IKKE METT PÅ MAKT: Siv Jensen og Erna Solberg takket nei til barnehagebursdag og ville i stedet markere regjeringens 1-årsdag på en byggeplass. Sivs bursdagsgave til Erna var en dårlig skjult melding om at hun ønsker seg jobben til sjefen. Foto:Helge Mikalsen,VG

Siv tar kaka på blåblå 1-årsdag: Åpner for å ta Ernas jobb

Siv sier hun kan utfordre Erna

Forbereder mulig duell i 2017

Skal bli «mer Frp-leder» fremover

For første gang røper Siv Jensen at det ikke er opplagt at Frp vil stille seg bak Erna Solberg som statsminister i 2017.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Den jobben vurderer hun nemlig å gå for selv.

– Jeg utelukker det absolutt ikke. Jeg tror i så fall ikke Erna vil bli spesielt overrasket over å få konkurranse. Det er – og skal være – konkurranse i norsk politikk, sier Frp-lederen.

Mer om det lenger nede i teksten.

Jensen møter VG sammen med hun som – hvertfall inntil videre – er sjefen, Erna Solberg. Vi har avtalt å møtes på en byggeplass mellom Operaen og Oslos nye rekke av skyskrapere.

– Anleggshjelmer med navnene våre på? Siste nytt på «hvordan få politikere til å se dumme ut på bilder»-fronten det altså, konstaterer statsministeren halvt sarkastisk.

Erna er blid. Det skulle bare mangle. Om under et døgn har hun og regjeringen bursdag. De fyller ett år.

Derfor inviterte VG dem til en morsom fotoseanse i en barnehage, hvor Erna og Siv kunne få feire sammen med andre 1-åringer, kake med ett lys, noen blå ballonger og selvsagt: Bursdagshatter.

Det ville de ikke. Finansdepartementet, som Siv Jensen styrer, foreslo i stedet at vi skulle ta bilder av de to på et anleggsområde.

Dette mente kommunikasjonsrådgiverne ville ha en symbolikk ved seg, noe à la «her er de i ferd med å bygge vei – akkurat slik Erna og Siv er i ferd med å bygge landet».

Vil ha nøktern feiring

VG gikk med på det, men tok med oss kaken med ett lys, blå ballonger og bursdagsanleggshjelmer dit. Det er jo tross alt bursdag.

For i dag er det på dagen ett år siden de to blå lederne spaserte ut både foran – og bak – Slottet for stolt å vise frem Norges nye regjering. Den første Høyre-ledede siden 80-tallet og den første med statsråder fra Fremskrittspartiet.

– Hvorfor vil dere ikke feire denne dagen skikkelig?

– Vi har vært opptatt av å holde dette nøkternt fordi vi så vidt er kommet i gang, og har masse vi skal gjøre i regjering. Da kan vi ikke ta oss tid til å feire på veien, men bruke hver dag til å stå på, sier Erna Solberg.

På oppfølgingsspørsmål om den egentlige grunnen er at det ikke er noe å feire etter et år i regjering bryter damene ut i latter.

– Joda, det er masse å feire og mye vi er kommet godt i gang med, men vi er opptatt av at vi skal få resultater og det tar jo alltid litt tid, oppklarer statsministeren.

HALVSPIST; Erna Solberg fleipet med at bursdagskaken fra VG til de blåblå inneholdt «litt for mye rødt fyll». Foto:Helge Mikalsen,VG

Ønsker fortsatt KrF og Venstre inn

I forrige uke la Siv Jensen frem regjeringens første ordentlige statsbudsjett. VG ville vite om det så ut slik Frp-lederen har drømt om at hennes første statsbudsjett skulle se ut.

– Jeg tror faktisk aldri jeg har drømt om statsbudsjetter. Dette har vært hardt arbeid, og handlet om å innfri de løftene vi har gitt og å gjøre det vi er blitt enige om. Jeg er stolt av budsjettet og fornøyd med det aller meste, også den sosiale profilen.

Det siste Jensen nevner var noe av det som fikk regjeringens samarbeidspartier KrF og Venstre til å bli oppriktig sinte i forrige uke. Det andre var miljøprofilen på statsbudsjettet.

Både Solberg og Jensen hevder samarbeidet mellom de fire borgerlige partiene er like bra som for et år siden, tross noen humper i veien nå og da.

– Vi har stadig en stående invitasjon til dem med tanke på å gå inn i regjeringen, og det er noe både jeg og Siv ønsker. Det er samtidig en beslutning KrF og Venstre må komme frem til selv, sier Solberg.

Et annet ønske Erna og Siv tydeligvis deler er ønsket om å være regjeringens nummer én og Norges statsminister.

- Tror ikke Erna blir overrasket over konkurranse

For første gang avslører Siv Jensen at det ikke er gitt at det blir noen samling om Erna Solberg som frontfigur når den blåblå regjeringen etter alt å dømme søker gjenvalg i 2017.

Hun kan tvert i mot komme til å utfordre sin egen sjef.

Da VG stilte det første spørsmålet under ble stemningen merkbart annerledes og de vante innøvde svarene ble erstattet av en mer usikker tone. For å få frem dette gjengir VG en ordrett avskrift av lydbåndopptaket fra intervjuet:

– Stiller Frp seg fullt og helt bak Erna, eller går du i 2017 til valg som Frps statsministerkandidat, Siv?

– Ehm. Det har ikke Fremskrittspartiet diskutert. Nå tror jeg vi… (lang pause)… har hatt mer enn nok med at vi faktisk har sittet i regjering i et år nå, og med å gjøre alt vi har sagt vi skal gjøre. Det er det vi bruker energien vår på. Så får vi diskutere strategien inn mot neste stortingsvalg når vi kommer dit.

– Utelukker du at du er statsministerkandidat i 2017?

– Nei, jeg utelukker det absolutt ikke. Men det er et spørsmål vi ikke har tatt stilling til i Fremskrittspartiet ennå. Jeg tror i såfall ikke Erna vil bli spesielt overrasket over å få konkurranse. Det er – og skal være – konkurranse i norsk politikk.

– Betyr det at vi kan få en situasjon hvor denne regjeringen går til valg med to statsministerkandidater?

Erna bryter inn: – Jeg tror det er litt tidlig å begynne å diskutere denne type spørsmål nå, altså. Det er tre år til det skal være valg. Jeg føler dette blir en litt hypotetisk diskusjon på det nåværende tidspunkt. Jeg vil jo være glad hvis vi sitter til 2017, noe vi forhåpentligvis gjør. He-he.

Siv: – Jeg må jo si at for vår del er vi faktisk mer opptatt av kommunevalget vi nå. Det er altså slik at vi skal velge nye kommunestyrer i HELE Norge neste år. Det har jeg mitt fokus på nå, ikke neste stortingsvalg.

Erna bryter inn: – Sant, ja.

– Dere vil altså ikke utelukke at denne regjeringen går til valg med to statsministerkandidater?

Siv: – Jeg tror kanskje vi kan ta det intervjuet når vi kommer noen år frem i tid

Erna snakker i munnen på Siv: – Jeg synes dette er et rent hypotetisk spørsmål.

HYPOTETISK: Erna Solberg grep inn i samtalen da VG spurte ut Siv Jensen om hennes planer for valget i 2017. Intervjuet foregikk i en arbeidsbrakke på byggeplassen i Bjørvika. Foto:Helge Mikalsen,VG

Unikt

VG har tidligere skrevet at Erna Solberg og Høyre har planlagt for at bergenseren skal være statsminister i minst åtte år.

– Strategien er gjenvalg. Vi ønsker å endre kursen, og da trengs det mer enn fire år, sa Solberg før valget som gjorde henne til statsminister i fjor.

I norsk sammenheng vil det være relativt unikt dersom en sittende regjering søker gjenvalg med flere uttalte kandidater til statsministerjobben.

Gjennom den rødgrønne regjeringens tid var det som kjent aldri aktuelt for de to SV-lederne Kristin Halvorsen og Audun Lysbakken eller de to Sp-lederne Åslaug Haga og Liv Signe Navarsete å skulle utfordre Jens Stoltenberg (Ap) om toppjobben.

Prosjekt statsminister

VGs tillitsmåling tidligere denne uken viste at 40,9 prosent har høy tillit til statsminister Erna Solberg. Den samme målingen viste at 28 prosent har høy tillit til jobben Siv Jensen gjør som finansminister.

Jensen har brukt det siste året på å forsøke å bygge seg troverdighet som den økonomisk ansvarlige som trygt styrer Norges pengesekk. Nå skal hun igjen reise kjerringa som partileder – og kanskje også statsministerkandidat.

VG fortalte nylig at Jensen som den eneste i regjeringen har vært mindre synlig i mediene etter at hun ble statsråd sammenlignet med før.

Etter det VG forstår ønsker Jensen de neste årene å gjenoppbygge sin rolle som den borgerlige sidens naturlige leder, slik hun for eksempel var før stortingsvalget i 2009.

Det krever at hun også prioriterer å være Frp-leder og ikke bare opptre som finansminister.

– Jeg har brukt det første året på å sette meg grundig inn i den jobben jeg skal gjøre som statsråd, og det har jeg gjort i full forståelse med mitt eget parti. Nå er det i full forståelse med mitt eget parti at jeg skal bruke mer tid på også å være partileder. Jeg vil engasjere meg også på andre saksfelt enn finans i tiden fremover, sier hun.

Så gjenstår det å se om Sivs lefling med tanken på Ernas jobb ender opp med at VG må bestille en enda mørkere blåfarge til en senere bursdagsbløtkake – eller om det hele svever bort som en blåblå prøveballong.

MØRKE SKYER OVER BLÅ IDYLL: Erna Solberg og Siv Jensen ville ikke ha med seg bursdagsballongene da de satte seg i bilen etter møtet med VG. Hvem av de to som skal sitte i førersetet i fremtiden har de to akkurat sørget for å gjøre uklart. Foto:Helge Mikalsen,VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder