Vi har besøkt 71 arbeidere i Ghana som jobber på spreng for skaffe nordmenn billigere bunad til 17. mai.

Du kan lese om reisen i VG Helg og VG+ på fredag og lørdag.

– Hva skjer hvis vi slutter å sy bunad i Norge? spør forsker Mette Vårdal

– Jeg tror vi vil miste en kunnskap og tradisjon som er blitt videreført gjennom generasjoner, sier Vårdal.

LES OGSÅ: Selger bunad til halv pris

SYR BUNAD: På denne systua i Ghana jobber afrikanere med å lage norske bunader til 17.mai. Foto: Gisle Oddstad VG

Halvparten av alle nordmenn har bunad

Ifølge VGs infact-undersøkelse står bunaden fremdeles sterkt i Norge. 72 prosent av alle kvinner og 20 prosent av alle menn har bunad. Totalt eier nesten halve Norge egen bunad.

Bunaden er blitt en viktig del av vår identitet. 76 prosent mener at man skal velge bunad fra det stedet slekten kommer fra, mens bare 15 prosent mener man kan velge den bunaden man selv syntes er finest.

LES OGSÅ: Hvilken bunad er Norges vakreste?

Nordmenn vil lære å sy

Samtidig som stadig flere bunader produseres i utlandet, vil nordmenn lære å sy. Årlig arrangeres det mellom 250–300 bunadskurs over hele Norge. I fjor var det 1700 flere deltagere enn i 2015, forteller leder for «Studieforbundet kultur og tradisjon», Kjærsti Gangsø til VG. Og ventelistene for 2017 er allerede fulle.

– Du kan absolutt jobbe som bunadstilvirker og ha en anstendig lønn. Det går rykter om at man ikke kan leve av bunad, men vi har sett gode eksempler på det motsatte, sier Gangsø.

Hun mener bunader som sys i utlandet kan få et annerledes uttrykk enn de som produseres i Norge. Drakten blir ikke alltid tilpasset personen som kjøper den på samme måte, mener hun.

– Vår utfordring er at uttrykket, fargene og materialene over tid kan forandre seg. Og at kunnskapen om gamle tradisjoner blir borte, sier Gangsø.

Gangsø får støtte fra Eva Wold, som produserer bunader i Norge. Hennes bedrift, «Bunadsaum AS», produserer 350 bunader i året.

– Særpreget i bunadene, de ørsmå detaljene, forsvinner når en flytter produksjonen til land som Thailand og Kina. Utrykket blir flatet ut, på en måte. Derfor er jeg skeptisk til utenlandsproduksjon, sier Wold.

Les også: Norske kjendiser – slikt valgte vi bunad

Utenlandsprodusent: – Patetisk

Henning Kumle, som produserer herrebunader i Thailand, er ikke enig i at utenlandsbunader er dårligere enn de norske.

– Det er uvitenhet. Jeg syntes det er patetisk at noen produsenter fortsatt forteller at man bare syr bunader i Norge, og at det gjøres av gamle damer på et loft eller et stabbur. Det er bare tull. Det lages ikke herrebunader kommersielt i Norge lenger, for salg, sier Kumle.

Les også: Florerer av falske bunader

– Hvis noen kan lage en bedre bunad enn det vi gjør, eller kan påvise at det finnes herrebunader i Norge for kommersielt salg, skal jeg ta bunadshatten min og gå naken fra Ringsaker til Oslo.

Så hvordan ser fremtiden ut for den norske bunaden? Forsker Mette Vårdal er i tvil.

– Etter hvert som vi har fått mer penger, har bunaden fått mer broderi, søm og tilbehør. Den har blitt mer kostbar. Skal jeg spå, så tror jeg trenden vil snu. At vi får enklere bunader igjen, sier hun.

UTFLAGGING: Den norske bunaden sys i land som Ghana (bilde), Thailand, Vietnam, Kina og Baltikum. Stadig færre kan produsere hele bunader i Norge. Foto: Gisle Oddstad VG

– Samtidig ønsker jeg meg at flere ser at man kan sy deler av sin egen bunad. Lykkes vi ikke med det, tror jeg vi vi se en økt forekomst av bunader fra utlandet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder